Re: Spor se zaměstnavatelem ohledně fakt
Ne, nic takového jsme nedostávali. Od kolegyně na obchodním oddělení jsme dostávali dodací listy s příjmovým pokladním dokladem, popř. fakturou. Vyzvedli zboží ze skladu, dovezli a nainstalovali u zákazníka. Ten dostal podepsanou fakturu, nebo dodací list s přijmovým dokladem a zaplatil za instalaci. Tyto peníze jsme dovezli na firmu a odevzdali na účtárně s podepsanými doklady. Tím vše končí. Žádné potvrzení nám nikdy nikdo nedal... Takhle to bylo vždy.
No převzít od zákazníka peníze a odevzdávat je, aniž bych měla doklad od odevzdání, to fakt není rozumné. Ale zajímá mě, zda jim chybí peníze i doklady nebo jen peníze. Protože jestli tam mají doklad a tvrdí, že nemají k němu peníze, tak to nemá logiku, přece by účetní od Vás tehdy nevzala papíry bez peněz, no ne?
Samozřejmě fakturu údajně našli, ale peníze ne. Chápu, že je to divné, ale tahle firma to prostě takhle dělá. Již několikrát se kolegům stala obdobná věc, udělalo se haloo, a peníze se nakonec nějakým záhadným způsobem našly... Už jen to, že se neozvou sami a neřeší to se mnou, ale posílají mé bývalé kolegy s informací o ,,nějaké,, krádeži mě zvedá ze židle... Rozhodně nepotřebuji něco jako spojování mé osoby s něčím takovým... Jelikož to různě ventilují (každý samozřejmě jinak upravené), tak už mi to zavání pomluvou atd!
Pokud jim peníze fakt chybí, tak mají manko v kase, za které přece nemůžete nést vinu. Jak mohou tvrdit, že jim chybí zrovna ty peníze z této faktury? A jak říkám, copak by od Vás tehdy účetní převzala doklad a peníze ne? Mimochodem - Vy jste tu dohodu o skončení podepsal? Netrval jste na tom, aby Vám dali výpověď pro nadbytečnost? Odstupné jste dostal?
Upřímně nevím, jak na tohle přišli, ani jaký mají účetní postup, že to zjistili více než dva měsíce po mém propuštění. Faktura je prý někdy z ledna/února, takže o tom tak dlouho nevěděli?? To těžko... Ještě při odchodu ten den, jsem se všech ptal, zda-li máme vše vyřízené, musel jsem doplatit nějakou ,,zálohu,, kterou jsem si kdysi prý bral, o té jsem mimochodem také nevěděl, ale byl tam můj podpis, takže jsem to neřešil a zaplatil těch 1000 Kč. Ale tohle už je prostě moc. Dohodu jsem podepsal. Byla to dohoda s dodatkem, že k dohodě dochází z důvodu nadbytečnosti, protože zaměstnance není možné převést na jinou pozici. Odstupné jsem dostal ve výši 4násobku platu.
U nás každý zaměstnanec dostává při odchodu papír "výstupní list", kde mu musí odpovědní vedoucí z různých oddělení potvrdit, že např. - z půjčovny nářadí, že vše odevzdal, že odevzdal jiné svěřené prostředky, pokladní potvrdí že nemá žádné nezúčtované provozní zálohy ...prostě bez tohoto listu neodchází nikdo - i když se s ním neloučíme zrovna v dobrém.
My podepisovali jen hmotnou odpovědnost, Tam ale není nic, jen karta ccs a pin. Při ukončení jsem podepsal jen papír o předání služebního vozu a svěřeného nářadí. Potvrzení o předání hotovosti je u nich asi nadstandart...
Ale do jaké míry se v tomto případě jedná o strašení? Myslím, že v dnešní době není moc normální řešit věci tímto způsobem, navíc po firmě vykládat, že ten a ten, co jsme ho vyhodily, nedodal peníze za fakturu, někdy před půl rokem...
Požadovat mohou cokoliv. Jen soud může rozhodnout, zda jejich požadavky jsou oprávněné či ne.
