Výplata mateřské dovolené při ID III.st.

• (neregistrovaný)

24. 9. 2015 10:25

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda-li mám nárok na výplatu mateřské dovolené a zároveň rodičovské dovolené v případě, že:

-jsem invalida III.stupně (pobírám plný invalidní důchod)
    -zároveň jsem v zaměstnaneckém pracovním poměru (1/2 úvazek)
    -v současné době vedená v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství
    -podpůrčí doba výplaty z nemocenské mi končí 26.10. (tímto dnem budu mít vyčerpáno 70 dní z nemocenského poj., na které mám jako ID ze zákona nárok). Dne 2.1.2016 mám stanoven termín porodu, tedy 6-8 týdnů před tím bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou (?)

Zároveň se chci optat, jak postupovat dále v okamžiku ukončení podpůrčí doby nemocenského pojištění. Mám být stále v evidenci pracovní neschopnosti, tzn. bude zaměstnavatel dále akceptovat moji neschopenku a vést mě v evidenci tak, abych nemusela ukončit pracovní poměr ? (samozřejmě bez nároku na peněžitou pomoc od státu)

Předem Vám velice děkuji (ptala jsem se i na SSSZ, ale s odpovědí váhali :))

Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2015 10:58

Líba (neregistrovaný)

Re: výplata mateřské dovolené při ID III
      Budete mít 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM? Pak budete mít na PPM nárok. I kdyby zaměstnání skončilo, ochranná lhůta pro PPM je 180 dnů. Do nástupu na MD zůstanete v pracovní neschopnosti, i když už nebudete mít na nemocenské dávky nárok. Možná při polovičním úvazku nebude PPM moc vysoká, tak můžete požádat o rodičovský příspěvek už od narození dítěte.

• 24. 9. 2015 13:05

Petra Č. (neregistrovaný)

Dobrý den, Líbo,

velice Vám děkuji za rychlou odpověď :). Mám několik let napracováno, v kuse, tedy i pojištěno.

Moc díky a přeji krásný den! Petra

• 24. 9. 2015 13:46

Líba (neregistrovaný)

Přeji hodně zdraví vám i miminku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).