Re: Prohlášení - lze 2x podepsat?
Opravy tohoto typu nedělám, protože tyto chyby nedělám. Ale myslím si, že by měla účetní přepočítat mzdu a v příští výplatě srazit.
Re: Prohlášení - lze 2x podepsat?
Jestli ta účetní zpracovala mzdu tak, že mu neuplatnila slevu na poplatníka, tak ji má vypočítanou správně a nepotřebuje k tomu mít podepsané prohlášení = zdaněnou zálohovou daní bez uplatnění slevy. Uvažuji takto proto, že píšete, že mu navrhla podepsat prohlášení a neuplatnit slevu. Takže proč by mu toto jinak navrhovala? Kdyby mu uplatnila slevu, tak jí toto řešení (tzn. podepsat prohlášení bez uplatnění slevy) nepomůže. A pokud mu slevu neuplatnila, tak prohlášení podepsané nepotřebuje, protože daň vypočítala správně.
Anebo jsem Vás špatně pochopila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2015 13:16
Dobrý den, prosím o radu zkušené mzdové účetní. Manžel začal pracovat na zkrácený úvazek v jedné firmě, kromě toho jako jednatel s.r.o. má příjem kolem 10.000 v jiné firmě, kde je mu tento příjem zdaňován jako klasický pracovní poměr. Zde také podepsal prohlášení. V novém zaměstnání mu účetní automaticky zaúčtovala do mzdy podepsané prohlášení, mzdu vyplatila přes účet a poté mu poslala prohlášení k podpisu. Protože účetní v nové firmě není každý den, zašel za ní manžel až později a řekl jí, že prohlášení nepodepíše, protože jej podepsal jinde. Ona mu sdělila, že prohlášení má podepsat s tím, že si neuplatní slevu na poplatníka. Manžel má v této firmě příjem rovněž kolem 10.000,-, takže není ve hře srážková daň - ale i tak si myslím, že ani nelze podepsat prohlášení v jednom měsíci 2x pro různé zaměstnavatele.
Radila jsem manželovi, aby prohlášení nepodepsal a aby trval na tom, aby to účetní nějak vyřešila - asi by měla mzdu znovu přepočítat a chtít po manželovi doplatek daně, který by měla odvést na FÚ.
Můžete mi, prosím potvrdit, zda jsou mé úvahy správné? Děkuji.