Re: vinotéka do účetnictví firmy
Obávám se, že to není výdaj na dosažení,udržení a zajištění příjmu.
Vám asi nic neříká rozdíl mezi stavem formálně právním a skutečným.
Úkony se posuzují podle skutečnosti, i když jsou překryty stavem formálně právním. Z hlediska prokazování Vám nic nepomůže "bezvadná" faktura, ta ještě neprokazuje, jaká byla skutečnost.
Neradíme tu obcházet zákon, poskytujeme rady tak, aby z toho tazatel neměl malér.
Vaše rada by ho do maléru dostala.
Děkuji za upozornění,nesouhlasím. Pokud je způsobilé víno jako propagační předmět, proč není dle Vás způsobilá vinotéka, kde se víno skladuje? Připomínáte mi jednoho daňového poradce, který chce, aby jeho klienti platili daně. A klientů má málo, protože lidé daně samozřejmě platit nechtějí.
Daňoví poradci na rozdíl od Vás ví, že když dojde na lámání chleba, tak to klient vždy hodí na odborníka, který mu takto poradil a vymáhá po něm sankce.
Naštěstí pro klienty i pro Vás platí § 5 a 2950 NOZ
§ 5
(1) Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži.
§ 2950 Škoda způsobená informací nebo radou
Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.
Musí být "tiché víno" vychlazení při předávání jako propagační předmět? (kuk dr.Ráth). Pokud to berňák skousne, tak klidně vinotéku koupit a dát do výdajů/nákladů a evidence DHIM.
Neměl by lepší koupit si pantofle po 800,- Kč na celý rok dopředu (viz vaše upozornění na !správnou! citaci na faktuře?
Kolik pak taková vinotéka stojí? Možná by to finančně vyšlo na stejno.
Ty časy kdy se návštěva bordelu rozepisovala na kafe a sodovky
jsou pryč! To už berňák umí vyhmátnout.
Bez ohledu na předchozí diskuzi - selským rozumem, pokud bude vinotéka umístěna ve firmě - provozovně a budou v ní umístěna reklamní vína, aby se např. neskazily a mohly být předány jako reklamní předmět, neviděla bych s tím problém. Umístím, nafotím s obsahem a doložím k faktuře. :o) Kávovar je také všeobecně tolerován v nákladech, kávu a náplně přitom účtujeme nedaňově.
jasně, ale v jaké firmě? asi v té, co opravdu prokazatelně rozdává reklamní dárky-víno obch. partnerům. zubař těžko bude dealerům dávat dárky, tam je to trochu naopak. a pacošům??? kde zubaří, že bych zašla?
a nestačí fotka:-) i v době kontroly bude vinotéka umístěna v ordinaci či čekárně, zubař bude mít v nákladech reklamní víno a to bude ve vinotéce (samozřejmě s logem apod.) a doloží/prokáže, komu ho jako reklamní předměty předával, pak ano.
vím konkrétně o jednom skutečném případu, kdy u zubaře obhajoval vinotéku taky nějakej chytrolín, a stačilo pár výpovědí svědků (pacošů), a vinotéka letěla jak namydlená z nákladů. nejen z daňových, ale byla i dodaněna zubaři-jednateli jako příjem:-)
OK - přehlídla jsem, že je to zubař. I když i tam je přece boj o zákazníka - pacienta, jde tam kolikrát o kšefty za desetitisíce, tak co bych nemohla dát zákazníkovi reklamní předmět za 300,- z produkce místních vinařů - nesířené a tudíž nutné skladovat ve vinotéce, aby se nezkazilo. Aby u mě zůstal a nepřešel k levnější konkurenci. Pokud na to teda nemám nervy, eviduju si kdy kdo co dostal. To že je vinotéka umístěna ve firmě jsem psala, to je jasné. Fotím proto, abych měla u faktury doloženo, na samotnou obhlídku místa pak nemusí dojít. I když může.
Obávám se, že je zde naprosto převrácená logika.
Zatím jsem neviděla doktora,zubaře, který by víno rozdával.
Naopak "malá pozornost" za dobře odvedenou práci je v těchto krajích zvykem.
Že by pan doktor potřeboval mít tyto dary vychlazené :-) hned na místě?
Jistě - samozřejmě to není naprosto a jednoznačně křišťálově čisté...ale jde o úhel pohledu a únosnou míru rizika, myslím že by obhájit šlo. V každém případě bych panu podnikateli - zubaři přesně takto vysvětlila pro a proti, rizika a argumenty, a on musí udělat to rozhodnutí, zda do toho jde nebo ne. Ale víno jako reklamní předmět by rozhodně uplatnit mohl, v rozumné a odargumentovatelné míře. Nové zuby za 50tis. si večer zaslouží doušek vína. :o))
jistě, není nic jednoduššího, než pozvat k výslechu pár pacientů a vyptat se, zda v letech xy byla v čekárně či ordinaci vinotéka, zda někdy viděli, že by doktor někomu z pacientů dával víno.....a věřte mi, v praxi už jsem to zažila, a světe div se, nikdo nikdy žádnou vinotéku neviděl:-)
Stahujete kalhoty před brodem a brod je ještě daleko..
Není nutné, aby pacienti viděli, kde je vinotéka umístěna. Víno prostě nedává všem, ale jen těm, kde usoudí, že má propagace smysl. Stejně najde i pár pacientů, kteří dosvědčí, že víno dostali.
Nezlobte se na mě ale je všeobecně známo, že je zubařů nedostatek a alespoň ve větších městech je problém se k dobrému zubaři dostat. Tak bych měla celkem strach, že u kontroly neprojde argumentace, že musí uplácet pacoše aby u něj zůstali....
Třeba je to víno, které bude uskladněno ve vinotéce, určeno ne pro klienty - pacienty, ale pro dodavatele. Třeba zubní laboratoř. A tak ...
Nebo je to vinotéka, ve které se skladují i lahve s pitnou vodou a vinotéka bude umístěna v čekárně.
Nebylo by lepší, kdyby se paní externí účetní zeptala přímo svého klienta na účel využití daného majetku a podle toho zvážila daňovou či účetní uznatelnost nákladu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2015 21:26
dobrý den, přistála mi na stole faktura za nákup vinotéky do firmy? Je možné zaúčtovat daňově? děkuji