Výživné na dítě na VŠ

• (neregistrovaný)

13. 7. 2015 13:41

Prosím Vás, kdo poradí. Zaměstnanec má 21 letou dceru, kterou si uplatňoval, žila s ním ve společné domácnosti po rozvodu rodičů. V červnu odmaturovala, na poslední pokus. Mezitím byla necelý rok v cizině, kde si vydělávala. Jako student už nebyla vedená, ale otec jí peníze zasílal, ale nemusel. Nyní dcera šla pracovat do Prahy s tím, že pak odjede do Německa, taky vydělávat. Do budoucna chce jít na vysokou školu, neví ale kdy. V tomto případě se mi jedná o to, až nastoupí na VŠ, pravděpodobně dálkově, zda otec MUSÍ na dceru platit alimenty - přímo jí. Protože dceři nejde až tak o vysokou školu, ale o peníze. Prostě řekla, že půjde na VŠ jen kvůli alimentům. Je zvyklá si říkat jen o peníze a otci už došla trpělivost. Dcera vyhrožuje, že ho klidně dá k soudu. Otec se k ní vždy choval a chová slušně a vše řádně platit, přesto že nemusel, rok dával dceři peníze navíc. Teď se přišel zeptat, co ho čeká, na co má dcera nárok a co on musí, pokud nastoupí dcera na vysokou. Ve společně domácnosti s ním nebude, takže si ji nebude moci ani uplatňovat.
    Děkuji Hanka..---

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2015 13:52

Líba (neregistrovaný)

Re: výživné na dítě na VŠ
      Dopoledne vám nikdo neodpověděl, protože těžko předpokládat, jak rozhodne soud.

Mám tu zkušenost, že moje bývalá budoucí snacha nebyla přijata na první pokus na uměleckou školu a do příštích zkoušek si vydělávala, takže soud usoudil, že je schopná se sama živit a alimentů od rodičů jí netřeba.

• 13. 7. 2015 14:05

Hanka..--- (neregistrovaný)

Děkuji za reakce. Ano, je to na soudu, to ano, ale chtěla jsem mu poradit něco z vašich zkušeností, zda máte.
      Je jasné, že se musí brát případ od případu.
      Je smutné, když pak vlastní dítě dá k soudu rodiče, který pro dítě dělal první poslední a pak zjistil, že se k němu dítě hlásí, jen když potřebuje peníze.
      Myslela jsem si, že povinnost rodiče je "živit dítě" do 26 let, co může studovat. když to některé dítě využije (někdy zneužije), že rodič musí tuto povinnost plnit.

• 13. 7. 2015 14:17

Líba (neregistrovaný)

To, že dítě chce, aby výši alimentů určil soud, nepovažuji za nic nemorálního. Aspoň se žádná strana nemůže cítit ukřivděná. Otec si myslí, že dítě peníze nepotřebuje, dítě má pocit, že mu otec nechce dopřát vzdělání. Když rozhodne soud, můžou aspoň oba nadávat na soud.

• 13. 7. 2015 14:37

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Takže udělala maturitu a nyní dělá co?
      Pracuje? Je na Úřadu práce?
      Požádal otec soud o zrušení výživného od září 2015?

http://www.pravniprostor.cz/clanky/obcanske-pravo/student-vecny-vdecny-a-nevdecny-mala-uvaha-k-vyzivovaci-povinnosti-mezi-rodici-a-detmi

• 13. 7. 2015 13:54

M.P (neregistrovaný)

To je otázka spíše pro právníky. Pokud se nedohodnou, soud ho stejně nemine. Ať doloží přehled částek, které dceři dobrovolně naposílal. Výpis z účtu, apod. Soud by měl přihlédnout a posoudit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).