Žádost o vydání ŽL a pevné datum rozjezdu

• (neregistrovaný)

23. 6. 2010 22:18

Chtěl bych se zeptat na to jak začít s podnikáním. Dostal jsem nabídku prostor k pronájmu od 1.7.2010 kde bych mohl začít podnikat. Žádost o vydání živnostenského listu jsem podal až dnes, když jsem se ptal kdy mi živnostenský list přijde bylo mi přečeno 14dní-3týdny. Můžu začít od 1.7.2010 s nějakým provizorním dokladem o tom že mám zažádáno o živnost ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2010 8:29

HET (neregistrovaný)

Začít můžete, pokud jste zaregistroval svou živnost k 1.7. Existence výpisu z živnostenského rejstříku na tom nic nezmění. Nezapomeňte se zaregistrovat taky na finančním úřadu, správě sociálního zabezpečení a ve zdravotní pojišťovně. Tam Vám taky řeknou, jak a kdy máte platit zálohy.

Hezký den a hodně zdaru!!  ;)

• 19. 9. 2010 8:45

Lucka (neregistrovaný)

Jak je to z provozovnama? Musím mít jako OSVČ (s živnosti volnou, vedlejší) provozovnu, kancelář či nějaké jiné místo podnikání? Četla jsem že stačí uvést trvalé bydliště. Znamená to potom nějaké změny pro mé trvale bydliště? Musím si pak doma například vyhradit nějaké místo (pokoj), které bude mou provozovnou (kanceláří)? Vím že známí to tak mají, ale je to povinné?
      A v případě že ano, musí splňovat ono místo nějaké podmínky???
      Jelikož jsem student a bydlím s rodiči a jako OSVČ budu ručit celým svým majetkem, může tato skutečnost nějak ohrozit majetek mých rodičů? Třeba mé trvalé bydliště, které patří mým rodičům.

• 19. 9. 2010 9:31

Rop

a) provozovna - není povinná a většina lidí (sedících za stolem) ji nemá
      b) místo podnikání - většina lidí (sedících za stolem) má trvalé bydliště - žádné "vyhrazení" to neznamená - já taky poměrně často podnikám v posteli a nemám ji rozdělenou na spací a podnikací část
      c) ano ručíte celým svým majetkem, což je při bydlení s rodiči trochu problém ... doporučuji najít všechny účtenky od cených věcí vašich rodičů, aby pak bylo možné doložit, co je jejich a co vaše ... a nebo ještě optimálněji ... nespadnout se svým podnikáním do dluhů, které nezvládnete uhradit :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).