Inž.sítě a stavba v majetku bez pozemku?

• (neregistrovaný)

19. 8. 2015 17:02

prosím o radu - OSVČ chce postavit stavbu pro podnikání na svém pozemku, který ale nechce vkládat do majetku - v podnikání bude jen stavba - jedná se nyní o inženýrské sítě, které by rád již pořídil bez dph, tj. v přenesené daňové povinnosti, tzn. že inženýrské sítě by byly taktéž obchodním majetkem - dle NOZ se jedná o samostatnou věc, která není součástí pozemku, tak si myslím, že to tak lze provést, ale byla bych ráda i za Vaše názory, zkušenosti. Tzn. že po kolaudaci by měl v majetku jednak stavbu jako nemovitou věc a dále inženýrské sítě jako samostatný majetek - předpokládám, že zvlášť vedení elektřiny, zvlášť plyn, zvlášť voda - čili i faktury by měly být takto rozčleněné, abych to dokázala zařadit kvůli odpisování. V průběhu výstavby u OSVČ vše dávám do investičního majetku, čili samozřejmě ne do nákladů, ale po kolaudaci zařadím a odpisuju, ale co se týče dph - průběžně uplatňuji dph např. z nakoupeného materiálu, doufám, že tady žádná zrada není :-) Až po zařazení do majetku řeším ř. 47 DPH, kde uvedu celkovou cenu stavby, je to tak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2015 19:19

JD (neregistrovaný)

Re: inž.sítě a stavba v majetku bez poze
      Dobrý večer, neuvádíte k jakému účelu bude hotová stavba používána a zda je nárok na odpočet. Pokud by byla využívána pro osvobozená plnění tak nárok ani z materiálu by nebyl. To ale asi víte.
      Souhlasím s Vámi evidovat náklady již v průběhu výstavby na inženýrské sítě např el.přípojka a další. Osvědčilo se mi zejména při provedeném TZ v dalších letech.
      Za hlavní problém v tomto případě je skutečnost, že stavba bude na pozemku nezařazeném do podnikání. je to fyzická osoba a tak stavba i pozemek mají stejného vlastníka. Od účinnosti NOZ je je stavba součástí pozemku. Zatím jsem se s tímto případem nesetkala jen se stavbou na cizím pozemku kdy stavebníkem bylo s.r.o. a vlastníkem pozemku fyzická osoba. Pak jsme vyřešili "vznik stavby" zřízením Právba stavby se zápisem do katastru.
      Do řádku 47 v přiznání DPH uvedete až při dokončení stavby (kolaudaci) nebo až po dořešení vztahu k pozemku. Pokud by stavba byla využívána byť jen částečně pro osvobozená plnění způsob uvedení do formuláře DPh by byl poněkud složitější. Odvedlo by se DPH z celé hodnoty majetku tzv vytvořeného vlastní činností a nárok by se uplatnil jen v poměru k plněním zdanitelným. Do hodnoty uváděné v řádku 47 uvádíte i nároky DPH, které vznikly při RPDP. částky od neplátců (byť vstupuji do VC majetku) se do ř. 47 neuvádějí.

• 19. 8. 2015 19:35

Jiřka II (neregistrovaný)

Dobrý večer, děkuji za odpověď, stavba bude používána výhradně pro ekonomickou činnost,takže bude plný nárok na odpočet. Také si myslím, že je velký problém v tom, že se jedná o fyz. osobu, kdy se ani do katastru vlastně nic nezapisuje, pokud je stavba používána k podnikání - bude se jednat pouze o účetní záznamy a obávám se, že je skutečně problém v tom, že pozemek bude jiného vlastníka a stavba vč. inž. sítí taktéž - ano, bylo by to jednodušší, kdyby se jednalo o právnickou osobu, ale u fyzické skutečně nevím, jak to řešit, dřív to nebyl problém, ale od NOZ to problém prostě je, snad se mi podaří přesvědčit majitele, aby vložil do majetku i pozemek - uvidíme, ale je to pro něj nevýhodné, protože jej nabyl za výhodnou cenu a poté, co jej zhodnotí kdyby to náhodou v budoucnu prodával, tak z rozdílu oproti vstupní ceně odvede daň, je si toho vědom a proto to takto nechce udělat. Děkuji i za potvrzení toho, že po zařazení do majetku uvedu veškeré náklady do ř. 47 - ano také to tak dělám, že od neplátců plnění k tomu nepřipočítávám, přenesenou ano, moc děkuji za potvrzení :-)

