Re: Čerpání dovolené
Měnit to budete určitě, protože když má nárok 20 dnů a 18 už vyčerpal, tak mu nemohl snad vedoucí odsouhlasit 10 dnů. Mohl max. 2 a na další dny si měl požádat o neplacené volno. Jestli mu zaplatíte 10 dnů, vznikne za 8 dnů přeplatek, ten se mu bude muset srazit a na 8 dnů se dá stejně neplacené volno. Vedoucí nemá aktuální přehled čerpání dovolené, aby věděl, když za ním někdo přijde žádat, kolik může povolit?
děkuji, určitě změním na neplacené volno dokud to jde zachytit. No vedoucí to prostě neřešil, bohužel.
Já jsem to asi trochu zmotala, takže rada kterou jsem od vás dostala je, že měnit budu, ale těch 18 dnů vyčerpaných je včetně těch 10 co měl v červenci. Ale stejně do konce července by měl mít tedy nárok jen na 12 dnů a pokud můžu očekávat, že má zrovna nestabilní pracovní období a může se stát, že bude končit, stejně by vznikl přeplatek. Nebylo by tedy lepší, aby dostal pouze 4 dny dovolené a ostatní neplacené volno. Problém je, že přes vedoucího má tu dovolenou povolenou.
No to jste teda zmotala dost a navíc se staráte o to, do čeho vám osobně nic není. Pokud má prac.smlouvu min. do konce r.2015, pak má nárok na 20 dní (vás nezajímá, že v červenci jenom na 12) a pokud mu vedoucí odsouhlasil 10 dní dovolené, zaplaťte mu 10 dní dovolené. Pokud jste jenom mzdovka a ne vedoucí, nemáte právo rozhodovat o tom, zda mu dáte 2 dny dovolené a zbytek neplacené volno, s tím by musel souhlasit.
No děkuju, jsem jenom mzdovka, pracovník má smlouvu na dobu neurčitou, ale pokud například v srpnu dojde k
ukončení pracovního poměru, pak to tedy můj vedoucí vytkne mně, že k tomu došlo, nehledě na to, že mi ten přeplatek klidně předepíše k náhradě. Tak co s tím? Proto se o to starám.
To vás tedy dost lituju, protože váš vedoucí vám nemůže vytknout ani předepsat k náhradě dovolenou, kterou vedoucí "nařídil" resp. odsouhlasil zaměstnanci. Vy zpracováváte mzdy podle nějakých podkladů, a pokud je schválená dovolenka, nemůžete jen tak samovolně zúčtovat neplacené volno. Pokud budete mít od zaměstnance žádost o neplacené volno schválenou vedoucím, pak můžete zúčtovat neplacené volno, jinak si pro změnu koledujete o sankce z inspektorátu práce při případné kontrole.
Příště musíte psát dotaz srozumitelně a přesně, jinak se dočkáte v lepším případě nedostatečné a v horším případě chybné odpovědi, viz odpověď moje.
Zatím o žádném ukončení PP není ani zmínka, tak že nemůžete řešit coby kdyby. Pokud by přece jenom došlo k ukončení PP během zbytku roku, tak přeplatek dovolené můžete zaměstnanci srazit i bez jeho souhlasu.
Zákoník práce § 147
Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci jen
e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.
Tomu kdo rozhoduje o dovolené dejte včas přehled o vyčerpané dovolené, tedy přehled o tom kolik komu zbývá.
Re: děkuji všem za odpovědi
>>>>od vás dostala je, že měnit budu, ale těch 18 dnů
>>>>vyčerpaných je včetně těch 10 co měl v červenci. Ale
>>>>stejně do konce července by měl mít tedy nárok jen na
>>>>12
>>>>dnů a pokud můžu očekávat, že má zrovna nestabilní
>>>>pracovní období a může se stát, že bude končit,
>>>>stejně
>>>>by
>>>>vznikl přeplatek. Nebylo by tedy lepší, aby dostal
>>>>pouze 4 dny dovolené a ostatní neplacené volno.
>>>>Problém
>>>>je, že přes vedoucího má tu dovolenou povolenou.
>>>
>>>odsouhlasil 10 dní dovolené, zaplaťte mu 10 dní
>>>dovolené.
>>>Pokud jste jenom mzdovka a ne vedoucí, nemáte právo
>>>rozhodovat o tom, zda mu dáte 2 dny dovolené a zbytek
>>>neplacené volno, s tím by musel souhlasit.
>>
>>No děkuju, jsem jenom mzdovka, pracovník má smlouvu
>>na
>>dobu neurčitou, ale pokud například v srpnu dojde k
>> ukončení pracovního poměru, pak to tedy můj vedoucí
>>vytkne mně, že k tomu došlo, nehledě na to, že mi ten
>>přeplatek klidně předepíše k náhradě. Tak co s tím?
>>Proto se o to starám.
>
>Příště musíte psát dotaz srozumitelně a přesně, jinak
>se dočkáte v lepším případě nedostatečné a v horším
>případě chybné odpovědi, viz odpověď moje.
>Zatím o žádném ukončení PP není ani zmínka, tak že
>nemůžete řešit coby kdyby. Pokud by přece jenom došlo k
>ukončení PP během zbytku roku, tak přeplatek dovolené
>můžete zaměstnanci srazit i bez jeho souhlasu.
>Zákoník práce § 147
>Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci jen
>e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž
>zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a
>náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž
>zaměstnanci právo nevzniklo.
>
>Tomu kdo rozhoduje o dovolené dejte včas přehled o
>vyčerpané dovolené, tedy přehled o tom kolik komu zbývá.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2015 10:50
Dobrý den, mám dotaz ohledně čerpání dovolené. Náš zaměstnanec má k dnešnímu dni vyčerpáno již 18 dnů dovolené z 20 dní nároku. V červenci nedorazil do práce a zavolal si o 10 dnů dovolené, kterou mu vedoucí podepsal. Začínají s ním být problémy a není jasné, jak dlouho v pracovním poměru zůstane. Je možné řešit tuto situaci tím, že dovolenku na 10 dnů v červenci změníme například na 6 dnů dovolené a 4 dny neplaceného volna. Ráda bych se vyhnula řešení, kdy bude mít dovolenou přeplacenou a nebude z čeho mu ten přeplatek srazit. Je to možné řešení? děkuji