Příjmy z provozu rodinného závodu

• (neregistrovaný)

17. 9. 2015 22:42

Dobrý den,
    prosím o radu, manžel i já jsme OSVČ, máme stejný předmět podnikání. Občas máme nějakou dohodu o prov.práce a máme dvě děti. Je pro nás v něčem výhodnější společné zdanění, nyní asi přijmy z provozu rodinného závodu?
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 9. 2015 13:10

míííša (neregistrovaný)

Re: příjmy z provozu rodinného závodu
      Dobrý den, já právě nevím, jaké jsou přesně možnosti, mluvím tedy nejspíš o příjmech z provozu rodinného závodu nebo jestli ještě existuje možnost spolupracujících osob...nebo jsou nějaké jiné možnosti? Jde mi o to, zda je pro nás lepší nahlásit se na institucích jako "spolupracující osoby"?

• 18. 9. 2015 13:49

Marhus (neregistrovaný)

Být spolupracující osoba se vyplatí, pokud jeden z vás nemá dostatečný výdělek, aby uplatnil základní slevu na poplatníka. Také se vyplatí, pokud jeden z vás je OSVČ s vedlejší činností a má dost malé příjmy, aby se i s příjmy od spoluprac. osoby vešel do limitu, kdy s neplatí soc. pojištění. Je třeba to propočítat. Pokud jste oba OSVČ hlavní a pokud oba máte vyšší příjmy, pak vám institut spolup. osoby nijak nepomůže. Hlásit se jako spolupr. osoba nemusíte, to se pak jen napíše do DPFO.

O jiné možnosti lepšího zdanění pro manžele než je spolupr. osoba nevím.

• 18. 9. 2015 17:26

.. (neregistrovaný)

Na OSSZ se spolupracující osoby hlásí, uvádí se i do ročního Přehledu.
      Druhá strana nahoře
      http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/4F652ADC-E17F-41DC-81F2-9E35A9949FAF/0/OZSVC_v3.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).