Re: Daňové zvýhodnění na dítě
Dohodu mám od dubna tohoto roku. Ale myslím, že v součtu to určitě neudělá 55 200,-. O zbytek roku mi nejde, stačí mi ty měsíce, kdy mi výdělek i s prémií dělá 4 600 Kč.
Takže, abych si to zrekapitulovala, chápu správně, že pokud budu mít měsíčně k výplatě alespoň 4 600 Kč (ať s prémiemi nebo bez), můžu si uplatnit zvýhodnění. Pokud budu mít méně, nemůžu.
A kdybych dosáhla za rok 55 200 Kč, můžu si uplatnit i za zbývající měsíce, je tak?
Díky za rady, nějak jsem se v tom ztratila. :)
Re: Daňové zvýhodnění na dítě
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>mám následující dotaz.
>>>>
>>>>Jsem momentálně na mateřské, ale zároveň pracuji na
>>>>dohodu o provedení práce.
>>>
>>>Pokud máte u tohoto zaměstnavatele podepsané
>>>prohlášení a neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě
>>>někdo jiný,
>>>tak ano, můžete uplatnit.
>> A pohlídejte si, abyste si za rok vydělala alespoň
>>55200,- , pak můžete dostat DZV i za měsíce v r.2015
>>,kdy jste neuplatňovala ( a neuplatňoval někdo jiný).
>
>Dohodu mám od dubna tohoto roku. Ale myslím, že v
>součtu to určitě neudělá 55 200,-. O zbytek roku mi nejde,
>stačí mi ty měsíce, kdy mi výdělek i s prémií dělá 4
>600 Kč.
>
>Takže, abych si to zrekapitulovala, chápu správně, že
>pokud budu mít měsíčně k výplatě alespoň 4 600 Kč (ať
>s prémiemi nebo bez), můžu si uplatnit zvýhodnění.
>Pokud budu mít méně, nemůžu.
Ano, ale musíte mít podepsané Prohlášení poplatníka daně s uvedením dítěte již v daném měsíci, za který budete chtít uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě/bonus (v případě narození dítěte nutno doplnit údaje o dítěti do Prohlášení do 30 dnů od narození dítěte). Nelze uplatnit v průběhu roku "zpětně", tj. pokud byste neuplatnila v dubnu a nyní chtěla, aby zaměstnavatel přepočetl mzdu/odměnu s uplatněním daňového bonusu za duben, tak to již nebude možné.
>A kdybych dosáhla za rok 55 200 Kč, můžu si uplatnit i
>za zbývající měsíce, je tak?
Ano, ZDP § 35c
" Daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy; u poplatníka, který má příjmy pouze podle § 9 nesmí výdaje převýšit tyto příjmy. Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně s výjimkou příjmů, u nichž se uplatní postup dle § 36 odst. 7 nebo 8 a příjmy, které jsou podle § 38f vyjmuty ze zdanění. "
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2015 6:54
Dobrý den,
mám následující dotaz.
Jsem momentálně na mateřské, ale zároveň pracuji na dohodu o provedení práce. Dělám jen několik hodin týdně, ale dělám toho pro zaměstnavatele více, takže mi mimo hodinovku dává i prémie. V součtu mi to dělá přes 4 600 Kč měsíčně (tedy min. půlku min. mzdy). Zajímá mě tedy, jestli si v tomto případě můžu uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě.
Děkuju za pomoc.