Re: Jak se mi počítá dovolená při 12h sm
Vzhledem k tomu, že máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně, dovolená se vám počítá odlišným způsobem než zaměstnancům, kteří ji mají rozvrženou rovnoměrně (vy máte naplánován jiný počet hodin v jednotlivých týdnech, oni stejný počet). Počet dnů dovolené vám vyjde nižší, než je obvyklých 20 nebo 25 (výpočet se odvíjí od počtu naplánovaných směn a těch vy máte méně, protože je máte delší, resp. v nich odpracujete více hodin než je obvyklých 8).
Podle toho, co píšete, zaměstnavatel zřejmě přepočítává dovolenou na hodiny, což sice právní úprava nezná, ale výsledek obvykle zaměstnance nepoškozuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2015 19:15
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak se mi vypočítává a strhává dovolená, když dělám 12hod. směny?! Jeden týden dělám 5x 12hod.(po,ut,pá,so,ne) a druhý týden dělám 2x 12hod.(út,st). Pracovní dobu mám psanou od 9-21hod. Dělám teda víkendy i svátky. Čerpala sem si teď dovolonou a vzala sem si 5dní dovolené, ale na výplatnici sem měla strženo 7,5dne dovolené. Ale kolegové co dělaj osmičky tak jim strhávaj za 5dní dovolené 5dní. Je to nefér. takle mám teda míň dovolené jak oni, když za stejný počet dní mně strhnou víc dní.