Re: směnka - jak účtovat
Já bych účtovala o smlouvě o úvěru (231 nebo 461) klasicky
podle výpisů z účtů.
účtuji toto prvně a nikde nemůžu pořádně najít co a jak :-(
Tedy na základě kupní smlouvy bych účtovala:
kupní smlouva 4.500.000,- 042/325
úhrada z vlastních zdrojů podnikatele 1.500.000 325/491
úhrada na základě poskytnutého úvěru bankou 3.000.000 325/461
poté různé poplatky na 042/221,211,321
a jednotlivé splátky dle běžného účtu, kde mi banka sráží jednotlivé splátky: jistina 461/221
úrok 562/221
popl. za správu úvěru 518/221
zařazení budovy 042/021 (mohu dát celé na 021, i když je součástí budovy i ostatní plocha a manipulační plocha, cena není rozdělena, je jen výměra?)
A na konci roku přeúčtovat částku jistiny, které jsou do konce roku 2015 na účet 231. Uvažuji správně nebo to je špatně?
Co se týká zařazení, musíte zařadit samostatně budovy, samostatně pozemky ... Pokud to není ve smlouvě uvedeno (alespoň rozdělení na to, co je součástí KS by tam mělo být, i když bez jednotlivých cen), tak bych se podívala do znaleckého posudku. Pak podle poměru cen jednotlivých nemov.věcí a pozemků k celkové ceně ze znaleckého posudku rozpočítám celkovou kupní cenu.
Pokud je úvěr dlouhodobý, ponechám na 461, ale do rozvahy dávám podle zůstatkové doby splatnosti - buď do dlouhodobých nebo krátkodobých úvěrů.
Úvěr je dlouhodobý, takže i v prvním roce dáváte na 461 nebo nějak přeúčtovat? Ještě malá oprava to zařazení samozřejmě zaúčtování opačně. Já mám ve smlouvě jen výměru haly a výměru ostatních ploch, manipulačních ploch. Tedy dopočítat podle znaleckého posudku. Děkuji moooooc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2015 6:21
Dobrý den, pěkně prosím o radu. Už jsem z toho zoufalá a nevím, kde pořádně hledat. Všude je jen něco.
Pořídili jsme na základě kupní smlouvy halu pro podnikatelské účely, byla v konkurzu. Částka 4.500.000,- Část uhrazena z vlastních zdrojů. Na 3.000.000,- banka vystavila směnku, následně smlouvu o úvěru. Na které účty co účtovat? Jak potom ty splátky? Předem moc děkuji.