• 19. 8. 2015 20:00

JD (neregistrovaný)

Já děkuji také za odpověď. nasadila jste mi brouka :) Jak vyřešit fyzické osobě stavbu na "cizím" vlastním pozemku. Podívám se ještě do materiálů co mám v práci a jestli něco zjistím dám vědět. Mějte se hezky. JD

• 19. 8. 2015 20:04

.. (neregistrovaný)

Je vůbec možné uplatnit "právo stavby" na vlastním pozemku?

• 19. 8. 2015 20:32

JD (neregistrovaný)

Ne, nelze. Fyzická osoba je stále jen jedna i když jednou je pod §7, jindy zas pod § 9 atd. Právo stavby je právem postavit stavbu na cizím pozemku.

• 19. 8. 2015 20:44

Jiřka II (neregistrovaný)

no to je přesně ono, čili stavební úřad v tom problém neuvidí, stavební povolení vydá, protože vlastník i stavebník bude shodný, ale jak to vyřešit účetně skutečně nevím, asi navštívím daňaře, nicméně se domnívám, že mi stejně nic nového neřekne

• 27. 8. 2015 12:31

Jd (neregistrovaný)

Dobrý den paní Jiřko, nevím jestli se sem ještě vrátíte, ale zkusí to.
      Dospěla jsem k závěru, že musí být pozemek zařazen do obchodního majetku. Podle NOZ je stavba soušástí pozemku - to tedy platí nyní. Když bychom měli dříve třeba RD, kde OSVČ má dílnu kterou používá pro svou činnost vůbec bychom nad tím neuvažovali a zařadili celou nemovitost do obchodního majetku a do daňových výdajů bychom uplatňovali jen náklady pro zmíněnou dílnu, nebo jen část nákladů vztahujících se na celou nemovitost. V podstatě jde o tu samou věc. jen nás zmátlo nové rozčlenění nemovitých věcí podle NOZ. Pro účely daně z příjmů musíme vycházet z definice obchodního majetku v § 4, odst 4 zákoda o DzP. Pokud je nemovitost v podílovém spoluvlastnictví zahrne se jen část ve výši spoluvlastnického podílu.
      Moc Vám to tedy neřeší "přání" osvč nezahrnovat pozemek do obchodního majetku, ale myslím si že jinak to nejde. mějte se hezky. JD

• 27. 8. 2015 12:43

jirka II (neregistrovaný)

>dobry den, souhlasim s vami,ale nelibi se mi to vuci klientovi to neni vyhodne...jsem zrovna na kurzu danoveho specialusty,jak budem probirat prijmovku vznesu tento dotaz a dam vedet,jestli jsme se shodli vsuchni.Dobrý den paní Jiřko, nevím jestli se sem ještě
      >vrátíte, ale zkusí to.
      >Dospěla jsem k závěru, že musí být pozemek zařazen do
      >obchodního majetku. Podle NOZ je stavba soušástí
      >pozemku - to tedy platí nyní. Když bychom měli dříve třeba
      >RD, kde OSVČ má dílnu kterou používá pro svou činnost
      >vůbec bychom nad tím neuvažovali a zařadili celou
      >nemovitost do obchodního majetku a do daňových výdajů
      >bychom uplatňovali jen náklady pro zmíněnou dílnu, nebo
      >jen část nákladů vztahujících se na celou nemovitost. V
      >podstatě jde o tu samou věc. jen nás zmátlo nové
      >rozčlenění nemovitých věcí podle NOZ. Pro účely daně z
      >příjmů musíme vycházet z definice obchodního majetku v §
      >4, odst 4 zákoda o DzP. Pokud je nemovitost v podílovém
      >spoluvlastnictví zahrne se jen část ve výši
      >spoluvdlastnického podílu.
      >Moc Vám to tedy neřeší "přání" osvč nezahrnovat
      >pozemek do obchodního majetku, ale myslím si že jinak to
      >nejde. mějte se hezky. JD
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).