PROSÍM:OSVČ se sídlem podnikání na úřadě

• (neregistrovaný)

9. 7. 2015 17:52

Dobrý den, můžete mi prosím rychle co nejvíce konkrétně poradit.
    Jsem OSVČ a navíc jsem se stal i dobrovolným plátcem DPH.
    O vše jsem přišel a nemohu ani prodloužit trvalé či jiné bydliště, takže nebudu mít kde bydlet.

Můžete mi prosím poradit, zda mohu podnikat i nadále s "trvalým bydlištěm" na nějakém úřadě? Na jakém? A případně jak na to. Jsem OSVČ.

Splácím hodně dluhů, zdravotně na tom nejsem moc dobře a jako zaměstnanec bych nevydělal tolik jako svojí činností, takže bych to mohl jinak ukončit asi celé.

Předem vám moc děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2015 19:25

xJ (neregistrovaný)

Re: PROSÍM:OSVČ se sídlem podnikání na ú
      Myslím si, že místo podnikání na obecním úřadu mít nemůžete, resp. by k tomu asi úřad souhlas nedal, ale místo podnikání se zároveň nerovná trvalému pobytu.
      A na základě čeho by vás na ohlašovně měli přihlásit?

• 9. 7. 2015 19:37

Mates2 (neregistrovaný)

Nevím, netuším, ocitl jsem se v hrozné situaci
      a potřeboval bych si rychle nutně zřídit
      - trvalou adresu, protože na nájem bytového prostoru teď nemám a
      - místo podnikání jako OSVČ, protože na nájem bytu ani kanceláře nemám.
      Mohu mít trvalou adresu na nějakém úřadu (a jakém?) a přitom podnikat dále jako OSVČ?
      Dá se někde umístit "sídlo podnikání" OSVČ, kdybych neměl trvalou adresu v bytě?
      Předem děkuji za jakoukoliv pomoc pokud něco víte.

• 9. 7. 2015 20:00

xJ (neregistrovaný)

>>

>
      >Nevím, netuším, ocitl jsem se v hrozné situaci
      >a potřeboval bych si rychle nutně zřídit
      >- trvalou adresu, protože na nájem bytového prostoru
      >teď nemám a
      >- místo podnikání jako OSVČ, protože na nájem bytu ani
      >kanceláře nemám.
      >Mohu mít trvalou adresu na nějakém úřadu (a jakém?) a
      >přitom podnikat dále jako OSVČ?
      >Dá se někde umístit "sídlo podnikání" OSVČ, kdybych
      >neměl trvalou adresu v bytě?
      >Předem děkuji za jakoukoliv pomoc pokud něco víte.

O sídle podnikání toho moc nevím, ale jestli si myslíte, že přijdete na městský nebo obecní úřad a řeknete, že se tam chcete přihlásit k TP, tak to opravdu nejde.
      Teď jste někde k TP přihlášen. K odhlášení dojde v případě, že se přihlásíte k TP někde jinde na základě na základě vlastnictví k domu, bytu a pod. nebo na základě nájemní smlouvy. Pokud nyní např. máte TP na základě nájemní smlouvy a majitel požádá městský nebo obecní úřad o zrušení vašeho TP z důvodů, že se tam např. dlouhodobě nezdržujete nebo proto, že skončila nájemní smlouva potom by vás ta ohlašovna mohla k TP přihlásit na MÚ nebo OÚ.

Ohlašovna rozhodne ve správním řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu občana na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby za splnění zákonných podmínek. Zákonnými podmínkami jsou především zánik užívacího práva občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívání objektu nebo jeho vymezené části. Navrhovatel je povinen splnění zákonných podmínek ohlašovně prokázat.
      Místem trvalého pobytu občana, jemuž byl údaj o místu trvalého pobytu zrušen, se stává po nabytí právní moci rozhodnutí adresa sídla ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt zrušen.

• 9. 7. 2015 21:20

katka2 (neregistrovaný)

Já si taky myslím, že v tomto směru se plašíte předčasně. Někde máte TP. I když už tam nebudete bydlet, může vám tam TP zůstat. Jediný kdo s tím něco může udělat, je majitel nemovitosti (jak je psáno výše). Ale záleží na tom, jak moc mu to vadí a jak moc to chce "řešit".

• 9. 7. 2015 21:32

xJ (neregistrovaný)

Přesně tak. Dnes je běžné, že lidé mají někde nahlášen TP a skutečně bydlí jinde. V takovém případě je dobré si na poště zařídit doručování na skutečnou adresu pobytu.

• 9. 7. 2015 23:05

Zdena R (neregistrovaný)

Zadejte si do Google heslo "virtuální sídlo OSVČ".

• 9. 7. 2015 23:25

Eva M.

Dobrá připomínka, Zdeno :-)

Tazateli: Přečtěte si taky ještě http://www.podnikatel.cz/clanky/spadnout-do-institutu-nespolehliveho-platce-bude-snazsi-pozor-na-to/
      nebo zde
      http://cfoworld.cz/legislativa/rada-firem-s-virtualnimi-sidly-muze-byt-od-ledna-2015-oznacena-jako-tzv-nespolehlivi-platci-dane-3459

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).