Re: Omylem poskytnuta sleva na poplatník
myslím, že si tazatelka pouze spletla pojem "daňové přiznání" a "daňové prohlášení". Nikdo není povinen podepisovat prohlášení k dani, to je naprosto dobrovolné.
>>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>>stalo se nám, že jsme našemu již bývalému zaměstnanci
>>>>>>>>>(konec PP 7.4.2015) uplatnili slevu na poplatníka,
>>>>>>>>>aniž by podepsal prohlášení k dani. Již od roku 2014
>>>>>>>>>do
>>>>>>>>>30.3.2015 marodil. Měl povinnost daňové přiznání
>>>>>>>>>podepsat? Jak máme teď vyřešit tuto situaci, když
>>>>>>>>>podepsané
>>>>>>>>>prohlášení nemáme, sleva na poplatníka byla
>>>>>>>>>poskytnuta
>>>>>>>>>na posledních 7 pracovních dní v dubnu a zaměstnanec
>>>>>>>>>již u nás nepracuje?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Děkuji za jakoukoli radu.
>>>>>>>>
>>>>>>>>No a nemůžete ho zkontaktovat, jestli by Vám
>>>>>>>>prohlášení nepodepsal? (samozřejmě s datem do
>>>>>>>>15.2.15)
>>>>>>>
>>>>>
>>>>>on ten dotaz lze také chápat tak, že když nepodepsal
>>>>>daň. prohl. na r. 2015, tak také neřešil RZD/DP za r.
>>>>>2014. Proto jsem na to "ťukla" odpověď. Třeba by se
>>>>>mu
>>>>>vyplatilo daň. př. podat, pokud měl nějakou zálohu na
>>>>>daň a dlouhodobě marodil....
>>>>
>>>>překlep - myslím jen prohlášení k dani, ne daňové
>>>>přiznání :-)...jak tedy tuto věc řešit? :(
>>>
>>>Již jsem psala - vysvětlete mu situaci a zda to
>>>nemůže
>>>podepsat teď? (s datem do 15.2.15)
>>
>>Bohužel s ním dodatečný podpis dořešit nepůjde, tato
>>varianta mě taky napadla, ale není to možné :( proto
>>se
>>to musí řešit jinak, ale já právě nevím jak.
>
>A proč nemůže podepsat? Proč to nepůjde?
>Pokud to opravdu nepůjde, tak máte mzdy špatně, musíte
>daň doodvést a on firmě ty peníze tím pádem bude
>dlužit.
Navíc mu za rok 2014 nebylo provedeno RZU, jelikož o něj nepožádal. Kdyby se zázrakem stalo, že mi přijde dodatečně to prohlášení k dani za 2015 podepsat, nebyl by problém s tím, že o RZD za 2014 nepožádal?
To zkusit můžu, ale nemám na něho telefonický kontakt, jedině poslední adresu, kterou mi uvedl, ale pochybuji, že by zrovna on pochopil z dopisu, co se po něm chce. Kdybych udělala opravu mzdy a on by tím pádem měl něco doplácet, můžeme to po něm vymáhat?
nemůžete, chybu jste udělala vy, on přijal peníze v dobré víře, že jste svoji práci udělala správně. vemte čisté prohlášení, vyplňte ho, označte místo podpisu a pošlet mu ho (i s předepsanou a oznámkovanou obálkou) s tím, že od něj potřebuejte podpis na prohlášení. Zároveň mu i poraďte, aby popřemýšlel o podání daňového přiznání, že by mohl dostat zpátky peníze.
pokud mu budete posílat daň. prohl., aby ho podepsal (samozřejmě tam musí uvést nějaké lednové nebo únorové datum), tak se může stát, že ´vyplní i 3.+4. str. a požádá o RZD. Jak pak budete vysvětlovat, že jste mu ho neudělala? Bylo by lepší, kdyby přišel daň. prohl. podepsat a podepsal jen to, co potřebujete, aby podepsal
Osobně by to bylo nejlepší. Pokud to nejde, tak zaslat dopis s vysvětlením a s přiloženou zpáteční obálkou s nadepsanou adresou na Vás a s předvyplněným prohlášením, kde mu tužkou udělejte křížek jen tam, kde se má podepsat.
Pokud to prohlášení od něj nedostanete, tak udělat opravu, tzn. doodvést daň. Žádat to po něm nemůžete, protože on nepodepsal a Vy jste špatně zdanila. Jestli to bude chtít zaměstnavatel po Vás, to nevím.
Anebo to nechat plavat a doufat, že si toho FÚ při kontrole nevšimne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 8. 2015 10:59
Dobrý den,
stalo se nám, že jsme našemu již bývalému zaměstnanci (konec PP 7.4.2015) uplatnili slevu na poplatníka, aniž by podepsal prohlášení k dani. Již od roku 2014 do 30.3.2015 marodil. Měl povinnost daňové přiznání podepsat? Jak máme teď vyřešit tuto situaci, když podepsané prohlášení nemáme, sleva na poplatníka byla poskytnuta na posledních 7 pracovních dní v dubnu a zaměstnanec již u nás nepracuje?
Děkuji za jakoukoli radu.