Re: Spolupracující osoba
No já nevím, je to prý institut spolupracující osoby - 15 tis. Kč ze zisku by na mě prý mohl převést. Na netu jsem k tomu taky něco našla, takže úplný nesmysl to snad není..?
Ale předtím jste psala " dát 15 tis. Kč/měsíčně do nákladů "
A to je nesmysl.
Může na Vás, jako na spolupracující osobu, přerozdělit za každý měsíc spolupráce určitou částku.
Je to ale zcela něco jiného, než že na Vás dá 15.tis.Kč měsíčně do nákladů.
ZDP § 13
(2) U spolupracujících osob musí být výše podílu na příjmech a výdajích stejná. Příjmy a výdaje se rozdělují tak, aby
a) podíl příjmů a výdajů připadající na spolupracující osoby nečinil v úhrnu více než 30 % a
b) částka, o kterou příjmy převyšují výdaje, činila
1. za zdaňovací období nejvýše 180000 Kč a
2. za každý započatý kalendářní měsíc spolupráce nejvýše 15000 Kč.
Musíte se ale jako spolupracující osoba nahlásit VČAS na své ZP, na OSSZ, zaregistrovat k dani z příjmu FO. Podávat Přehledy na své ZP, na OSSZ, podávat přiznání k dani z příjmu FO.
A dát si při přihlašování pozor, abyste se přihlásila jako spolupracující osoba / OSVČ vedlejší. Abyste neměla povinnost platit zálohy na pojištění.
Daň z příjmu po odečtu slevy na poplatníka vyjde pravděpodobně nulová, ale budete minimálně platit zdravotní pojištění / doplatek. A sociální pojištění / doplatek.
>>Může na Vás, jako na spolupracující osobu,
>>přerozdělit
>>za každý měsíc spolupráce určitou částku.
>>Je to ale zcela něco jiného, než že na Vás dá
>>15.tis.Kč měsíčně do nákladů.
>>Musíte se ale jako spolupracující osoba nahlásit VČAS
>>na své ZP, na OSSZ, zaregistrovat k dani z příjmu FO.
>>Podávat Přehledy na své ZP, na OSSZ, podávat přiznání
>>k dani z příjmu FO.
>>A dát si při přihlašování pozor, abyste se přihlásila
>>jako spolupracující osoba / OSVČ vedlejší. Abyste
>>neměla povinnost platit zálohy na pojištění.
>>Daň z příjmu po odečtu slevy na poplatníka vyjde
>>pravděpodobně nulová, ale budete minimálně platit
>>zdravotní
>>pojištění / doplatek. A sociální pojištění /
>>doplatek.
>>
>>
>Aha, tak už tomu lépe rozumím. Děkuji moc za
>informace!!
Když udělá přítel někde v daňové evidenci či v účetnictví chybu a FÚ mu doměří daně (a následně s dopadem na zdr. a soc.pojištění), tak to dopadne i na Vás. Pokud pro přítele pracujete a pokud on uplatňuje skutečné výdaje / náklady, tak ještě zvažte, zda by nebylo vhodnější, aby s Vámi uzavřel dohodu o provedení práce do 10.tis.Kč/měsíc. Když budete moci u něj, jako u zaměstnavatele, podepsat Prohlášení poplatníka daně a uplatnit slevu na dani, tak Vy sama nebudete z této odměny platit žádné daně, ani sociální ani zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 9. 2015 10:11
Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené, přítel podniká. Známí nám doporučili, aby mě ustanovil spolupracující osobou, aby si mohl za mě dát 15 tis. Kč/měsíčně do nákladů.
Prosím, chci se zeptat, bude to pro mě znamenat nějaké povinné platby na sociálním a zdravotním? Nebo nebudu muset platit nic, když jsem na rodičovské dovolené? Asi si budu muset potom podávat daňové přiznání - to by ale neměl být problém, to přítel zpracuje.
Předem děkuji všem za odpověď.