Re: Doručení neschopenky
tAhle alternativa nepřicházela v úvahu..... mohu doručit neschopenku osobně mimo docházky a nebo ne? Riskuji tím něco?
>>>>>Dobrý den, jak mám doručit zaměstnavateli
>>>>>neschopenku,
>>>>>když nemám vycházky... když vyrazím z neschopenkou
>>>>>bez
>>>>>vycházek, tak porušuji podmínky neschopnosti. Je to
>>>>>tak?
>>>Proč jste neschopenku nezanesl, když jste šel od
>>>lékaře? Vy nemáte žádného příbuzného, známého?
>>tAhle alternativa nepřicházela v úvahu..... mohu
>>doručit neschopenku osobně mimo docházky a nebo ne?
>>Riskuji tím něco?
>
>Ovšem. Riskujete, že kontrola zjistí, že nedodržujete
>léčebný režim, tudíž vám pokrátí nemocenskou.
>
>Odkdy máte neschopenku? Pokud zavoláte do práce, že
>jste nemocný, tak ji stačí doručit do určitého dne,
>který by měl být ve firmě určený.
mohu doručit neschopenku osobně mimo docházky a nebo ne?
>>>Riskuji tím něco?
>>
>>Ovšem. Riskujete, že kontrola zjistí, že nedodržujete
>>léčebný režim, tudíž vám pokrátí nemocenskou.
>>
>>Odkdy máte neschopenku? Pokud zavoláte do práce, že
>>jste nemocný, tak ji stačí doručit do určitého dne,
>>který by měl být ve firmě určený.
1.) Omlouvám se za předchozí prázdný příspěvek, zlobí mě myš u počítače
2.) A nemáte souseda, který by vám ji zanesl na poštu?
To je samozřejmě pravda. Třeba u nás ve firmě stačí, když zaměstnanec zavolá, že je nemocný a neschopenku pak doručí, až bude moci (třeba až půjde na kontrolu k lékaři nebo v případě kratší neschopnosti po návratu do práce). Jen u dlouhodobějších neschopností ho upozorním, že čím později dostanu neschopenku, tím později on dostane nemocenské :-)
Chápu správně, že už jste překročil 14 dní neschopnosti, kdy vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy, pobíráte nemocenské a zaměstnavatel chce nahlásit na sociálku, že jste odevzdal neschopenku mimo vycházky? Může to nějak doložit (přesný čas předání)? Máte povolené vycházky a byl jste v práci mimo tyto hodiny nebo je nemáte povolené vůbec?
Jinak o tom, jestli jste porušil režim dočasně práce neschopného zaměstnance nerozhoduje zaměstnavatel, ale sociálka, která by měla zjistit od vašeho ošetřujícího lékaře, jestli ta jedna vycházka opravdu mohla narušit léčebný režim a případně vám pokrátit dávky nemocenského.
>
>>Oni mne teď chtějí udat, že jsem odevzdal neschopenku
>>v době, kdy jsem měl být doma - porušení léčebného
>>procesu....
>
>Chápu správně, že už jste překročil 14 dní
>neschopnosti, kdy vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy,
>pobíráte nemocenské a zaměstnavatel chce nahlásit na
>sociálku, že jste odevzdal neschopenku mimo vycházky? Může to
>nějak doložit (přesný čas předání)? Máte povolené
>vycházky a byl jste v práci mimo tyto hodiny nebo je
>nemáte povolené vůbec?
>
>Jinak o tom, jestli jste porušil režim dočasně práce
>neschopného zaměstnance nerozhoduje zaměstnavatel, ale
>sociálka, která by měla zjistit od vašeho ošetřujícího
>lékaře, jestli ta jedna vycházka opravdu mohla narušit
>léčebný režim a případně vám pokrátit dávky
>nemocenského.
Tak to je něco jiného. Od kterého dne máte neschopenku? Máte lístek na peníze k 14. dni nemoci nebo k poslednímu dni v měsíci? Kdy jste obojí dodal zaměstnavateli? Pokud to v mzdové účtárně dostali pozdě a nestihli zpracovat do mezd v daném měsíci, zaplatí vám to v příští. Jak jsem už psala, každá firma by měla mít stanoveno datum, do kterého se doklady mají dodat, aby se daly zahrnout do mzdy.
A kdo vás tedy chce vlastně udat? Kolegové nadřízenému? Našla jsem na toto téma podrobný výklad od JUDr. Šubrta na:
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d4322v6273-kontroly-nemocnych-zamestnancu-ze-strany-zamestnavatele/
Zaměstnavatel nemůže sám posoudit (nezná vaši diagnózu), jestli zanesení neschopenky do firmy bylo tak závažným porušením režimu, aby to bylo důvodem pro snížení nebo neposkytnutí náhrady mzdy.
Proto je zaměstnavatel oprávněn požádat vašeho ošetřujícího lékaře o zhodnocení zaměstnavatelem zjištěných případů porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce (§ 192 odst. 6 věta předposlední ZP).
Asi bych se pokusila vysvětlit tuto situaci vašemu lékaři, aby zaměstnavateli potvrdil, že o závažné porušení nešlo.
ježišmarjá, a proč lezete do firmy, když nemáte vycházky (a propo - a co doma jíte, když si nemůžete nakoupit ?)a máte tak skvělého zaměstnavatele, že vás chce potrestat za doručení neschopenky ? nebo je problém někde jinde - máte se zaměstnavatelem neshody a "hodil jste se marod" ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 9. 2015 11:51
Dobrý den, jak mám doručit zaměstnavateli neschopenku, když nemám vycházky... když vyrazím z neschopenkou bez vycházek, tak porušuji podmínky neschopnosti. Je to tak?