Jen technický dotaz - toto se děje většinou v případech, kdy zaměstnanec začne podnikat ve stejném oboru, jako zaměstnavatel. Nemůže se o něco podobného jednat i u Vás? Že by Vám chtěl bývalý zaměstnavatel překazit podnikání?
A ten váš kolega byl u toho, když jste odevzdával fakturu a peníze? Mohl by to dosvědčit?
Jsem laik, nevím, jak při případném sporu, ale je snad logické, že když jste odevzdal fakturu (a ta u nich evidentně je), nepřevzal by ji nikdo z určených zaměstnanců bez peněz. Snad by to někdo ze zaměstnanců dosvědčil, ne? Zřetelně je černý petr na osobě, která faktury od zaměstnanců přebírá. Tím bych i směrem k zaměstnavateli bránila.
Byl, nebyl. Sám si myslí, že se určitě odevzdávaly. Nikdy jsme neměli problémy s nedůvěrou. U nás si nemyslím, že by někdo něco neodevzdal, ale co se s penězi děje dále, to těžko říct... Kolega by samozřejmě nesvědčil, šlo by mu o práci a porušení prac. smlouvy, jelikož tohle (vystupování vůči firmě) je u nich bráno jako projev hrubého porušení pracovní kázně s okamžitým ukončením prac. poměru, jak jsem se teď i ve smlouvě dočetl...
A o co vám vlastně jde? Oficiálně po vás nikdo nic nechce a až bude chtít, pošlete ho do háje. Pochybuju že to dá k soudu (s tím bordelem v evidenci těžko může něco dokazovat). A že o vás trousí pomluvy? No dějou se takové věci. Někdo to řeší rozbitím huby, někdo to žene až so Štrasburku a někdo se na to vykašle...
Myslím, že o co mi jde, jsem napsal dost jasně v prvním příspěvku, nebo jste to nepochopila? Šlo mi o to zjistit, jestli má zaměstnavatel PRAVO! po mě tyto peníze požadovat po takové době, tečka. Ne to řešit na x stránkách a nic se nedozvědět. Asi tak. Ale to mi stačí.
Zákoník práce par. 252 a následující
,.......
Při konstatování stavu, že jste hotovost jako zaměstnanec firmy převzal od zákazníka a přitom nemáte doklad o tom, že jste tuto hotovost dále předal ve firmě, tak bych doporucila ke studiu možná i Trestní zákoník
paragraf 34 Promlčecí doba
paragraf 206 Zpronevěra
paragraf 138 Hranice výše škody
........
Nerozcilujte se na diskutujici a reste s právníkem, ne na internetu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2015 21:27
Dobrý den,
obracím se na Vás s žádostí o radu. Od 5.4.2007 do 30.4.2015 jsem byl zaměstnán u firmy. Moje náplň práce byla: montáže sprchových koutů, vyřizování reklamací a komunikace s velkoobchody, maloobchody a koncovými zákazníky, atd.. Dnem 30.4. 2015 si mě nadřízený zavolal, že k 30.4.2015 jsem propuštěn, údajně pro nadbytečnost, a mám podepsat dohodu o ukončení prac. poměru. Pravý důvod mi ale nesdělil. Dnes mi volal bývalý kolega, že mi má vyřídit následující: Někdy v lednu/únoru jsme s tím kolegou byly u zákaznice instalovat sprchový kout. Za tuto službu nám zákazníci běžně platili hotově a peníze se odevzdávaly u nás na účtárně. No a údajně dnes, po několika měsících zjistili, že prý ty peníze (cca 8000,-) nemůžou najít a chtějí to zaplatit! Ze své zkušenosti jsem viděl i věděl, že každý, kdo od nich měl výpověď, neodešel se ctí a tyto manýry se tam běžně děly, ale že tohle budou zkoušet na člověka, se kterým nikdy nebyl žádný problém, navíc ho takhle vyhodí a ještě po ukončení spolupráce ho tu budou urážet a nazývat zlodějem? Dá se prosím proti tomuto nějak bránit? Nikdy jsem nic takového neřešil, takže vůbec netuším, na co mají právo a jestli jim mám peníze platit? Děkuji Vám předem za odpověď. Petr Chromec