Re: Prosím mzdovky
>Dobrý den,prosím o pomoc při výpočtu mzdy u
>zaměstnance.
>Nástup 5.1.2015, ukončení 30.9.2015. Nárok na dovolenou jsem vypočetla na 13,5 dní.
>V září má 10 dní neplaceného volna (měl vybrabrano
>více dní, které jsem mu změnila na neplacené volno)
>Jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním,bude
>doplácet za těchh 10 dní nepl. volna a jsou tyto dny
>vyloučené?
>Moc děkuji
Nechápu, jak může mzdová účetní změnit zaměstnanci přečerpanou dovolenou na neplacené volno. Copak nemusí o neplacené volno zaměstnanec svého zaměstnavatele předem požádat?
Prosím o vysvětlení.
Tento článek je z doby, kdy se muselo odvádět ZP z neplaceného volna. Pokud tedy někdo přečerpal dovolenou, tak vlastně za dny kdy čerpal D neoprávněně se musely dát dny neplaceného volna a zaplatit za tyto dny ZP. Od 2015 se za dny neplaceného volna už neplatí zvlášť, jenom je potřeba dodržet minimální vyměřovací základ. Proto si myslím, že letos už by se neplacené volno dávat nemělo. Třeba bude mít někdo jiný názor.
Např. v červenci bylo čerpáno 20 dnů D a PP skončil v srpnu. Přečerpané Kč včetně srovnání dnů D se v srpnu srazí a tím to podle mne končí. Něco jiného by bylo Přečerpání v tom samém měsíci, kdy PP končí.
Např. D 2 dny v srpnu, konec PP v srpnu a zároveň jsou tyto dny přečerpanými, potom by se místo D zadalo povolené neplacené volno. Ale třeba si to myslím blbě.
>>>>>>>Dobrý den,prosím o pomoc při výpočtu mzdy u
>>>>>>>zaměstnance.
>>>>>>>Nástup 5.1.2015, ukončení 30.9.2015. Nárok na
>>>>>>>dovolenou jsem vypočetla na 13,5 dní.
>>>>>>>V září má 10 dní neplaceného volna (měl vybrabrano
>>>>>>>více dní, které jsem mu změnila na neplacené volno)
>>>>
>>>>Nechápu, jak může mzdová účetní změnit zaměstnanci
>>>>přečerpanou dovolenou na neplacené volno. Copak
>>>>nemusí o
>>>>neplacené volno zaměstnanec svého zaměstnavatele
>>>>předem požádat?
>>>>Prosím
>>>o
>>>vysvětlení.
>>>
>>>>
>>>http://www.podnikatel.cz/clanky/dusledky-precerpane-radne-dovolene-v-mzdove-praxi/>
>>
>>Tento článek je z doby, kdy se muselo odvádět ZP z
>>neplaceného volna. Pokud tedy někdo přečerpal
>>dovolenou,
>>tak vlastně za dny kdy čerpal D neoprávněně se musely
>>dát dny neplaceného volna a zaplatit za tyto dny ZP.
>>Od 2015 se za dny neplaceného volna už neplatí
>>zvlášť,
>>jenom je potřeba dodržet minimální vyměřovací základ.
>>Proto si myslím, že letos už by se neplacené volno
>>dávat nemělo. Třeba bude mít někdo jiný názor.
>
>Ale něco je třeba do docházky zadat. A co tedy?
Poslechla jsem si teď videoseminář s Vladislavou Dvořákovou (Mzdová a personální auditorka, která má více než 25 let zkušeností se zpracováním mezd a s personalistikou) a ta doslovně říká k tématu přečerpané dovolené, že i dnes se generuje do mzdové agendy neplacené volno, ale na rozdíl od roku 2014 se pouze posuzuje zda zaměstnanec dosáhl alespoň vyměřovacího základu minimální mzdy pro odvod zdr.p.
Zdroj (Videolektor, Vedení mzdové agendy pro zkušené ze dne 21.9.2015, cca 25 minuta)
Děkuji všem za podnětné názory. Zaměstnanec si bral volno, respektive dovolenou na začátku měsíce,kdy zřejmě netušil, že pracovní poměr ukončí. Nevěděla jsem jak si poradit se vzniklou přečerpanou dovolenou, která mu tímto vznikla a proto jsem to změnila na neplacené volno. Takováto papírová úprava byla v jednom měsíci, proto jsem to nepovažovala za problém. V docházce jsem změnila dovolenou za neplacené volno, připadalo mi to za nejjednoduší.
šlo mi hlavně o dopočítání ZP a SP. Ještě jednou všem děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2015 11:10
Dobrý den,prosím o pomoc při výpočtu mzdy u zaměstnance.
Nástup 5jsem vypočetla na 13,5 dní.
V září má 10 dní neplaceného volna (měl vybrabrano více dní, které jsem mu změnila na neplacené volno)
Jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním,bude doplácet za těchh 10 dní nepl. volna a jsou tyto dny vyloučené?
Moc děkuji