Re: Nedoložené dny na ČSSZ
Dobrý den Vendy, mně dobu po maturitě započítali jako dobu pojištění. Vznikl však jiný problém. V r. 82 jsem pracovala 1 měsíc jako brigádník v jednom podniku, kde jsem pak také nastoupila do hlavního pracovního poměru až do doby, než jsem nastoupila na mateřskou v r. 85. Ten 1 měsíc brigády mi započítali a zbylé roky ne, s tím, že podnik je nedohledatelný. Že nikde v archívech takový podnik neexistuje. Od bývalé účetní vím, že ELDP posílala poctivě a spousta ostatních bývalých zaměstnanců odešla do důchodu bez problému.
Tak jen mně chybí nějaké roky....
Citace z informace ČSSZ: "ČSSZ neeviduje některé doklady o náhradních dobách pojištění, např. doklady o studiu, péči o dítě a vojenské službě" - nemůže to být v tom? Dívala jsem se do svého inf.listu a dobu studia po 18. roce věku v něm nemám vůbec uvedenou. Až 1.8.1986, kdy jsem nastupovala do zaměstnání.
https://eportal.cssz.cz/documents/10651/0/Prehled_dob_pojisteni.pdf/8819a378-da45-4a64-a27a-5480be0dc86f
Maturovala jsem v květnu 1975 a do práce nastoupila 15.7.1975. Započtenou dobu mám do 30.6.1975 a potom od 15.7.1975. Dobu prázdnin od 1.7. - 14.7.1975 také nemám. Doba studia po 18-tém roce věku je uvedena v té době do 30.6.1975. Myslím si, že pár dnů v červenci se nezapočítalo, protože se nejednalo o celý červenec. Ale kdo ví, jak se to tenkrát počítalo.
http://www.naseduchody.cz/studium-duchod.html
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/judr_vladimir_vorisek_doba_studia_a_jeji_vliv_v_duchodovem_pojisteni.htm
Nebojte se, co je to 18 dnů v horizontu desítek let?
Jestli se něco dozvíte na OSSZ, tak sem dejte vědět.
A kdyby přece chybělo pár dnů, tak se to dá řešit.
"Do 30 dnů ode dne oznámení rozhodnutí ČSSZ může klient písemně požádat o změnu data přiznání důchodu nebo jeho výplaty. V praxi se může jednat např. o situace, kdy žadatel o starobní důchod z obdrženého rozhodnutí zjistil, že mu do získání dalšího roku pojištění chybí několik dnů. V tomto případě má žadatel možnost v 30denní lhůtě požádat ČSSZ o posunutí data přiznání starobního důchodu tak, aby mu byl zhodnocen i další rok pojištění."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 8. 2015 22:49
Dobrý večer, ČSSZ mi poslala přehled o pojištěných dobách a dosažených výdělcích za celou dobu mé práce. Vše je v pořádku, jen mě zarazilo toto. Maturovala jsem v roce 1976 někdy v červnu, do zaměstnání jsem nastoupila 19.7.1976. Na potvrzení je započítaná doba studia do 30.6.1976 a těch 18 dní, než jsem začala pracovat, je nepojištěných a vykázaných jako neevidovaná doba. Doteď jsem si myslela, že prázdniny bezprostředně po střední škole se započítávají jako doba pojištění. Co s tím? Děkuji za všechny reakce.