Re: Přefakturované poštovné bez DPH
Ano, oni měli na poštovné taky přidat 21% DPH.
Pokud tak neudělali, tak to je špatně.
Ale hlavně - případný problém je na JEJICH straně. Občas se mi taky dostane taková faktura do ruky, protistranu upozorním, že zaspali změnu v zákoně a dál to neřeším.
Re: Přefakturované poštovné bez DPH
Ještě jsem ještě hledala, jak by to mělo být a narazila jsem na tento odstavec zákona, na který se odkazují. Už jsem z toho jelen.
§36 (11) Do základu daně se nezahrnuje částka, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 7. 2015 11:14
Dobrý den,
na internetovém obchodě jsme zakoupili materiál, jehož cena byla 950,- s DPH a v potvrzení objednávky byla ještě doprava 195Kč, tudíž celková částka s DPH činila 1.145 Kč.
E-mailem jsem bdržela jsem doklad, kde byl uveden materiál + 21% DPH a poštovné v nulové sazbě. Moc se mi to nezdálo, tak jsem si do firmy volala a argumentují, že na poštovné se DPH nevztahuje a oni ho jen přefakturují.
Našla jsem dva názory, jeden tvrdí, že licenci na poštovné bez DPH má jen Česká pošta a poštovné je "vedlejší plnění", tudíž musí být uvedeno DPH a druhý, že pokud dodavatel nenavýší cenu poštovnéhu, může ji vyfakturovat bez DPH. Co je správně?
Další problém je, že díky tomu, že poštovné bylo levnější než to sjednané (195Kč), tak nám navýšili cenu materiálu, aby se dostali na cenu dobírky, protože doklad vystavovali až po zaplacení. Celkově se mi tenhle postup vůbec nelíbí a nejsem si jistá, zda jednají správně.
Děkuji za rady.