Re: sleva invalida
Zaměstnanec měl doložit doklad o tom, že mu byl přiznán invalidní důchod a doklad o tom že ho pobírá (rozhodnutí o přiznání může být hodně staré) a že je to tak prokazuje dokladem o pobírání) buď potvrzením OSSZ nebo např. složenkou, případně výpisem z banky a pod.
Pokud ho nedoloží, nemůžete přiznat slevu. Roční zúčtování neslouží k opravám, tak že byste opravit musela v nejbližší mzdě. Možná když mu pohrozíte tím, že mu neprávem uplatněné slevy srazíte, rychle donese potvrzení o pobírání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 9. 2015 11:30
Dobrý den,
prosím o odpověď. Převzala jsem mzdy. Zjistila jsem, že předchůdkyně uplatňovala jednomu zamci slevu na inv.3.stupně, ale nemá k tomu tady žádný doklad, žádné rozhodnutí o tom, že dotyčný zaměstnanec pobírá inv.důchod. Uplatňovala od května. V srpnu pán skončil. Ale jelikož se nenašla zatím adekvátní náhrada za něj, je od poloviny září opět zaměstnán, ale jen na poloviční úvazek. Rozhodnutí po něm chci, zatím nedodal, takže dokud nedodá, tak mu nic uplatňovat nebudu. Ale zajímá mě, jak to případně vyřešit s tou předchozí slevou, pokud zjistím, že na ni neměl nárok? V ročním zúčtování? A jen se ujistím, že slevu na inval. lze uplatnit né po rozhodnutí, že je zaměstnanci přiznána invalidita, ale až na základě přiznání inv.důchodu???
Děkuji mnohokrát.