Re: Zaměstnankyně na rodičovské dovolené
V tom případě ze zákona čerpe RD do věku 3 let dítěte. Toto ji taky sdělte a nic nyní nemůžete řešit. Situaci (případné ukončení PP) budete řešit až v březnu 2016.
To je možné, ale to není vaše starost. Pro vás je do 3 let dítěte na RD. Pokud ona potřebuje ukončit pracovní poměr dříve, musí buď požádat o skončení dohodou nebo sama dát výpověď. Není žádný důvod, aby vy jste teď dávali výpověď jí a vypláceli odstupné. Vy můžete být naprosto v klidu až do 3 let věku jejího dítěte.
Ale návrh té dohody by měla dát ona, ona potřebuje nyní řešit situaci, nikoliv zaměstnavatel. Už výše jsem psala, že návrh dohody nebo výpověď musí dát ona, nikoliv zaměstnavatel. Zaměstnavatel má na jakékoliv řešení (z jeho podnětu) čas až do 3. let věku dítěte. Takže je na ní, zda navrhne dohodu nebo dá výpověď. Obojí, samozřejmě bez nároku na odstupné.
Naše firma byla před lety ještě v horší situaci, nechtěli dále zaměstnávat nekvalitní účetní, která se měla vrátit z RD. Tenkrát jim to paní sama "usnadnila" tím, že zapomněla včas nastoupit nebo požádat o neplacené volno. Po více než týdnu jí sdělili že má neomluvené absence, kvůli kterým by jí mohli okamžitě zrušit PP a nabídli dohodu, na kterou ona přistoupila.
Ona nyní nic řešit nemusí. Klidně nastoupí jinde a řešit bude za půl roku. Zam-tel by to teď mohl sfouknout za 3měs. odstupné. Za půl roku ho to bude stát dvojnásobek nebo taky nic. To ať si uváží. Já jen psala, že teď se to řešit může a né nesmí, jak někdo výše naznačoval.
já zase nechápu, proč by to měl nyní řešit zam-tel
pokud to chce řešit zam-kyně, ať to řeší, ať dá výpověď nebo dohodu, jistě se dohodnou (bez odstupného)
pokud bude mět vyplácet zam-tel odstupné, tak nejdříve nařídí zam-kyni dovolenou (tazatelka píše, že ji po MD nečerpala), ona třeba onemocní, kdo ví, jak to za 3/4 roku, až to bude aktuální, bude. Proto bych to nechala teď být, pokud to nechce řešit zam-kyně . Třeba tam najdou pro ni nějaké uplatnění a skončí sama nebo bude pracovat dál.
Proč už jste nyní s ní řešili, že ji nebudete moci dále zaměstnávat? Kdybyste jí nic nepsali, tak by třeba sama nechtěla se vrátit, nevíte, třeba se odstěhuje, sežene práci jinde apod. Toto bych řešila (se zam-cem) vždy, až to bude "na pořadu dne" a ne s půlročním předstihem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2015 6:56
Prosím Vás o radu. Máme ve firmě paní, která v roce 2012 se vrátila po mateřské dovolené do firmy. Opět byla těhotná. Po třech dnech donesla PN a 8.1 2013 nastoupila mateřskou dovolenou. Byla u nás v kanceláři letos. Na opětovnou výzvu poslala mailem RL syna.
Syn bude mít 3 roky.4.3.2016.
Víme jistě, že zpátky do firmy se vzít nemůže. Pracovní proces se předělal a není vhodné zaměstnávat ženy, těžká břemena.
Dnes jsem obdržela mail od paní, že jí nemůžeme zaměstnat a dále citace..
nachystejte výpověd+odstupné,abych si mohla shánět práci.Sama odejít nechci,firma mě nemužu uplatnit,tak musím hledat práci jinde.
Nevím si rady co dál? Opravdu už nyní nachystat výpověď?
Ano vím,že asi nemáme papírově všechno v pořádku, že měla paní požádat o mateřskou dovolenou... Máme firmu plnou mužu a já vůbec netuším, jak je to s ženami, které jsou na mateřské popř. rodičovské dovolené.
Děkuji Vám moc.