Re: evience zakázek-prosím
Musíte prokázat, že náklady, které máte v účetnictví, souvisí s Vaší ekonomickou činností. FÚ může požadovat důkazy, jaký materiál, kolik hodin práce a pod., byl spotřebován do konkrétní zakázky a porovnat to s konečnou prodejní cenou zakázky. Jak budete bez evidence dokazovat? Také Vám může natvrdo přikázat evidenci nákladů a výnosů na jednotlivé zakázky vést.
Měla jsem v týdnu kontrolu - místní šetření - a při hovoru na toto téma padla řeč (já mám naštěstí obor maloobchod). Paní kontrolorka mimo jiné říkalas, že když chodí do výroby, tak tam mívají problémy co se týče evidence zakázek a že by měli evidenci zakázek vést (jednak aby věděli kolik je jednotlivá zakázka stála a jednak je to lepší pro prokazování FU). Vemte si např toto: přijde kontrola z FÚ a chtějí vidět uskutečněné plnění. Vezmou namátkově nějaký DD a chtějí k tomuto dokladu platbu od odběratele, skladovou evidenci jednolivých položek a také nákup těchto položek + úhradu těchto položek dodavateli)... Nevím, jak byste toto byli schopni dohledat, kdybyste si nevedeli nějakou evidenci zakázek...
Moc děkuji za odpověď, napravíme to. Přeji krásný prodloužený víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 9. 2015 9:19
Dobrý den jsme s.r.o. kovovýroba podle jakého zákona musíme vést evidenci zakázek (hodiny,materiál hutní,spojovací atd.) pro kontrolu z FÚ. Máte s tím prosím někdo zkušenosti.
Moc Děkuji.