Pronájem restaurace a úhrady za plyn

• (neregistrovaný)

22. 7. 2015 21:11

Dobrý den,
    může mi prosím někdo poradit? Chci si pronajmout hospodu,
    provozovat restaurační činnost. Ve smlouvě s pronajímatelem
    mám, že mu budu platit nájem, zálohy na vodu a elektriku- fajn.
    Ale co se týká plynu - chce po mně, abych si přihlásil plynoměr na sebe a platil zálohy jak za sebe, tak za ostatní firmy a lidi v objektu.
    Lidi a firmy mi prý mají platit zálohy na účet a já jim pak mám dělat vyúčtování a vybírat nedoplatky či přeplatky. Jsou to lidí či firmy, kteří buď v objektu bydlí-fyzické osoby nebo fimy, které tam podnikají a buď jsou plátci DPH či ne.
    Je to vůbec správné a neodporuje to smyslu mého podnikání?
    Teď překročím obrat a budu plátce DPH, nevím, jak to s nimi budu
    dělat, a hlavně mým podnikáním je provozování restaurace a ne
    bytové hospodářství. Připadá mi dost blbé, že mi mají chodit na můj podnikatelský účet zálohy od lidí za něco, co nemám v předmětu podnikání.
    Děkuji za radu, potřebuji se nějak bránit.

Milan P.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2015 23:03

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: pronájem restaurace a úhrady za plyn
      Obrana je jednoduchá NEPODEPISOVAT smlouvu, ve které jsou ustanovení, se kterými nesouhlasíte. Smlouva = dohoda smluvních stran, ve vašem případě pronajímatele a vás jako nájemce.
      Vlastník budovy může pověřit jinou osobu výkonem této činnosti, ale ta by s tím musela souhlasit a zároveň by muselo být také stanoveno, co za to? Jaká výše odměny nebo jak by vám byly kompenzovány vynaložené náklady spojené s vykonáváním této činnosti. To jen tak na okraj, ale nedoporučuji vám na to přistoupit, protože zřejmě o této činnosti - vyúčtování plynu a o zák.podmínkách k tomu stanovených a činnostech s tím spojených toho moc nevíte, protože s provozováním vaší podnikatelské činnosti to nemá nic společného, nehledě na další úskalí a možné problémy s tím spojené (např. vymáhání nedoplatků po dlužnících a řada jiných)...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).