Re: odstupné a DPČ
Pokud PP končí výpovědí ze strany zaměstnavatele z organizačních důvodů, zaměstnanec má právo na odstupné ve výši diferencované podle délky trvání PP (= jsou-li splněny zákonné podmínky, právo má vždy). Zda bude jeho povinností odstupné nebo jeho část vrátit, se posoudí podle toho, co bude následovat. kromě § 68 ZP viz i některá rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR.
Má malé dítě, kterému se chce více věnovat, ještě k tomu nastoupila do školy, tak by přivítala menší úvazek. K tomu my pro ní máme méně práce, takže je to oboustranné. DPP uzavřít nemůžeme, protože její úvazek bude přibližně 600hod. ročně a ne 300hodin. Takže varianta je poloviční úvazek a nebo DPČ.
no ve skutečnosti můžete klidně uzavřít DPP. Teď je skoro říjen, do konce roku by mohla odpracovat 300 hod, v dalším roce dalších 300 hod a v momentě, kdy by je měla odpracované, můžete uzavřít jiný prac.právní vztah (PP na zkrácený úvazek, DPČ), v té době už by odstupné vracet nemusela
Přesně tak, odstupné se nám vyplácet nechce, je to velká částka pro nás a má navíc auto k soukromým účelům, telefon taky neplatí a užívá ho soukromě. Propočítala jsem to, DPČ by se nám vyplatila, hlavně mi jde o to, jaký je postup, když dostane výpověď a výp. lhůta skončí k 30.11, tak pokud bude mít k tomu 1.12. DPČ budeme muset vyplácet to odstupné a nebo ne?
No ale přesně to je to, co je mně nejasné. Jistě, když někoho omylem přeplatím, dám hrubou částku mínusem, o to se sníží hrubá a tím se vyrovnají i odvody. Jak ale postupovat, když měsíční výdělek z DPČ bude mít např. 3000, přičemž odstupné činilo třeba 80000 hrubého?
odpověď Kaře
nec odstupné následně
>>>>>>>>vrátit, je jiná věc.
>>>>>>>>
>>>>>>>Dobře, takže odstupné vyplatit musíme. Jak teda dál,
>>>>>>>když bude mít DPČ? Odstupné vrátí???
>>>>>>
>>>>>>Ale nevrátí se Vám odvod daně, který musíte poslat
>>>>>>státu. Poslyšte, nemůžete se dohodnout na zrušení té
>>>>>>výpovědi? A pak se na skončení poměru dohodnout bez
>>>>>>uvedení důvodu, když by stejně to odstupné vracela?
>>>>>Pozor -vrácením odstupného se zákonitě sníží základ
>>>>>daně,takže
>>>>>daň se také vrátí. A vrátí se zaměstnanci.
>>>>
>>>>Aha, já jsem myslela, že to odstupné musí
>>>>zaměstnavateli vrátit v čistém. Jak by to konkrétně
>>>>podle Vás
>>>>proběhlo?
>>> Jako se vším - v položce odstupné bude mínus. Dobrý
>>>mzdový SW spočítá vrácení daně, chudák mzdová ,co
>>>pracuje s "b...m" programem, spočítá v ruce. Daňový
>>>základ
>>>se přece ve výpočtu musí objevit rovněž mínusem.
>>>Vrácení daně zaměstnanci bude také mínusem.
>>Nevyjádřila jsem se úplně přesně - daňový základ se
>>sníží , ne že se
>>MUSÍ objevit s mínusem.
>
>No ale přesně to je to, co je mně nejasné. Jistě, když
>někoho omylem přeplatím, dám hrubou částku mínusem, o
>to se sníží hrubá a tím se vyrovnají i odvody. Jak ale
>postupovat, když měsíční výdělek z DPČ bude mít např.
>3000, přičemž odstupné činilo třeba 80000 hrubého?
Zůstane jí na příští měsíc v čistém co dluží zaměstnavateli. Ten toto vede jako pohledávku za zaměstnancem, pokud nestačí výplata.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2015 7:37
Dobrý den, dotaz. Holky mi tady odpověděli, že pokud zaměstnanec dostane výpověď pro zrušení místa, výp. lhůta skončí k 30. 11. K 1. 12. nastoupí na DPČ, úvazek 12-16hod./týdně, takže nemá nárok na odstupné, že pokud by se jednalo DPP, tak by nárok měl, ale v případě dohody o pracovní činnosti nárok nemá. Účetní mi tvrdí, že nárok má v každém případě, jedině že by následoval plný pracovní úvazek. Prosím, jak to teda je a kde to najdu. Moc děkuji.