Elektronický daňový doklad "naruby"

• (neregistrovaný)

1. 10. 2015 11:28

Je zřejmé, že s dodavatelem vystaveným elektronickým daňovým dokladem musí odběratel souhlasit.
    Dotaz naruby zní:
    Může odběratel, se kterým vše doposud probíhalo listinně, svým svévolným (bez výzvy) dodavateli zaslaným souhlasem nutit dodavatele k vystavování elektronických daňových dokladů? Tento dodavatel vystavuje daňové doklady jen v listinné podobě a na "elektronickou fakturaci" nemá zřízeny žádné podmiňující nástroje (el.podpis....) ani o tomto způsobu fakturace neuvažuje.
    Ricco

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 10. 2015 0:17

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Elektronický daňový doklad "naruby"
      A oni Vám jenom poslali souhlas, nebo napsali, že to vyžadují? A jaký vůbec požadují formát? isdoc, edi, xml, nebo co?

• 2. 10. 2015 14:21

Ricco (neregistrovaný)

Dobrý den, omlouvám se, že můj první příspěvek neobsahoval samozřejmost jakou je pozdrav.
      V podstatě klientovi oznámili, že od 1.10. přijímají daňové doklady pouze elektronické, emailem, v needitovatelném PDF formátu avšak neuzamčené a bez hesla. Odhaduji tedy něco jako PrintScreen? Zřejmě však takto budou Fa i archivovat, o dodatečném tisku nic neuvádějí.
      Obecně se PDF za el. doklad nepovažuje, obvykle si protistrana Fa vytiskne a je z ní (téměř) tatáž papírová jakoby přišla poštou. problém ale je, že poštou nepřišla a jakožto jakýkoliv elektronický doklad se obávám, že dle platné legislativy i PDF faktura musí být opatřena náležitostmi auditní stopy.
      Předem děkuji za jakékoliv reakce na toto téma.
      Ricco

• 2. 10. 2015 14:38

Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít žádný podpis...

• 6. 10. 2015 16:32

Ricco (neregistrovaný)

...

>>>A oni Vám jenom poslali souhlas, nebo napsali, že to
      >>>vyžadují? A jaký vůbec požadují formát? isdoc, edi,
      >>>xml, nebo co?
      >>
      >>Dobrý den, omlouvám se, že můj první příspěvek
      >>neobsahoval samozřejmost jakou je pozdrav.
      >>V podstatě klientovi oznámili, že od 1.10. přijímají
      >>daňové doklady pouze elektronické, emailem, v
      >>needitovatelném PDF formátu avšak neuzamčené a bez
      >>hesla.
      >>Odhaduji tedy něco jako PrintScreen? Zřejmě však
      >>takto
      >>budou Fa i archivovat, o dodatečném tisku nic
      >>neuvádějí.
      >>Obecně se PDF za el. doklad nepovažuje, obvykle si
      >>protistrana Fa vytiskne a je z ní (téměř) tatáž
      >>papírová
      >>jakoby přišla poštou. problém ale je, že poštou
      >>nepřišla a jakožto jakýkoliv elektronický doklad se
      >>obávám,
      >>že dle platné legislativy i PDF faktura musí být
      >>opatřena náležitostmi auditní stopy.
      >>Předem děkuji za jakékoliv reakce na toto téma.
      >>Ricco
      >
      >Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít
      >žádný podpis...

Bohužel ani stanovisko GFŘ nedává jednoznačnou odpověď, byť se velmi blíží oběma závěrům :-)
      http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2013_Informace_GFR_k_fakturaci.PDF
      Tzn. skutečnost, že je PDF posílán z/na konkrétní emailové adresy může být bráno jako součást auditní stopy, ale auditní stopu samo o sobě nenahrazuje. Lze tím sice spolu s ostatními doklady prokázat auditní stopu, tedy zajistit věrohodnost původu, bez elektronicckého podpisu však (nejspíš) nesplní podmínku zajištění neporušenosti obsahu.
      R.

• 6. 10. 2015 16:49

Já ale zastávám názor, že faktura v pdf není fakturace v elektronické podobě.

• 7. 10. 2015 9:31

Ricco (neregistrovaný)

...

>>>
      >>>Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít
      >>>žádný podpis...
      >>
      >>
      >>Bohužel ani stanovisko GFŘ nedává jednoznačnou
      >>odpověď, byť se velmi blíží oběma
      >>závěrům
      >>:-)
      >>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2013_Informace_GFR_k_fakturaci.PDF
      >>Tzn. skutečnost, že je PDF posílán z/na konkrétní
      >>emailové adresy může být bráno jako součást auditní
      >>stopy,
      >>ale auditní stopu samo o sobě nenahrazuje. Lze tím
      >>sice spolu s ostatními doklady prokázat auditní
      >>stopu,
      >>tedy zajistit věrohodnost původu, bez elektronicckého
      >>podpisu však (nejspíš) nesplní podmínku zajištění
      >>neporušenosti obsahu.
      >>R.
      >
      >Já ale zastávám názor, že faktura v pdf není fakturace
      >v elektronické podobě.

Podle výše uvedeného vyjádření GFŘ je elektronickou fakturou jakákoliv forma vyžadující k přímému čtení VŽDY technický prostředek (XML prohlížeč, počítač s Acrobatem...). Za přímo čitelnou je považována tedy jen papírová (brýle nepotřebuje každý).
      Existuje i extrémnější výklad, že jiné než elektronické faktury (s výjimkou přímo psaných rukou) neexistují, neboť jsou vždy vytvořeny v PC např. v účetním programu. Do analogové formy (výtisk) jsou pak převáděny jen z důvodu zjednodušení jejich čitelnosti, originál je ale vždy elektronický.
      Bohužel všechny tyto i jiné výklady jsou možné jen zásluhou "velmi kvalitně sepsaného zákona".

• 7. 10. 2015 9:57

O tom to asi bude. Každý průměrně počítačově gramotný člověk ví, jaký je rozdíl mezi PDF a formáty jako je XML, ISDOC, atd. Kdy PDF prohlížeč bude PDF dokument interpretovat tak, jak vypadá originál, kdežto ostatní formáty použité pro el. výměnu informací obsahují pouze informace a nelze z nich vytvořit grafickou ani žádnou jinou podobu listinného dokumentu. Ale to se pánům na GFŘ těžko vysvětluje, když teprve nedávno pochopili (a tím si ještě nejsem zcela jistý) princip veřejných a soukormých klíčů...

• 7. 10. 2015 10:01

OT
      Mimochodem, ten, kdo psal ten dokument, byl opravdu génius. Píše se tam: "... , nelze jinak zajistit daňový doklad proti antidatování či jiné úpravě."

Dokáže mi někdo vysvětlit, co znamená slovo antidatování dokladu? Můj mozek to nějak nepobírá...

Už toto napovídá o autorovi, jaký paskvil dokázal sepsat.

• 13. 5. 2016 15:38

HledalAzNasel (neregistrovaný)

Vyřešeno zde:
      http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2013_Fakturace-dotazy_na_web.PDF

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).