Re: návrat z RD
Myslím, že nemůžete, dá se předpokládat, že chce využít RD do max. doby, tj. do 3 let věku dítěte. Dohodu navrhnout můžete, ale obávám se, že na ni nepřistoupí.
Takže, osobně bych ji zavolala nebo napsala ať se vyjádří, zda hodlá čerpat RD nadále. Případný soud by , myslím si, případnou výpověď prohlásil za neplatnou.
Ona ani třeba písemně o další dobu rodičovské nezažádá. Prostě zůstane doma, a protože rodičovská může trvat až do 3 let dítěte, tak to musíte brát jako její vůli, že chce mít RD až do 3 let. Výpověď ani okamžité zrušení dle § 55 jí dát nemůžete. Nenastoupila - povedete ji nadále na rodičovské.
Jste trochu mimo. Jasně jsem vám napsala, že když dáte výpověď - zatím nemáte zákonný důvod a myslím, že ani nebudete mít, protože soudy dokonce ani v případě, že žena nenastoupila po skončení 3 leté RD do práce neakceptovaly, že by zaměstnavatel mohl PP ukončit výpovědí. Zítra místo nemůžete obsadit, protože nevíte, zda paní např. není v nemocnici atd. Pohledejte zde v historii, myslím, že i právníci zde vyjadřovali svůj názor.
Minulou odpověd jsem nepsala já. byl to názor jiného účastníka. Asi jsem to špatně napsala. Zaměstnankyně je na rodič. dovolené s dítětem, kterému jsou dnes 2 roky a ona poslala dopis že po mateřské dovolené (písemně) bude na rod. dovolené do 2 let dítěte. Která dnes vypršela. Když jsem si pročítala jinou diskuzi, tak pokud nenastoupí zítra do práce nebo nezažádá neplacené volno, tak ji místo přece už držet nemusíme? Snad jsem to dobře pochopila. Proto jsem se ptala na zrušení pracov. poměru dohodou. Mockrát děkuji
Nevím co furt nechápete na tom, že zákonná rodičovská dovolená je do 3 let věku dítěte, takže i když požádala jen do 2 let a zůstane dál doma, může tam být až do 3 let věku dítěte. Kdyby nezažádala vůbec bralo by se také, že žádala konkludentně do 3 let věku dítěte. Prostě pochopte, že bude další rok doma a teprve kdyby nenastoupila po 3. narozeninách dítěte, tak to budete řešit. Teď nemáte řešit co. Ale pokud chcete být v obraze, není nic jednoduššího, než jí zavolat nebo napsat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 9. 2015 10:04
Dobrý den. Zaměstnankyně je na rodič. dovolené do 2 let dítěte což je dnes. Zítra by měla nastoupit do práce. Zatím se neozvala. Když zítra nepřijde - můžeme ji dát výpověd nebo sepsat dohodu o ukončení PP? Můžete mi prosím poradit. Zaměstnavatel nechce platit odstupné. Mockrát děkuji