Re: PROSÍM:OSVČ se sídlem podnikání na ú
Nevím, netuším, ocitl jsem se v hrozné situaci
a potřeboval bych si rychle nutně zřídit
- trvalou adresu, protože na nájem bytového prostoru teď nemám a
- místo podnikání jako OSVČ, protože na nájem bytu ani kanceláře nemám.
Mohu mít trvalou adresu na nějakém úřadu (a jakém?) a přitom podnikat dále jako OSVČ?
Dá se někde umístit "sídlo podnikání" OSVČ, kdybych neměl trvalou adresu v bytě?
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc pokud něco víte.
>>
>
>Nevím, netuším, ocitl jsem se v hrozné situaci
>a potřeboval bych si rychle nutně zřídit
>- trvalou adresu, protože na nájem bytového prostoru
>teď nemám a
>- místo podnikání jako OSVČ, protože na nájem bytu ani
>kanceláře nemám.
>Mohu mít trvalou adresu na nějakém úřadu (a jakém?) a
>přitom podnikat dále jako OSVČ?
>Dá se někde umístit "sídlo podnikání" OSVČ, kdybych
>neměl trvalou adresu v bytě?
>Předem děkuji za jakoukoliv pomoc pokud něco víte.
O sídle podnikání toho moc nevím, ale jestli si myslíte, že přijdete na městský nebo obecní úřad a řeknete, že se tam chcete přihlásit k TP, tak to opravdu nejde.
Teď jste někde k TP přihlášen. K odhlášení dojde v případě, že se přihlásíte k TP někde jinde na základě na základě vlastnictví k domu, bytu a pod. nebo na základě nájemní smlouvy. Pokud nyní např. máte TP na základě nájemní smlouvy a majitel požádá městský nebo obecní úřad o zrušení vašeho TP z důvodů, že se tam např. dlouhodobě nezdržujete nebo proto, že skončila nájemní smlouva potom by vás ta ohlašovna mohla k TP přihlásit na MÚ nebo OÚ.
Ohlašovna rozhodne ve správním řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu občana na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby za splnění zákonných podmínek. Zákonnými podmínkami jsou především zánik užívacího práva občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívání objektu nebo jeho vymezené části. Navrhovatel je povinen splnění zákonných podmínek ohlašovně prokázat.
Místem trvalého pobytu občana, jemuž byl údaj o místu trvalého pobytu zrušen, se stává po nabytí právní moci rozhodnutí adresa sídla ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt zrušen.
Já si taky myslím, že v tomto směru se plašíte předčasně. Někde máte TP. I když už tam nebudete bydlet, může vám tam TP zůstat. Jediný kdo s tím něco může udělat, je majitel nemovitosti (jak je psáno výše). Ale záleží na tom, jak moc mu to vadí a jak moc to chce "řešit".
Dobrá připomínka, Zdeno :-)
Tazateli: Přečtěte si taky ještě http://www.podnikatel.cz/clanky/spadnout-do-institutu-nespolehliveho-platce-bude-snazsi-pozor-na-to/
nebo zde
http://cfoworld.cz/legislativa/rada-firem-s-virtualnimi-sidly-muze-byt-od-ledna-2015-oznacena-jako-tzv-nespolehlivi-platci-dane-3459
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2015 17:52
Dobrý den, můžete mi prosím rychle co nejvíce konkrétně poradit.
Jsem OSVČ a navíc jsem se stal i dobrovolným plátcem DPH.
O vše jsem přišel a nemohu ani prodloužit trvalé či jiné bydliště, takže nebudu mít kde bydlet.
Můžete mi prosím poradit, zda mohu podnikat i nadále s "trvalým bydlištěm" na nějakém úřadě? Na jakém? A případně jak na to. Jsem OSVČ.
Splácím hodně dluhů, zdravotně na tom nejsem moc dobře a jako zaměstnanec bych nevydělal tolik jako svojí činností, takže bych to mohl jinak ukončit asi celé.
Předem vám moc děkuji za odpovědi.