Re: Změna OSŘ, 164/2015
a) já pochopila, od září, tak v září
b) domnívám se, že by měl být doručen nový příkaz srážkami ze mzdy - v září - ale praxe ukáže - oslovila bych exekutora
c) novinka dle mě od mezd za září
Já bych tuhle novinku konzultovala s daným exekutorem, ins.správcem, apod. A zeptáme se na to na školení.
Já jsem to tak pochopila, ale je pravda, že to z OSŘ, když jsem ho četla, zcela jasné není. :-(. Já osobně zavolám exekutorovi a zeptám se ho, zda bude posílat v září nový příkaz srážkami ze mzdy. Avšak co exekutor, odpověď může být jiná, známe ..
No právě. Mně mate i to přechodné ustanovení, nevím, jak to mám chápat: "Není-li dále stanoveno jinak, použije se občanský soudní řád ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona i pro řízení zahájená přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; právní účinky úkonů, které v řízení nastaly přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, zůstávají zachovány."
Chápala bych to tak, že když byl dosud na DPP doručen příkaz srážkami ze mzdy, právní účinky až do 31.8. nenastaly, takže pokud nebude v září doručen nový příkaz, z DPP nadále nic nesrážím.
Naproti tomu pokud byl doručen příkaz přikázáním jiné pohledávky a DPP se zabavovala celá, tak od září už se celá zabavovat nebude, ale bude se srážka vypočítávat (jen nevím, jestli tak postupovat od mezd za srpen v září nebo srpnovou DPP zabavit celou a postupovat tak až od mezd za září).
Další názory - prosím ... a ostatní
>>>
>>>>>>>3) Účinnost od 1. září - znamená to, že novinku
>>>>>>>musíme
>>>>>>>řešit už ve mzdách za srpen (tzn. zpracování mezd
>>>>>>>probíhá v září) nebo až ve mzdách za září?
>>>>>>
>>>>>>a) já pochopila, od září, tak v září
>>>>>>b) domnívám se, že by měl být doručen nový příkaz
>>>>>>srážkami ze mzdy - v září - ale praxe ukáže -
>>>>>>oslovila
>>>>>>bych exekutora
>>>>>>c) novinka dle mě od mezd za září
>>>>>>
>>>>>>Já bych tuhle novinku konzultovala s daným
>>>>>>exekutorem,
>>>>>>ins.správcem, apod. A zeptáme se na to na školení.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>
>>>No právě. Mně mate i to přechodné ustanovení, nevím,
>>>jak to mám chápat: "Není-li dále stanoveno jinak,
>>>použije se občanský soudní řád ve znění účinném ode
>>>dne
>>>nabytí účinnosti tohoto zákona i pro řízení zahájená
>>>přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; právní
>>>účinky
>>>úkonů, které v řízení nastaly přede dnem nabytí
>>>účinnosti tohoto zákona, zůstávají zachovány."
>>>Chápala bych to tak, že když byl dosud na DPP doručen
>>>příkaz srážkami ze mzdy, právní účinky až do 31.8.
>>>nenastaly, takže pokud nebude v září doručen nový
>>>příkaz,
>>>z DPP nadále nic nesrážím.
>>>Naproti tomu pokud byl doručen příkaz přikázáním jiné
>>>pohledávky a DPP se zabavovala celá, tak od září už
>>>se
>>>celá zabavovat nebude, ale bude se srážka vypočítávat
>>>(jen nevím, jestli tak postupovat od mezd za srpen v
>>>září nebo srpnovou DPP zabavit celou a postupovat tak
>>>až od mezd za září).
>>
>>Řeknu Vám, v tom by se sotva právník vyznal. Občas tu
>>odpovídal Pája, nepomohl by nám ? :-)
>
>Řekla bych, že máte pravdu. Otázka je, zda budou
>exekutoři posílat nový příkaz či nikoli.
>Zda změna se bude týkat jiiž srpnových mezd jsem se
>domnívala, že nikoli. Ale ze změny zákona to podle mě
>nevyplývá, je to jen domněnka.
Re: Další názory - prosím ... a ostatní
A ještě další problém - každý rok k nám chodí několik lidí na DPP na sezónní práce. Většinou při dovolené ve svém zaměstnání, důchodci nebo studenti. Žádný z nich pochopitelně nepředkládá ZL. Měla bych si od nich tedy při nástupu nechat podepsat čestné prohlášení, že nemají žádné exekuce?
Už mě to fakt nesmírně štve, já nejsem detektivní kancelář. V takovém případě se budu krýt prohlášením v dotazníku, že nemají exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů. A jestli je exekutor vyčmuchá, ať pošle příkaz.
Ohledně těch mých dotazů výše jsem napsala na exekutorskou komoru, jestli mi odpoví, hodím to sem.
Domnívám se, že účinnost novely není důvodem pro zastavení exekuce přikázáním jiné pohledávky a nutnosti nařídit exekuci srážkami ze mzdy. Exekuce nařízená (datum vydání exepříkazu) do konce srpna postihuje DPP celou (musí jít o exekuci přikázáním jiné pohledávky dle § 312 a násl. OSŘ) až do úplného zaplacení. DPP se od září postihuje typem srážkami ze mzdy, jiný typ není schopen vyvolat právní účinky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 8. 2015 10:05
Zdravím všechny znalé. Už jsem se zde v červenci ptala, viz http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1314542
Znovu se k problému vracím. Na něco mi ... (tři tečky) odpověděl, ale stále je mně toho hodně nejasného.
1) Jestliže zaměstnanec pracuje pouze na DPP a přišel exepříkaz srážkami ze mzdy, na DPP se nevztahoval, vůbec nenabyl účinnosti.Dobrá. Jestliže bude doručen do konce srpna, stále ho nebudu pro srážení z DPP akceptovat? Takže kdy teď musí být znovu doručen, aby byl účinný a abych měla povinnost provádět srážky z DPP? Nejdříve až v září?
2) Zaměstnanec pracuje pouze na DPP, je vydán příkaz přikázáním jiné pen.pohledávky. Tzn. DPP se zabavuje celá. Jak to bude od září? Tento případ pozbývá platnosti a musí být doručen příkaz srážkami ze mzdy? A nejdříve v září? Nebo stále srážky budu provádět, akorát budu postupovat stejně jako při výpočtu srážky ze mzdy? (tzn. nezabavím vše, ale uplatním nezabavitelné minimum atd.)
3) Účinnost od 1. září - znamená to, že novinku musíme řešit už ve mzdách za srpen (tzn. zpracování mezd probíhá v září) nebo až ve mzdách za září?