Re: sleva na poplatníka
Hlavně,že podepsal Prohlášení daň.poplatníka. I když tam je uplatňuji/neuplatňuji, pokud nechtěl měsíční zálohu na slevu,má na to právo, ale žádná tragedie se nestala. Je fakt, že byste to měla ( mohla) opravit, i když ne tímto způsobem. Zkuste to s ním nejdřív probrat, jestli na tom trvá, bude-li na tom trvat, bude muset hlavně on 3x 2070,- vracet
( samozřejmě přes výplatní pásku - a vy na FÚ v rámci běžného odvodu), což je slušná suma.
V žádném případě nebudete "předělávat výplaty a dělat nové 3 pásky", jak píšete. Spočítáte ty tři výplaty zvlášť , jak měly vypadat ( pokud opravdu byly využity plně všechny 3 zálohy (2070 x3) na slevu, tak to bude opravdu 6210 navíc,bude toto mít v odvedené dani v nejbližším měsíci po zjištění chyby. Také to bude vidět na jeho ML, kdy měl se slevou a kdy ji vrátil. Osobně si myslím,že je to trošku zbytečné, nemá-li k tomu zaměstnanec nějaký zvl.důvod ( třeba chce najednou pak velkou vratku).
Dobrý den, zaměstnanec má prý ještě jeden pracovní poměr, tedy jeho požadavek je správný. Jsem domluvená, že přeplatek vrátí. Nemáte ale někdo zkušenost, jak je to s pokutou za pozdní úhradu na Fú, doplatek jsem hned poslala, ale nevím jak může být vysoká sankce. Moc děkuji
>>>>Dobrý den,
>>>>můžete mi prosím poradit jak nejlépe odstranit chybu,
>>>>zaměstnanci jsem chybně uplatnila slevu na poplatníka
>>>>(ve třech posledních měsících). Musím jednotlivé mzdy
>>>>opravit, jemu dát nové výplatní pásky a na Fú rychle
>>>>poslat 3x 2070. Od něj si nechat pak slevu na
>>>>poplatníka vrátit......je to správný postup? Moc mě
>>>>to
>>>>mrzí,
>>>>ale překoukla jsem, že měl v Prohlášení poplatníka
>>>>zaškrtnuto slevu neuplatňuji....
>>>když ne tímto způsobem. Zkuste to s ním nejdřív
>>>probrat, jestli na tom trvá, bude-li na tom trvat,
>>>bude
>>>muset hlavně on 3x 2070,- vracet
>>>( samozřejmě přes výplatní pásku - a vy na FÚ v rámci
>>>běžného odvodu), což je slušná suma.
>>>V žádném případě nebudete "předělávat výplaty a
>>>dělat
>>>nové 3 pásky", jak píšete. Spočítáte ty tři výplaty
>>>zvlášť , jak měly vypadat ( pokud opravdu byly
>>>využity
>>>plně všechny 3 zálohy (2070 x3) na slevu, tak to bude
>>>opravdu 6210 navíc,bude toto mít v odvedené dani v
>>>nejbližším měsíci po zjištění chyby. Také to bude
>>>vidět na
>>>jeho ML, kdy měl se slevou a kdy ji vrátil. Osobně si
>>>myslím,že je to trošku zbytečné, nemá-li k tomu
>>>zaměstnanec nějaký zvl.důvod ( třeba chce najednou
>>>pak
>>>velkou vratku).
>>
>>Nebo odvádí daň ještě podle § 7 nebo § 9 ZDP a nechce
>>moc doplácet
>>
>Dobrý den, zaměstnanec má prý ještě jeden pracovní
>poměr, tedy jeho požadavek je správný. Jsem domluvená, že
>přeplatek vrátí. Nemáte ale někdo zkušenost, jak je to
>s pokutou za pozdní úhradu na Fú, doplatek jsem hned
>poslala, ale nevím jak může být vysoká sankce. Moc
>děkuji
Jestli má v tom druhém pracovním poměru podepsané prohlášení, tak u vás vůbec nesmí podepsat.
Jestli u toho druhého zaměstnavatele nemá podepsané prohlášení, tak byste to předělávat nemusela. Ale mám podezření, že podepsal u obou, což se nesmí. Naštěstí se teď i bez podepsaného prohlášení daní zálohovou daní, tak to v nejbližší mzdě opravíte tak, jak vám psala paní Jiřina.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 9. 2015 15:44
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit jak nejlépe odstranit chybu, zaměstnanci jsem chybně uplatnila slevu na poplatníka (ve třech posledních měsících). Musím jednotlivé mzdy opravit, jemu dát nové výplatní pásky a na Fú rychle poslat 3x 2070. Od něj si nechat pak slevu na poplatníka vrátit......je to správný postup? Moc mě to mrzí, ale překoukla jsem, že měl v Prohlášení poplatníka zaškrtnuto slevu neuplatňuji....
Děkuji za kontrolu