Re: OT: FVE do 10 kW jako § 10 ZDP
Tečko,
změna byla vyvolána také proto, že když se stal člověk nezaměstnaným, tak těch několik tisíc ročně z něho dělalo "solárního barona" a nedostal podporu v nezaměstnanosti.
Ztrátu 40% proto bohatě vyváží možnost odčitatelné položky, když nemá jiný příjem.
Ti co mají licenci asi plynule přejdou na osoby bez licence. Už si nevzpomínám na přechodná ustanovení. Předpokládám, že to bude jako s povinností vést podvojné účetnictví u FVE, která potom byla zrušena.
Hezký den!
Vloni jsme skončili u dvou človíčků s FVE po pěti letech s účetnictvím a oni se těšili, že teď už tu evidenci příjmů pro uplatnění výdajů % zvládnou sami. Teď abych jim řekla, že žádná procenta nebudou. Jen skutečné výdaje a odpisy FVE.
Na druhou stranu nebudou muset z příjmů z FVE platit sociální ani zdravotní pojištění.
jak u OSVČ se ŽL + FVE ?
mám klienta který má ŽL a k tomu ještě i na střeše doma FVE
zde se tedy bude rozlišovat co spadá pod činnost na ŽL a tím tedy pod par. 7
a co patří k FVE a to zdaňovat v par. 10 s tím, že u toho nebude ZP a SP - chápu to správně?
a pokud je plátcem DPH tak i nadále bude odvádět DPH z příjmu za prodej elektřiny?
děkuji za info
Re: jak u OSVČ se ŽL + FVE ?
>mám klienta který má ŽL a k tomu ještě i na střeše
>doma FVE
>zde se tedy bude rozlišovat co spadá pod činnost na ŽL
>a tím tedy pod par. 7
>a co patří k FVE a to zdaňovat v par. 10 s tím, že u
>toho nebude ZP a SP - chápu to správně?
Já to chápu s ohledem na § 7/1/c ZDP od 2015 stejně.
>a pokud je plátcem DPH, tak i nadále bude odvádět DPH z
>příjmu za prodej elektřiny?
Mám stejný názor. Ale toho prodeje zatíženého DPH asi mnoho nebude. Příjmy od OTE a.s. jsou bez DPH.
Hezký den!
Mám stejný názor. Dokonce si myslím, že nemohou být s FVE do 10 kW v § 7 ZDP ani dobrovolně, na rozdíl od pronajímaných nemovitostí (§ 7/2/b ZDP).
Ale když si představím jaké dopady mělo vlastnictví malé FVE na lidi, kteří ztratili zaměstnání a jiné příjmy z podnikání neměli, tak se stále domnívám, že je to spíše lepší než horší novela.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 9. 2015 1:30
Nedávno se tu řešilo, co dělat když má člověk malou FVE na RD a přijde o zaměstnání.
V roce 2015 to znamenalo, že je majitel FVE podnikatel a nemá nárok na podporu v zaměstnání.
Od 1.1. 2016 se situace mění. Zákon č. 131/2015 Sb. v bodě 26 mění § 3/3 zákona č. 458/2000 Sb.
Prakticky to znamená, že pokud má někdo FVE do 10 kW, tak příjmy od roku 2016 nezdaňuje podle § 7/1/c ZDP, ale podle § 10/1/a ZDP.
Nárok na podporu v nezaměstnanosti tedy neztrácí a nemusí FVE převádět na někoho jiného.
Po dlouhé době něco rozumného z dílny strany a vlády.
Hezký den!