Re: exekuce - přechod do insolvence
Počkejte, to je moc informací a já se v tom ztrácím :-)
Nedělejte nic na základě informací "per huba", vše jen na základě toho, co vám přijde písemně. Takže pokud máte podloženou nyní jen tu exekuci a o insolvenčním řízení víte od zaměstnance nebo z doslechu, ale žádný dokument o zahájení insolvence vám oficiálně nedošel, budete dál srážet ze mzdy srážku dle exekučního příkaz.
Až v okamžiku, když dostanete písemnou informaci o insolvenčním řízení, budete se řídit tím, co vám insolvenční úřad nařídí. Tedy deponovat srážky, již neodvádět exekutorovi, a až po obdržení rozhodnutí o insolvenci částky odvedete insolvenčnímu správci.
Díky za reakci. Ale......co vím ze školení, tak zaměstnavatel si MUSÍ hlídat, když zaměstnanec vstoupí do insolvence, třeba jen že se o tom teprve jedná, zažádá si a už se na tuto insolvenci má deponovat a nikam neposílat jinam. V insolvenčním rejstříku je normálně zadán, není to jen tak, že jsem někde něco slyšela. Jen ještě není o úpadku rozhodnuto.
Je to trochu jinak, včera jsem to tu vysvětlovala. Musíte sledovat insolvenční rejstřík. Jakmile se v něm objeví jeho jméno (tzn. ještě není rozhodnuto, jestli mu bude bankrot povolen nebo ne, ale tím zápisem je jasné, že podal žádost), tak musíte dál srážet, ale sražené částky nikam nezasílat, musíte je deponovat. A pak mu buď bude bankrot zamítnutý, pak se deponované částky zase zašlou exekutorovi, nebo Vám přijde usnesení o schválení bankrotu a od té chvíle budete srážené částky zasílat insolvenčnímu správci. A o těch deponovaných částkách také rozhodne on - buď si je nechá také zaslat nebo rozhodne, že se vrátí zaměstnanci.
Ze zákonů totiž vyplývá, že od okamžiku podání návrhu na insolvenci lze exekuci nařídit, ale nelze ji provést. Přičemž nařízením exekuce se rozumí její srážení a prováděním exekuce se rozumí odesílání srážených částek exekutorovi. Takže když podá návrh na insolvenci - exekuce je nařízená (tzn. sráží se), ale nelze ji provést (tzn. sražené částky se neodesílají, ale deponují se).
Dobrý den,přidám se ještě s dotazem.Mám stejný případ,než soud schválí oddlužení,tak tedy budu srážet a deponovat částku ve výši nepřednostní pohledávky /exekuce je na nepřednostní pohledávku/,až bude povoleno oddlužení,budu srážet jako na přednostní pohledávku,je to tak dobře ? Děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 7. 2015 7:35
Dobrý den, prosím vás, je tu sice x dotazů, ale zeptám se znovu, jak je to opravdu správně. Máme zaměstnance, který má u nás pouze jednu exekuci od Okresního soudu. Exekucí má ale více, co se k nám nedostaly, zažádal si o insolvenci. U nás mu byla srážena jen ta jedna exekuce. Insolvence je teprve v řízení. Podle mě (a tak jsem to taky udělala) se měla exekuce zastavit, nic na ni neposílat, zaměstnanci srážet a deponovat do doby, až insolvence bude schválena a pak zadržené částky zaslat insolvenčnímu správci. Podle našeho právníka je to špatně, má se dále zasílat na exekuci do doby, co nám přijde rozhodnutí o insolvenci. Exekuce, kam už neposílám nic, je od našeho dalšího zaměstnance, který dlužníkovi půjčil. Ten poškozený zaměstnanec přišel s tím, že má kamarády 2 státní zástupce a ti že se také přou, jak to je správně. Jeden tvrdí co náš právník, druhý to, co já. Ten poškozený zaměstnanec dal někam k soudu stížnost, že mu nechodí peníze. Prosím jak je to opravdu správně? Mám těch právníků a jejich názorů kolem nějak moc......
Díky Hanka