Závodní lékař

• (neregistrovaný)

24. 9. 2015 12:01

Dobrý den. Prosím o radu. Přečetla jsem si diskuze i zákon na toto téma.Můj zaměstnavatel ted chce aby jsme sepsali smlouvu s praktickými lékaři ke kterým zaměstnanci chodí. Takže by jsme neměli jednoho závodního lékaře, ale několik. Jsme autodoprava, takže se jedná o řidiče kamionu. jde to??děkuji za vaše reakce Iveta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2015 12:11

jasná. (neregistrovaný)

Re: závodní lékař
      Obávám se, že to nelze, protože řidič kamionu nebude zřejmě spadart do 1. skupiny prací.

• 24. 9. 2015 13:01

Marhus (neregistrovaný)

No já myslím, že zaměstnance skupiny 2 a výše lze vyšetřovat u lékaře, se kterým má zaměstnavatel smlouvu. Tedy, pokud budete mít smlouvu s každým jednotlivým obvodním lékařem vašich zaměstnanců, tak by to neměl být problém. Ale už je to dva roky, co jsem tuto problematiku studovala.

Zaměstnanci skupiny 1 mohou chodit ke svému obvoďákovi automaticky bez smlouvy.

• 24. 9. 2015 13:04

jasná. (neregistrovaný)

Já už si taky přesně nevybavuji, jak to je, protože tuto problematiku jsme řešili už nějaký rok dozadu. Ale určitě na internetu najde tazatelka dost článků k této problematice.

• 24. 9. 2015 13:10

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den. Prosím o radu. Přečetla jsem si diskuze
      >>>>i zákon na toto téma.Můj zaměstnavatel ted chce aby
      >>>>
      >>>> jsme sepsali smlouvu s praktickými lékaři ke
      >>>>kterým zaměstnanci chodí. Takže by jsme neměli
      >>>>jednoho
      >>>>závodního lékaře, ale několik. Jsme autodoprava,
      >>>>takže
      >>>>se jedná o řidiče kamionu. jde to??děkuji za vaše
      >>>>reakce Iveta

A dotčení lékaři s tím souhlasí?
      Nevím, zda všichni "obvodní" lékaři chtějí dělat i poskytovatele pracovnělékařských služeb.

>>>Obávám se, že to nelze, protože řidič kamionu nebude
      >>>zřejmě spadart do 1. skupiny prací.
      >>
      >>No já myslím, že zaměstnance skupiny 2 a výše lze
      >>vyšetřovat u lékaře, se kterým má zaměstnavatel
      >>smlouvu.
      >>Tedy, pokud budete mít smlouvu s každým jednotlivým
      >>obvodním lékařem vašich zaměstnanců, tak by to neměl
      >>být
      >>problém. Ale už je to dva roky, co jsem tuto
      >>problematiku studovala.
      >>
      >>Zaměstnanci skupiny 1 mohou chodit ke svému
      >>obvoďákovi
      >>automaticky bez smlouvy.
      >
      >Já už si taky přesně nevybavuji, jak to je, protože
      >tuto problematiku jsme řešili už nějaký rok dozadu. Ale
      >určitě na internetu najde tazatelka dost článků k této
      >problematice.

• 25. 9. 2015 9:09

irruenza (neregistrovaný)

Děkuji Vám za vaše odpovědi..zákon mám přečtený a i projetý net.. nikde jsme tam nenašla že by to nešlo.. je to zatím jen zjiš´tování jestli to jde.. doktoři zatím obeznámeni nejsou..

• 25. 9. 2015 10:53

Alena H. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      také si myslím, že řidiči kamionu nebudou v 1. rizikové skupině, takže byste měli mít uzavřenou smlouvu se závodním lékařem - poskytovatelem pracovně lékařských služeb. Ten kromě prohlídek zaměstnanců musí také pravidelně kontrolovat provoz, aby zhodnotil rizika práce a zařazení zaměstnanců do skupin.

Podle našeho bezpečnostního technika je správný výklad zákona, že pokud má zaměstnavatel všechny zaměstnance pouze v 1.=nerizikové skupině, mohou chodit na prohlídky ke svým praktickým lékařům. Ale jakmile má alespoň 1 zaměstnance ve 2. nebo další skupině, musí všichni zaměstnanci k závodnímu lékaři (na to je speciální atestace).

• 25. 9. 2015 16:10

VH

Jakmile má zaměstnavatel byť 1 zaměstnance ve 2. a vyšší skupině, tento zaměstnanec (zaměstnanci) musí absolvovat lékařské prohlídky za účelem ověření jejich zdravotní způsobilosti u poskytovatele pracovnělékařských služeb, ostatní mohou k žádosti zaměstnavatele u svého registrujícího lékaře. Nevím, co je speciální atestace - jako že být praktickým lékařem? Pokud se nemýlím, dotaz zněl na to, zda zaměstnavatel může mít VÍCE závodních lékařů, ano, může.

• 26. 9. 2015 16:55

Alena H. (neregistrovaný)

Jakmile má zaměstnavatel byť 1 zaměstnance ve 2. a
      >vyšší skupině, tento zaměstnanec (zaměstnanci) musí
      >absolvovat lékařské prohlídky za účelem ověření jejich
      >zdravotní způsobilosti u poskytovatele pracovnělékařských
      >služeb, ostatní mohou k žádosti zaměstnavatele u svého
      >registrujícího lékaře. Nevím, co je speciální atestace
      >- jako že být praktickým lékařem? Pokud se nemýlím,
      >dotaz zněl na to, zda zaměstnavatel může mít VÍCE
      >závodních lékařů, ano, může.

Dobrý den, máte samozřejmě pravdu, zaměstnavatel může mít více závodních lékařů pro zajišťování zdravotních prohlídek zaměstnanců.
      Zároveň by ale měl mít písemnou smlouvu s jedním poskytovatelem PLS na ostatní pracovnělékařské služby (např. školení na poskytování první pomoci, pravidelný dohled na pracovištích atd.)

Jinak se omlouvám za nepřesnost, když jsme tuto problematiku řešili, měli jsme informaci, že lékaři budou muset absolvovat akreditační kurzy pracovně lékařské péče, což je v ostatních zemích EU běžné.

Protože však tyto kurzy absolvovalo jen minimum lékařů, zůstalo to tak, že PLS může poskytovat lékař v oboru všeobecného praktického lékařství, nebo v oboru pracovního lékařství.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).