Uplatnění DPH u zásob - nová registrace

• (neregistrovaný)

14. 9. 2015 19:40

dobrý večer, pročítala jsem diskuze. K registraci je tam napsáno dost, ale jen jsem se chtěla zeptat, jestli je možné v případě DE:
    1. jedna věc je uplatnění DPH zpětně z invetury zásob, pochopila jsem, že musím vyhledat doklady o nákupu (a DPH ze skutečné pořizovací ceny konkrétní zásoby i v rámci skupiny zásob)

2. jestli v případě evidence skladu, kde mám ceny stanoveny průměrem můžu snížení ocenění udělat z průměrné ceny, odečíst DPH, a tak stanovit hodnotu skadu. Konkrétně např.

nanuky 30 ks 1000 Kč hodnota skladu vč. DPH, a snížím o 15%

a nebudu řešit jestli je to nanuk A nebo B (byť za jinou cenu, ale průměrem - celkem je hodnota všech nanuků 1000Kč).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2015 20:47

T. (neregistrovaný)

Re: uplatnění DPH u zásob - nová registr
      Dobrý den,

řekla bych, že jedna věc je způsob oceňování zásob v rámci skladové evidence a věc druhá je respektování zákona o DPH.

Já to dělala tak:

1. inventura zásob ke dni, který je den před dnem, kdy se stal plátce DPH
      2. podle metody FIFO jsem zpětně dohledala pořizovací doklady ke zboží na skladě ..... Stalo se, že zboží na skladě bylo z více dodávek- faktur a různých pořizovacích cen a také od neplátců. Dále jsem musela kontrolovat, jestli nákupní doklad má náležitosti daňového dokladu.

Prostě jsem prohledávala od nejnovějších faktur po ty nejstarší... piplačka jak hrom, ale vyplatilo se, protože Fú chtěl předložit daňové doklady a stavy zásob... tabulka v xls se skladovými položkami a odkazy na daňové doklady, spousta barev, poznámek a kopií faktur ... nakonec z toho byl takový kris-kros, že se jim to položkově vše kontrolovat ani nechtělo ... já ale vím, že to bylo dobře.

Pokud najdete v zákoně o DPH jiný a lehčí způsob, tak Vám budu závidět a ráda se poučím.

• 15. 9. 2015 8:43

Maxx (neregistrovaný)

Re: uplatnění DPH u zásob - nová registr
      Jak píše T. - musíte najít nabývací doklady a zkontrolovat cenu, jestli je nákup od plátce a jestli je pořízeno v předcházejících 12 měsících. U nás chtěly paní z FÚ i vidět některé zboží fyzicky. Neměla jsem tak pečlivou tabulku jako T. - paní z FÚ si vybraly některé položky a nechaly si k tomu dohledat nákupní doklady. Co bylo špatně - opravily nárok na odpočet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).