Obědy - Daniela K.

• (neregistrovaný)

9. 9. 2015 9:59

Dobrý den paní Danielo K., moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď na můj včerejší dotaz
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1324902,
    moc si toho cením - za váš čas i pomoc.
    Jen bych se ještě zeptala, kdybych nechala 25 Kč za oběd pro ZC, tak by to také nebylo v rozporu se zákonem, že ne? Akorát místo 55 % by to bylo 48,67 % a místo 45 % (51,33%). O tom ale musí rozhodnou majitel.
    A jak by se prosím postupovalo, kdyby měl ZC objednaný oběd a ráno by nahlásil dovolenou, tudíž by oběd musel zaplatit v plné ceně nebo to záleží na zaměstnavateli, jestli to bude tolerovat a doplácet?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2015 10:04

v.e.n.d.y.

Re: Obědy - Daniela K.
      Nejsem sice Daniela, ale snad odpovím správně. Hranice 55% je maximální, tzn. že pod ní můžete cokoliv a je to daňový náklad. Příspěvek na oběd může poskytnout zaměstnavatel (pokud nemá ve vnitřním předpisu uvedeno něco jiného) zaměstnancům, kteří odpracovali nejméně 3 hodiny. Za dny dovolené, nemoci a podobně tedy příspěvek nenáleží a zaměstnanec by měl zaplatit celou částku vč. DPH. Zaměstnavatel se ale může rozhodnout, že příspěvek v tomto případě uhradí ze svého zisku (nedaňový náklad). Další řešení je, že si oběd vezme jiný zaměstnanec, který jinak na obědy nechodí...

• 9. 9. 2015 10:23

maja III (neregistrovaný)

Také Vám moc děkuji za odpověď, moc jste mi pomohla, jen si nejsem 100% jistá v tom účtování ZC, pokud by měl uhradit celou cenu obědu (i s DPH):
      PFA 335/321 56 (1 oběd v celé ceně-nebudeme si nárokovat DPH?)
      331/335 56
      do ID nebude započítáno
      - uvažuji správně?

• 9. 9. 2015 11:25

maja III (neregistrovaný)

Děkuji za radu, jen pro ujasnění, jestli jsem to dobře pochopila:
      PF 335/321 48,7
      343/321 7,3
      mzdy 331/335 56,-
      ID 335/335 48,7
      335/343 7,3
      Děkuji za trpělivost, chci mít v tom jednou pro vždy jasno, tak se omlouvám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).