Spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

21. 9. 2015 10:11

Dobrý den,

jsem na rodičovské dovolené, přítel podniká. Známí nám doporučili, aby mě ustanovil spolupracující osobou, aby si mohl za mě dát 15 tis. Kč/měsíčně do nákladů.

Prosím, chci se zeptat, bude to pro mě znamenat nějaké povinné platby na sociálním a zdravotním? Nebo nebudu muset platit nic, když jsem na rodičovské dovolené? Asi si budu muset potom podávat daňové přiznání - to by ale neměl být problém, to přítel zpracuje.

Předem děkuji všem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2015 11:32

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba
      A poradil vám ten známí, jak si dá těch 15 tis. měsíčně do nákladů? To by mě tady fakt zajímalo.

• 21. 9. 2015 11:42

ano (neregistrovaný)

Tak to bych také ráda věděla, kde ten známí/ý přišel na tento nesmysl?????

• 21. 9. 2015 11:58

Malenka 1 (neregistrovaný)

No já nevím, je to prý institut spolupracující osoby - 15 tis. Kč ze zisku by na mě prý mohl převést. Na netu jsem k tomu taky něco našla, takže úplný nesmysl to snad není..?

• 21. 9. 2015 12:15

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Ale předtím jste psala " dát 15 tis. Kč/měsíčně do nákladů "
      A to je nesmysl.

Může na Vás, jako na spolupracující osobu, přerozdělit za každý měsíc spolupráce určitou částku.
      Je to ale zcela něco jiného, než že na Vás dá 15.tis.Kč měsíčně do nákladů.

ZDP § 13
      (2) U spolupracujících osob musí být výše podílu na příjmech a výdajích stejná. Příjmy a výdaje se rozdělují tak, aby
      a) podíl příjmů a výdajů připadající na spolupracující osoby nečinil v úhrnu více než 30 % a
      b) částka, o kterou příjmy převyšují výdaje, činila
      1. za zdaňovací období nejvýše 180000 Kč a
      2. za každý započatý kalendářní měsíc spolupráce nejvýše 15000 Kč.

Musíte se ale jako spolupracující osoba nahlásit VČAS na své ZP, na OSSZ, zaregistrovat k dani z příjmu FO. Podávat Přehledy na své ZP, na OSSZ, podávat přiznání k dani z příjmu FO.
      A dát si při přihlašování pozor, abyste se přihlásila jako spolupracující osoba / OSVČ vedlejší. Abyste neměla povinnost platit zálohy na pojištění.
      Daň z příjmu po odečtu slevy na poplatníka vyjde pravděpodobně nulová, ale budete minimálně platit zdravotní pojištění / doplatek. A sociální pojištění / doplatek.

• 21. 9. 2015 12:26

Malenka 1 (neregistrovaný)

Aha, tak už tomu lépe rozumím. Děkuji moc za informace!!

• 21. 9. 2015 12:40

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>Může na Vás, jako na spolupracující osobu,
      >>přerozdělit
      >>za každý měsíc spolupráce určitou částku.
      >>Je to ale zcela něco jiného, než že na Vás dá
      >>15.tis.Kč měsíčně do nákladů.

>>Musíte se ale jako spolupracující osoba nahlásit VČAS
      >>na své ZP, na OSSZ, zaregistrovat k dani z příjmu FO.
      >>Podávat Přehledy na své ZP, na OSSZ, podávat přiznání
      >>k dani z příjmu FO.
      >>A dát si při přihlašování pozor, abyste se přihlásila
      >>jako spolupracující osoba / OSVČ vedlejší. Abyste
      >>neměla povinnost platit zálohy na pojištění.
      >>Daň z příjmu po odečtu slevy na poplatníka vyjde
      >>pravděpodobně nulová, ale budete minimálně platit
      >>zdravotní
      >>pojištění / doplatek. A sociální pojištění /
      >>doplatek.
      >>
      >>
      >Aha, tak už tomu lépe rozumím. Děkuji moc za
      >informace!!

Když udělá přítel někde v daňové evidenci či v účetnictví chybu a FÚ mu doměří daně (a následně s dopadem na zdr. a soc.pojištění), tak to dopadne i na Vás. Pokud pro přítele pracujete a pokud on uplatňuje skutečné výdaje / náklady, tak ještě zvažte, zda by nebylo vhodnější, aby s Vámi uzavřel dohodu o provedení práce do 10.tis.Kč/měsíc. Když budete moci u něj, jako u zaměstnavatele, podepsat Prohlášení poplatníka daně a uplatnit slevu na dani, tak Vy sama nebudete z této odměny platit žádné daně, ani sociální ani zdravotní pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).