Re: § 62 ZP
Tak toto mi také vrtá hlavou... já sama to chápu tak, že, naopak výpovědní doba by měla být 3 měsíce... měsíc předem se to pracovníkům řekne a pak jsou ještě 2 měsíce ve vžpovědní lhůtě. Ale asi si to vykládám špatně, tak doufám, že nám odpoví někdo, kdo ví přesně. Jisté je to, že by muselo být propuštěno více než 10% lidí...
Komentář k § 62, snad se Vám to podaří otevřít
https://books.google.cz/books?id=-hfYNuO9gGQC&pg=PA143&lpg=PA143&dq=z%C3%A1kon%C3%ADk+pr%C3%A1ce+%C2%A7+62&source=bl&ots=o2Lcsnwoel&sig=49Id7VtEThYJxKHaD0o4p2gvgTA&hl=cs&sa=X&ved=0CGMQ6AEwB2oVChMI4fmlmZvLxwIVC7gaCh1ZSgO1#v=onepage&q=z%C3%A1kon%C3%ADk%20pr%C3%A1ce%20%C2%A7%2062&f=false
Děkuji za odkaz, ale komentář jsem již četla a nejsem z něj moudrá. Asi si sedím na vedení.
Tady je to lépe popsané
http://www.mises.cz/clanky/zakonik-prace-a-jeho-dopad-na-pracujici-i--1599.aspx
U hromadného propouštění dle § 63 zákoníku práce: "Pracovní poměr hromadně propouštěného zaměstnance skončí výpovědí nejdříve po uplynutí doby 30 dnů po sobě jdoucích od doručení písemné zprávy zaměstnavatele podle § 62 odst. 5 krajské pobočce Úřadu práce příslušné podle místa činnosti zaměstnavatele, ledaže zaměstnanec prohlásí, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. To neplatí, bylo-li vydáno rozhodnutí o úpadku zaměstnavatele [15]. Výpovědní lhůta dva měsíce se tedy v tomto případě prodlužuje o další měsíc, což je potřeba vzít v úvahu, protože zaměstnanci budou vědět, že již končí a možná se podle toho i ve svém pracovním výkonu zařídí. Přirozeně u hromadného propouštění je opět nutné jednat s odborovou organizací anebo radou zaměstnanců, pokud tyto existují. Jinak je nutné jednat s každým zaměstnancem separátně [16].
..........
Představte si, že zaměstnavatel nedoručí zprávu ÚP včas. Předá výpověď a teprve na konci výpovědi opožděně doručí zprávu ÚP.
>>
>>>místa činnosti zaměstnavatele, ledaže zaměstnanec
>>>prohlásí, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
>>>To
>>>neplatí, bylo-li vydáno rozhodnutí o úpadku
>>>zaměstnavatele [15]. Výpovědní lhůta dva měsíce se
>>>tedy v tomto
>>>případě prodlužuje o další měsíc, což je potřeba vzít
>>>v
>>>úvahu, protože zaměstnanci budou vědět, že již končí
>>>a
>>>možná se podle toho i ve svém pracovním výkonu
>>>zařídí.
>>>Přirozeně u hromadného propouštění je opět nutné
>>>jednat s odborovou organizací anebo radou
>>>zaměstnanců,
>>>pokud tyto existují. Jinak je nutné jednat s každým
>>>zaměstnancem separátně [16].
>>>..........
>>>Představte si, že zaměstnavatel nedoručí zprávu ÚP
>>>včas. Předá výpověď a teprve na konci výpovědi
>>>opožděně
>>>doručí zprávu ÚP.
>>
>>Tak už jsem doma...Děkuji za pomoc, moc mi to
>>pomohlo.
>
>Tak já tedy doma nejsem. Je to tedy tak, že Z-tel
>oznámí Z-cům, že za měsíc dost
anou výpověď (a zároveň to
>nahlásí na ÚP) a po tom měsíci ještě mají před sebou 2
>měsícční výpověď? Děkuji :)
Ano, zaměstnavatel rozhodne o organizační změně, kdy zjistí, že jde o hromadné propouštění, např. rozhodne v září a v září dá lidem výpovědi. Na ÚP potom musí prokazatelně nahlásit tak, aby ve výpovědní době uplynulo těch 30 povinných dní. Kdyby to nestihl a na ÚP nahlásil třeba až v 15. listopadu, pak PP by neskončil uplynutím výpovědní doby 30.11.2015, ale až po uplynutí 30 dní po oznámení ÚP.
Ale ono to nakonec nebylo tak složité. Já jsem si zavolala na Úřad práce, ti mi obratem poslali do mejlu tiskopis pro hlášení o hromadném propouštění zaměstnanců, které jsem jim tam osobně předala oproti potvrzení na druhém výtisku.
Zároveň jsem na druhou stranu výpovědi každému napsala kdy byla zpráva o rozhodnutí zaměstnavatele o hromadném propouštění prokazatelně předána na ÚP a nechala si ještě podepsat. Protože ze zákona máte i povinnost informovat zaměstnance, kdy bylo na ÚP předáno. No a pak ještě lidem vysvětlit, že marodění moc nemá smysl, protože se jim oddálí výplata odstupného a nakonec to mohou překombinovat a mít pro výpočet horší průměr.
Kdybyste něco ještě potřebovala a budu vědět, napište. Hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2015 8:43
Dobrý den, chtěla bych se ujistit, že chápu správně § 62 ZP. Pokud chceme hromadně propustit zaměstnance (odbory nemáme), tak tuto skutečnost nahlásíme na krajský ÚP, sdělíme zaměstnanci den doručení této písemné zprávy ÚP a PP bude ukončen 30tý den od doručení této zprávy ÚP. Takže zde neplatí 2 měsíční výpovědní doba? Řeším tuto situaci poprvé a nějak jsen z toho paf. Děkuji za rady.