Re: kontrola ossz
Dobrý den,
napadá mě požádat o pomoc IT technika, jestli by ty zprávy nedokázal najít někde na serveru nebo v historii datové schránky. Jinak pro příště doporučuji všechny doručenky z datové schránky tisknout (zpravidla jsou k dispozici následující den po odeslání). I mě se to několikrát stalo, ne u ČSSZ (tu posílám přes elektronická podání přímo ze mzdového programu), ale u VZP, a ta mi žádnou pokutou naštěstí nehrozila, je chtěli chybějící přihlášku poslat mailem.
Ani doručenka nedá jistotu, že zaslaný soubor byl opravdu zpracován technikou ČSSZ. Stačí třeba jedna mezera za slovem ve formuláři navíc, a už systém ČSSZ soubor odmítne. Pak z datové schránky budete mít Doručenku a přesto nebude podáno.
Nevím, jak jste velká firma a jaký máte mzdový program, ale nevyplatilo by se používat jiný způsob podávání než datové schránky? Já tedy nemám s čím srovnávat, zdědila jsem po své předchůdkyni mzdový program MRP a k tomu je manažer elektronických podání, který mě před odesláním upozorňuje na chyby a po odeslání hlásí, jestli bylo podání přijato nebo zamítnuto a z jakého důvodu.
Moje nadřízená má s datovými schránkami také problém, minulý týden jsme zjistili, že na FÚ nedostali poslední dvě přiznání k DPH, a platili jsme penále. Referentka z FÚ nám řekla, že máme raději po odeslání třeba druhý den zavolat a ověřit si, jestli zprávu opravdu dostali a ve správném formátu (posílali jsme naskenované PDF a to se jim prý nezobrazuje).
Jinak držím palce, "ajťáci" občas dokážou i nemožné.
Re: OT: podání na úřady v pdf.
A ještě jste nedostali žádnou pokutu za porušení Daňového řádu § 72 odstavec 4) ? Drží nad Vámi ochrannou ruku daň. poradce ing. Piech?
Promiňte, že se tak ptám, ale mám pocit, že by se občas i mým klientům hodilo poslat podání v pdf. a ne v xml. A tak hledám podněty a zkušenosti ostatních
Děkuji .
Re: OT posílání souborů na FÚ v PDF
Naštěstí jí to už poradila referentka z FÚ, ode mě si radit nenechá :-) Já zpracovávám vyúčtování daně za plátce, vyúčtování srážkové daně i silniční daň jedině přes EPO a vždy bez problémů.
Šéfová je v tomhle kapitola sama pro sebe. Když k nám nastoupila, začala si v excelu vyplňovat pokladní knihu tím způsobem, že si udělala kolonky na oddělení stovek a tisíců, jako jsou v klasické pokladní knize, psala do nich čísla po skupinách a oddělovala je tečkami.
Pak si na kalkulačce spočítala součet a psala ho pod to. Přitom jinde běžně používala vzorce. Tak jsem se jí slušně zeptala, jestli nechce přeposlat můj vzor pokladny, kde už mám vzorce nastavené, aby se tím nemusela zdržovat. Výsledkem byl stránkový e-mail na téma, že ona se nestará o moji práci a já se nemám starat o tu její :-)
Několikrát se mi stalo, že jsem měla řádně podané podání včetně zpětného potvrzení OSSZ, ale na OSSZ to "spadlo" někam do nezařazené pošty, tím pádem to nebylo zpracováno. Posílala jsem přes VREP, mám elektronický podpis. Potom stačilo jen ukázat vytištěnou e-mailovou zprávu s identifikátorem podání /asi pětadvacet čísel a písmen/ - tisknu si to na druhou stranu podávané listiny - a najednou se to našlo.
Nepoužívejte datovku, zařiďte si el. podpis a podávejte přímo přes portál ČSSZ. https://eportal.cssz.cz/
Na tom portálu je též uvedeno:
Nyní budete přesměrováni na přístupové rozhraní datových schránek. Po úspěšném přihlášení do datové schránky se automaticky vrátíte zpět na ePortál ČSSZ.
Klidně používejte datovku, je to zadarmo. El. podpis je také
dobrý ale 400,- ročně? To je zbytečně "vyschlých" 30 lahváčů.
Děkuji, ale já nemohu. Do datovky nemám přístup (a nikdy nebudu mít povolen, už jsem o tom jednala) a sekretářka, která přístup má, zase nedisponuje patřičnou technickou znalostí a především ochotou. Není schopná z datovky vytisknout ani kompletní exekuční příkaz, zaslaný na zaměstnance, takže spoléhat se na řádné odeslání přehledů se přesouvá do roviny sci-fi.
Používám podpis i pro podání na elektronické podatelny soudů, exekutorů, pro přístup na portál zdravotních pojišťoven atd.
Mně těch 30 lahváčů nevadí. :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 9. 2015 16:59
Prosím o odpověď znalé.
Byla u nás kontrola z ossz. Paní nic nenašla na odvodech, ale v jejich soupisu prý chyběli přihlášky a odhlášky některých našich zaměstnanců. Nevím jak je to možné, posílala jsem je elektronicky datovou schránkou. Bohužel jsem si neschovala doručení zpráv o přijetí oznámení. Jen jsem si ručně poznačila na přihlášky, že jsem tu a tu přihlášku podala elektronicky datovkou. Teď mi tvrdí, že jim nic nedošlo a hrozí pokutou. Jak se mám a mohu bránit? Nejsem "tydýt" abych si to přece vymýšlela. Poradí někdo? Posílám elektronicky vše, PN,měsíční přehledy, eldp tak je mi záhadou, že tam některé přihlášky a odhlášky nemají.