Re: Hlídací pes v účetnictví
Zkusím jen uvažovat logicky a dle platných zákonů.
Potvrdit nebo ne, si to nechte raději odborníkem na tuto problematiku.
Do zásob dle mě hlídací pes nepatří. Tam patří zvířata, ze kterých je očekáván jednorázový užitek - vlna, maso, kožešina,...
Pokud je z majetku očekáván nějaký dlouhodobý prospěch = hlídání objektu, jedná se o majetek, a protože pořizovací cena a vedlejší náklady na pořízení nepřevýší 40.tis. Kč, tak bych účtovala dle směrnice dané ÚJ: buď drobný hm. majetek odpisovaný nebo evidovaný - účet 501AU.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2015 14:27
Zdravím a potřebovala bych poradit jak zaúčtovat hlídacího psa. Štěně německého ovčáka bylo zakoupeno do areálu, kde bude hlídat pozemek a sklady za cenu 4.500 Kč. ( Pes zde skutečně bude čili není to případ jak dostat psa do účta a mít ho doma ) a potřebovala bych poradit jak ho zaúčtovat. Co jsem pátrala tak se názory rozcházejí, někdo účtuje jako hmotný majetek, někdo rovnou na 501 dokonce jsem četla i něco o zásobách. Jaký postup je tedy správný? Jen pro úplnost doplním, že krmivo apod. bude účtováno též včetně odpočtu DPH ( Zde by myslím neměl být problém, pes bude prokazatelné sloužit k podnikání ).
Za každou radu budu moc ráda a předem děkuji.