Re: Zaměstnanec a plný inv. důchod
Nemám, zaměstnanec přinesl od lékaře ukončení neschopnosti s tím, že nám má stačit vyjádření posudkového lékaře z OSSZ, že nemůže práci vykonávat a zpětně mu přiznávají invalidní důchod III. stupně od 4.8., proto prosím o radu, zda ho máme poslat na výstupní prohlídku a jak ukončit prac.poměr, děkuji
Ale to dle zákona nestačí, lékař ať si vykládá co chce. Vy jste povinni vyslat zaměstnance ke svému poskytovateli pracovnělékařských služeb na mimořádnou prohlídku, a pouze ON má právo vydat posudek, že zaměstnanec dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat. Potom máte 2 možnosti, buď pro něj máte práci, kterou by dle tohoto lékaře mohl vykonávat a převede ho tam, nebo nemáte a dáte mu výpověď, bez nároku na odstupné. Ovšem výpovědní dobu bude doma a vy ho budete platit průměrem, protože danou práci by už nemohl vykonávat.
Děkuji, máte prosím zkušenost s tím, když mu tedy dáme výpověď, a bude brát 2 mzdy, bude mít nárok na výplatu přiznaného invalidního důchodu III. stupně od zmíněného data 4.8.? Nebo nesmí mít výdělek, jde mi o to, zda nebude rozumnější se se zaměstnancem dohodnout o ukončení dohodou ke dni 1.9.Děkuji
Dobrý den, děkuji, ale můžete mě prosím nějak navést, podle jakého § mu budeme platit 2 mzdy? Odstupné při odst. e/ jsem nenašla, myslím si, že je to překážka na straně zaměstnance, není prac.úraz ani nemoc z povolání, platila bych pouze zdr. poj. po dobu 2 měsíců, ale je to jen domněnka, můžete prosím poradit? Děkuji
No přece když mu dáte výpověď dle § 52 e) výpověď, tak má 2 měsíce výpovědní dobu. To by měl pracovat, ale nemůže, protože tu práci nesmí vykonávat. Jde tedy o překážku na straně zaměstnavatele, on bude doma a vy 2 měsíce platit průměrem. Co je na tom nepochopitelného ?
Paní all děkuji za Váš čas, nějak jsem nenašla ten §, můžete mi prosím ještě poradit, nabízíme mu lehčí práci-administrativa, ale podle včerejšího jednání chodit do práce nechce, když přinese dohodu o rozvázání prac.poměru k dnešnímu datu, zn. to, že 1.9 odhlásím na OSSZ i na VZP? Včera mu večer zaměstnavatel volal, že má dnes přijít do práce, když má ukončenu prac.neschopnost ke dni 31.8., chtěli jsme ho poslat k záv.lékaři, ale dosud nedorazil, děkuji za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2015 14:10
Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Zaměstnanec dnes donesl ukončení neschopenky ke dni 31.8., nemoc trvala rok a přitom také z OSSZ Posudek o invaliditě ke dni 4.8.2015, bude u nás končit, co všechno a vlastně jak ukončit prac. poměr? Když dá výpověď zaměstnavatel podle § 52 odst. e, musí dát odstupné další 2 měsíce nebo se radši dohodnout se zaměstnancem, aby ukončil prac.poměr dohodou? Dále ho odhlásím na zdr.pojišťovně a OSSZ ke dni 1.9. nebo 31.8.? Dokládám také příslušné rozhodnutí posudkového lékaře? Děkuji za pomoc