OSVČ a auto

• (neregistrovaný)

30. 9. 2015 10:17

Dobrý den, začal jsem podnikat. Nejprve jsem jezdil vozem, který má v TP uvedeno moje rodné číslo. Nyní mi pomáhá syn a zakoupil jsem vozidlo - TP je moje IČO a je v majetku firmy. Z obou platím sil.daň. Jak je to s phm a opravami? Jsem plátec dph

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 9. 2015 11:31

Maxx (neregistrovaný)

Re: OSVČ a auto
      Pokud první auto nebyla zařazeno do majetku OSVČ (údaj v TP není rozhodující) - nelze dávat do daňových výdajů opravy, PHM, pojištění apod. Lze na takové auto "vypisovat cesťáky" - hradit základní náhradu a spotřebované PHM. Celé to jde mimo DPH. Také lze uplatnit paušální výdaj na dopravu.

Druhé auto - pokud je zahrnuto do majetku - lze uplatnit opravy, pojištění, PHM, na odpočet DPH je nutná kniha jízd. Nárok na odpočet DPH případně krátit, pokud používáte i pro soukromé účely.
      Paušál na dopravu je možný i u tohoto auta. (buď skutečné výdaje na auto nebo paušál)

Silniční daň - u obou.

• 30. 9. 2015 13:40

lu (neregistrovaný)

A nelze uplatnit dph z phm a z hlediska dpfo pak uplatnit km * 3,70Kč a zároveň porovnat aby spotřebované phm bylo menší nebo rovno spotřebě dle techničáku?

• 30. 9. 2015 13:50

Maxx (neregistrovaný)

Nelze.
      3,70 Kč je pouze u auta nezahrnutého do majetku. Když není zahrnuté v majetku - nejde uplatnit DPH z PHM.
      Lze pouze kombinovat s paušálem na dopravu. § 24/2/zt zák. o dani z příjmů

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).