PÚ v HPP a DPČ u jiné firmy

• (neregistrovaný)

13. 7. 2015 11:56

Dobrý den,
    v hlavním zaměstnání se stal pracovní úraz, kvůli kterému není možno vykonávat ani DPČ, která je u jiné firmy.
    Má postižený nárok na dorovnání ušlého výdělku i z této DPČ?
    Máte s tím někdo praktickou zkušenost?
    Za odpovědi děkuji a pokud bude odpověď kladná, budu pokračovat dalšími dotazy (abych to tady zbytečně neplevelila, kdyby nárok nebyl).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2015 12:21

jo (neregistrovaný)

Re: PÚ v HPP a DPČ u jiné firmy
      nejdříve - zda DPČ založila nárok, pokud ano, kontaktovala bych Kooperativu s dotazem ...

• 13. 7. 2015 12:52

Le (neregistrovaný)

Děkuji. Myslím si, že v tomto případě není založení nároku podstatné - nejedná se o sociální dávku, ale o dorovnání ušlého výdělku, které řeší KOOP nebo ČPOJ a jde z povinného úrazového pojištění, které se těmto pojišťovnám odvádí. I u nás v práci, když má ZC PÚ na HČ a má u nás DPČ nepojištěnou, ušlý výdělek z této DPČ se mu vypočítává a dorovnává a pojišťovna to nerozporuje.
      Do pojišťovny už jsem psala, ale odpověď nebude hned, spíše se ptám, jestli to už někdo prakticky řešil a pokud ano, tak jestli by se nepodělil o poznatky, jak to technicky probíhá (nechat vystavit PN, kdo provede výpočet, atd.)

• 13. 7. 2015 12:23

inaaa (neregistrovaný)

>Dobrý den, na DPČ se PÚ vztahovat nemůže - vznikl v souvislosti s výkonem práce v HPP. U DPČ může leda tak čerpat klasickou nemocenskou( pokud je tedy pojištěn)

• 13. 7. 2015 12:56

Le (neregistrovaný)

Dobrý den, ano, na DPČ se PÚ vztahovat nemůže, je to klasická nemoc, to je mi jasné - ale pokud nemůže tuto DPČ vykonávat, tak by podle všeho mělo náležet dorovnání, které jde z povinného pojištění hlavního zaměstnavatele, kde se úraz stal.

• 13. 7. 2015 13:25

jasná. (neregistrovaný)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pracovn%C3%AD_%C3%BAraz

Zhruba uprostřed, v sekci, která řeší náhradu škody naleznete na svou otázku odpověď.

• 13. 7. 2015 13:56

Le (neregistrovaný)

Výborně, moc Vám, paní Jasná, děkuji za odkaz, jste hodná. Můj předpoklad je tedy správný.
      Teď musím ale vyřešit technickou stránku věci - zda si nechat vystavit neschopenky, nebo to dorovnání jde řešit i bez nich, kdo provede výpočet - zda ta vedlejší firma, nebo vedlejší firma zašle podklady hlavní firmě a výpočet provede ona... prostě koloběh dokladů. Když jsem volala na hlavní firmu, tak paní mzdová o tomhle nic neví. Musím si vše zjistit sama a pokusit se vše dotáhnout do zdárného konce, protože na vedlejšce se nejedná o nějakou stovku ale o skoro 8 tisíc měsíčně (jsou to totiž 4 vedlejšky po 2 tisících)... proto právě píšu, že hledám někoho, kdo s tím má praktickou zkušenost.
      Ještě Vás poprosím o názor na to, jak je to s vlivem pojištění / nepojištění těchto činností. Vzhledem k tomu, že v případě dorovnání se nebude jednat o sociální dávku ze státního, myslím si, že to roli nehraje. Nevyplatí se nemocenské, ale jiné plnění, která se sociálním systémem státu nemá nic společného.
      Do pojišťovny už jsem psala, ale tam to asi bude na dlouhé lokte, tak se snažím zjistit něco i sama.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).