Účtování výroby-B

• (neregistrovaný)

25. 8. 2015 10:59

Dobrý den, moc Vás prosím o rady. V naší firmě začínáme vyrábět ručně výrobky. Ráda bych začala účtovat, abych to měla v pořádku:). Používám způsob B.
    1) Nákup mat.účtuji na 501. Materiál přijmu na sklad, dle potřeby pro výrobu ho ze skladu vydám. Na konci roku se udělá inventura a proúčtuje se 112/501. To si myslím, že je v pořádku.
    2) Potřebovala bych ale prokonzultovat, jak účtovat o výrobcích a jak nastavit cenu výrobku. Při zp.B se o výrobcích během roku neúčtuje? Mám je jen přijmout na sklad a při prodeji je ze skladu vydat? Na konči roku udělat inventuru-porovnat fyzický stav se stavem na kartě (s "účetním") a proúčtovat dle inventury 132/xxx-prosím o radu s účtem:).
    3) Dále prosím o pomoc, jak ocenit hotový výrobek – skládá se z přímých nákladů, což je spotřebovaný materiál a cena práce-tj.mzdy+SP+ZP. S čím si hlavně nevím rady je, zda sem zahrnout opotřebení nářadí a spotřebu nesledovatelného materiálu (jako jsou štětce, nůžky, nože,smirk.papír, techn.benzín, hadry...)-to jsou tzv.nepřímé náklady? Na opotřebovatelnost strojů si máme udělat odhad-kalkulaci a též v této částce zakalkulovat do ceny výrobku? Nebo to není nutné? Jedná se o stroje do ceny 40tis.bez DPH (drobný majetek), kt.se zaúčtoval na 501. Má se zde promítnout i cena spotřeby el.en.? Můžete mi poradit, jak toto zjistit? Např. v zimě se i topí, to se sem má také promítnout? A nájem za dílnu? S tím si vůbec nevím rady. Dále nevím, zda je potřeba (a jak) do ceny výrobku zahrnout i např.náhrady za dovolenou a svátky, které budou zam-ci zúčtované ve mzdách-budou vlastně mzdové náklady, ale nebude se vyrábět.
    4)Problém je ten, že se jedná o podobné výrobky, ale bohužel i při zachování veškerého technolog.procesu se mohou časy výroby lišit, proto jsem si nachystala v excelu něco jako výrobní list, kde se zapíše cena spotř.materiálu, čas potřebný na výrobu, kt. se ocení mzd.nákl. (a pokud tedy viz výše i nepřímé náklady-jako opotřeb. strojů...). Řešili byste to takto podobně?
    Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2015 14:41

ditka (neregistrovaný)

Prosím-ocenění výrobku
      Prosím, mohl byste se někdo podívat? Budu vděčná i za názor a diskuzi.
      ad2) se zaúčtuje 123/613? (mám tam překlep)
      Jde mi hlavně o to, jak ocenit výrobky-ad3). S výrobou začínáme, tak si nevím rady s nepřímými náklady a zda se v ocenění promítnout i opotřebení strojů a el.en.?
      Nebo můžete poradit kvalitní knihu, kde bych našla odpovědi?
      Děkuji

• 25. 8. 2015 15:05

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Prosím-ocenění výrobku
      úplné základy pro kalkulaci cen - např.
      http://is.mendelu.cz/eknihovna/opory/index.pl?cast=54540
      http://www.sos-dcr.cz/sites/data/vyuka/ucetnictvi/kalkulace.htm

• 4. 9. 2015 21:45

Fabián (neregistrovaný)

Re: Prosím-ocenění výrobku
      Dobrý večer,
      rád bych Vás upozornil na to, že návody, které Vám byly doporučeny, jsou velice zjednodušeným návodem, který Vám moc nepomůže. Obvyklé zkušenosti ukazují, že firmy špatně ohodnocují své výrobky. Mohu Vám poslat jednoduchý názorný příklad, který Vám ukáže, jak jednoduše lze na zdánlivě výhodně oceněném výrobku prodělat a naopak. V případě dalšího zájmu Vám mohu pomoci s oceňováním výrobků, které závisí na různých podmínkách na trhu. Knihy jsou pouze v angličtině.
      S pozdravem
      Fabian
      fabav(zavinac)email.cz

• 22. 9. 2015 8:36

Monulina (neregistrovaný)

Re: účtování výroby-B
      >začínáme vyrábět ručně výrobky. Ráda bych začala účtovat,
      >abych to měla v pořádku:). Používám způsob B.
      >1) Nákup mat.účtuji na 501. Materiál přijmu na sklad,
      >dle potřeby pro výrobu ho ze skladu vydám. Na konci
      >roku se udělá inventura a proúčtuje se 112/501. To si
      >myslím, že je v pořádku.
      >2) Potřebovala bych ale prokonzultovat, jak účtovat o
      >výrobcích a jak nastavit cenu výrobku. Při zp.B se o
      >výrobcích během roku neúčtuje? Mám je jen přijmout na
      >sklad a při prodeji je ze skladu vydat? Na konči roku
      >udělat inventuru-porovnat fyzický stav se stavem na
      >kartě (s "účetním") a proúčtovat dle inventury
      >132/xxx-prosím o radu s účtem:).
      >3) Dále prosím o pomoc, jak ocenit hotový výrobek –
      >skládá se z přímých nákladů, což je spotřebovaný
      >materiál a cena práce-tj.mzdy+SP+ZP. S čím si hlavně nevím
      >rady je, zda sem zahrnout opotřebení nářadí a spotřebu
      >nesledovatelného materiálu (jako jsou štětce, nůžky,
      >nože,smirk.papír, techn.benzín, hadry...)-to jsou
      >tzv.nepřímé náklady? Na opotřebovatelnost strojů si máme
      >udělat odhad-kalkulaci a též v této částce zakalkulovat
      >do ceny výrobku? Nebo to není nutné? Jedná se o stroje
      >do ceny 40tis.bez DPH (drobný majetek), kt.se
      >zaúčtoval na 501. Má se zde promítnout i cena spotřeby el.en.?

>Děkuji moc
      Dobrý den paní Jitko? Už jste zjistila něco bližšího? Jsem ve velmi podobné situaci. Budeme ve firmě vyrábět a účtujeme způsobem B. Účtujeme v programu Pohoda a co jsem snad zjistila je, že materiál příjmu na sklad a vydám prostřednictvím výrobního listu. v Případě prodeje, pak faktura bude přímo zaúčtovaná na 6xx, ale co s aktivací? Napadlo mě, že budu tu výrobu účtovat způsobem A, ale nevím jestli je to možné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).