Re: nepravidelná pracovní doba
Vy musíte stanovit vyrovnávací období, které musí být v násobku týdnů, např. 4 týdny, mi se osvědčilo 26 týdnů. Zde bych preferovala měsíční mzdu, kdy vyplatíte každý měsíc měsíční mzdu a na konci vyrovnávacího období hodiny srovnáte. Pokud je odpracováno méně hodin, je to překážka na straně zaměstnavatele a musíte hodiny doplatit. Pokud je odpracováno více, zaplatíte je přesčasem. Pokud máte hodinovou mzdu, postupujete obdobně. Příplatky zaplatíte vždy v daném měsíci, za kterou děláte výplatu. Pro zaměstnavatele by ve vašem případě bylo nejvýhodnější domluvit se zaměstnanci zkrácený. úvazek.
Děkuji, myslela jsem si to, ale s tím zaměstnavatel nesouhlasí, že jim zaplatí jen to, co odpracovali - my ale nevíme, jestli příští měsíc už nebudou mít úvazek normální, směny si plánují jak jim to pasuje a tak příští měsíc odpracuje třeba zase jiná pracovnice méně a ta původní, co měla míň, tak zase normálně, no a co a já pak s tím mám dělat, mi nezbývá než dopočítat mzdu do fondu pracovní doby, ale to prý v žádném případě, prý mají hodinovku, tak podle hodin a hotovo, ach jo..... a s tou dovolenou prosím je to jak a také s těmi přestávkami?
Na tyto otázky již najdete odpověď v Zákoníku práce.
moc prosím tedy jen o potvrzení jestli si to myslím dobře nebo ne - že tu dovolenou přepočítám a nebude to 8 hodin, jak si napsali oni a že to bude tedy 1,5 dne dovolené - samozřejmě přepočtu přesně podle průměru směn a co se týče těch přestávek tak holt se jim to proplatí, protože to nejde, aby na půl hodiny zavřeli, ale nevím, jak tyto přestávky evidovat, když to mají pokaždé jinak a třeba po 10 minutách apod. - tohle v zákoně nenajdu, prosím
>>>>Vy musíte stanovit vyrovnávací období, které musí být
>>>>v násobku týdnů, např. 4 týdny, mi se osvědčilo 26
>>>>týdnů. Zde bych preferovala měsíční mzdu, kdy
>>>>vyplatíte
>>>>každý měsíc měsíční mzdu a na konci vyrovnávacího
>>>>období hodiny srovnáte. Pokud je odpracováno méně
>>>>hodin, je
>>>>to překážka na straně zaměstnavatele a musíte hodiny
>>>>doplatit. Pokud je odpracováno více, zaplatíte je
>>>>přesčasem. Pokud máte hodinovou mzdu, postupujete
>>>>obdobně.
>>>>Příplatky zaplatíte vždy v daném měsíci, za kterou
>>>>děláte výplatu. Pro zaměstnavatele by ve vašem
>>>>případě
>>>>bylo nejvýhodnější domluvit se zaměstnanci zkrácený.
>>>>úvazek.
8
>hodin, jak si napsali oni a že to bude tedy 1,5 dne
>dovolené - samozřejmě přepočtu přesně podle průměru směn
>a co se týče těch přestávek tak holt se jim to
>proplatí, protože to nejde, aby na půl hodiny zavřeli, ale
>nevím, jak tyto přestávky evidovat, když to mají pokaždé
>jinak a třeba po 10 minutách apod. - tohle v zákoně
>nenajdu, prosím
Na všechno najdete v zákoně odpověď, i na tu přestávku.
ZP § 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
děkuji, toto ustanovení znám, nevím, jak prakticky evidovat tuto dobu - běžně píšeme třeba 12:12:30 přestávka, ale tady to není možné - vybírá si to po deseti minutách prostě podle možností, je povinnost to nějak evidovat? přece si to nebude vždy psát, že teď si vzala pět minut, pak deset apod. anebo se to neřeší a přestávky se v docházce tedy vůbec neuvádí, tohle v zákoně nenajdu a nevím, jak se na to pak dívají případné kontroly z inspektorátu práce. a prosím ta dovolená?
