Re: výplata mateřské dovolené při ID III
Budete mít 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM? Pak budete mít na PPM nárok. I kdyby zaměstnání skončilo, ochranná lhůta pro PPM je 180 dnů. Do nástupu na MD zůstanete v pracovní neschopnosti, i když už nebudete mít na nemocenské dávky nárok. Možná při polovičním úvazku nebude PPM moc vysoká, tak můžete požádat o rodičovský příspěvek už od narození dítěte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 9. 2015 10:25
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda-li mám nárok na výplatu mateřské dovolené a zároveň rodičovské dovolené v případě, že:
-jsem invalida III.stupně (pobírám plný invalidní důchod)
-zároveň jsem v zaměstnaneckém pracovním poměru (1/2 úvazek)
-v současné době vedená v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství
-podpůrčí doba výplaty z nemocenské mi končí 26.10. (tímto dnem budu mít vyčerpáno 70 dní z nemocenského poj., na které mám jako ID ze zákona nárok). Dne 2.1.2016 mám stanoven termín porodu, tedy 6-8 týdnů před tím bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou (?)
Zároveň se chci optat, jak postupovat dále v okamžiku ukončení podpůrčí doby nemocenského pojištění. Mám být stále v evidenci pracovní neschopnosti, tzn. bude zaměstnavatel dále akceptovat moji neschopenku a vést mě v evidenci tak, abych nemusela ukončit pracovní poměr ? (samozřejmě bez nároku na peněžitou pomoc od státu)
Předem Vám velice děkuji (ptala jsem se i na SSSZ, ale s odpovědí váhali :))
Petra