Když jim přestávky neodčítáte z odpracované doby, tak je nemusíte evidovat. Dovolená je ve dnech, zaplatíte tolik, kolik jim odpadlo hodin v důsledku dovolené. Směny musíte nějakým způsobem naplánovat kvůli dovolené a nemoci. I u DPČ se z toho důvodu aspoň fiktivně plánují směny.
to jsem potřebovala slyšet Libuško děkuji - takže přestávky neeviduji a dovolená tedy jeden den a proplatím třeba 13 hodin, které by v ten den normálně měla - moc děkuji. No s tím plánováním to je prostě marné, děsím se, kdyby měla některá nemocenskou, co pak budu dělat.
jj musela bych je pak k tomu plánu holt donutit mi nějaký vypracovat. ještě prosím doplňující dotaz když mají tedy 14-hodinové směny po vzájemné dohodě, neberou se ty 2 hodiny jako přesčas, když dle zákona lze nařídit pouze 12-hodinové směny, je to prostě normální směna, je to tak?
někde - už si nevybavím kde, jsem četla, že když se na tom zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou, že může být i delší než 12 hodin... no to je tedy pěkné, tak to je tedy něco ty jejich výplaty - převzali jsme společnost i se zaměstnanci a že vše zůstane, jak to dělali u té dřívější společnosti - mimochodem velká společnost a tedy jen zírám, co mi to poslali za docházku apod.
ještě k těm úvazkům - jedna má 179, druhá 164,5 a třetí 167,5 hodin a příští měsíc to může být úplně jinak, tak nevím, kdybych jim dala třeba 7-hodinovku, tak by všem vznikly za minulý měsíc přesčasy a ještě by se musely proplácet, to už by majitel "prskal" totálně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2015 11:59
prosím o pomoc - zaměstnanci pracují jako obsluha čerpací stanice - vždy jeden zaměstnanec má směnu buď 13 nebo 14 hodin (vím, že můžou mít nejvýše 12 hodin, takže ten zbytek budou zřejmě přesčasy) a pracují nepravidelně - jednou v týdnu např. úterý, neděle, pak středa, pátek, pak pondělí, čtvrtek, sobota apod. každý to má jinak, jsou 3 a střídají se zřejmě jak se domluví,jinak si to nedokážu vysvětlit, mají k tomu ze strany zaměstnavatele souhlas. Jsou odměňováni v hodinové mzdě a ve smlouvě mají uvedeno "nerovnoměrně rozvrženou prac. dobu, 40 hod týdně". Prosím uvažuji správně, že spočítám prostě odpracované hodiny, vynásobím hodinovkou plus případné příplatky za přesčas a svátky či víkendy a je to? Odpracované hodiny jsou vždy nižší, než klasický fond pracovní doby v měsíci - i když stanovím nějaké vyrovnávací období, chybějící hodiny neodpracují, co s tím? Podle mě bych tedy měla udělat vyrovnávací období měsíční a každý měsíc jim ty hodiny dopočítat a proplatit - je to tak? To se nelíbí zaměstnavateli a chce zaplatit jen odpracované hodiny - jde to nějak udělat i kdybychom změnili prac. smlouvu po dohodě s nimi? A ještě dotaz k přestávkám - není možné, aby na půl hodiny zavřeli, jak se to pak počítá? nají se tehdy, když tam není žádný zákazník - třeba po chvilkách, jak toto evidovat a jak pak odpočítávat přestávky. A taky dovolenou - mají většinou 13 - 14 hodinové směny a v době, kdy měli mít směnu měli dovolenou a napsali si tam 8 hodin dovolené, to je přece nesmysl, musím to přece přepočítat a proplatit jim zřejmě průměr hodin na směnu např. 13 hodin - ale počítá se to jako jeden den dovolené nebo je to v podstatě 1,5 dne dovolené - počítám dobře? No tedy nějak si s tím vůbec nevím rady. moooc děkuji