Re: Výše zdrav.pojištění u člena doz.rad
Neznám předpis, podle kterého bych musel shánět potvrzení mzdové účtárny.
U nás ve výboru máme i OSVČ. Také mi stačí jejich čestné prohlášení.
Bohužel trendy od nejvyšších představitelů jsou, že všichni kradou a jsou zločinci, takže nevylučuji, že nějaká kontrolní tetka by takové potvrzení mohla chtít. Potom bych se jí zeptal na konkrétní ustanovení zákona, podle kterého jsem k něčemu povinnen. To většinou couvnou.
Hezký den!
Pavle pletete hrušky s jabkama - u OSVČ je to něco jiného, ti si ručí za odvod ZP z minima sami. U zaměstnanců, tedy i DR, za to ručí mzdovka. Po mně osobně vždycky kontrola z VZP i auditor toto potvrzení chtěli (je pravda, že mě nikdy ani nenapadlo, že bych ho neměla mít a že by mi snad stačilo čestné prohlášení). U zaměstnance, který má také jiný PP, také požaduji potvrzení od jeho mzdovky, že je za něj odváděno z minima.
Nicméně se nehádám, pokud to VZP stačilo...
>>>
>>>děkuji za radu, takže u star.důch. potvrzení z OSSZ a
>>>srážka stejná jako u ostatních členů, tj. 68 Kč (4,5%
>>>z 1500)? K tomu čestnému prohlášení-měla jsem
>>>kontrolu
>>>VZP a stačilo jim to tak.
>>
>>Neznám předpis, podle kterého bych musel shánět
>>potvrzení mzdové účtárny.
>>
>>U nás ve výboru máme i OSVČ. Také mi stačí jejich
>>čestné prohlášení.
>>
>>Bohužel trendy od nejvyšších představitelů jsou, že
>>všichni kradou a jsou zločinci, takže nevylučuji, že
>>nějaká kontrolní tetka by takové potvrzení mohla
>>chtít.
>>Potom bych se jí zeptal na konkrétní ustanovení
>>zákona,
>>podle kterého jsem k něčemu povinnen. To většinou
>>couvnou.
>>
>>Hezký den!
>Pavle pletete hrušky s jabkama - u OSVČ je to něco
>jiného, ti si ručí za odvod ZP z minima sami. U
>zaměstnanců, tedy i DR, za to ručí mzdovka. Po mně osobně
>vždycky kontrola z VZP i auditor toto potvrzení chtěli (je
>pravda, že mě nikdy ani nenapadlo, že bych ho neměla
>mít a že by mi snad stačilo čestné prohlášení). U
>zaměstnance, který má také jiný PP, také požaduji potvrzení
>od jeho mzdovky, že je za něj odváděno z minima.
>Nicméně se nehádám, pokud to VZP stačilo...
Renato,
mám jiný názor.
Uvedl jsem, že máme ve výboru (našeho SVJ) i OSVČ. Jako daňový zaměstnavatel jim SVJ vyplácí odměnu. Proto musí zaměstnavatel mít nějaký doklad, že OSVČ odvádí pojistné alespoň z minima.
Neznám předpis, který by mne nutil mít nějaké potvrzení od mzdové účtárny jednotlivých členů výboru a KK. Navíc to potvrzení bych musel znova vyžadovat před každou výplatou odměny. Potvrzení o tom, že za někoho někdo něco odváděl je k ničemu. Jedná se tedy o zřejmý nesmysl.
Prokázání u OSVČ si nedovedu představit jinak, než výpisem z jeho bankovního účtu.
Předpokládám, že mi můj názor brilantně vyvrátíte uvedením příslušných ustanovení zákona, když tvrdíte, že pletetu "hrušky s jabkama". Rád se nechám od odbornice poučit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 10. 2015 13:00
Do doz.rady naší s.r.o. byl jmenován starobní důchodce. Odměna členů DR je vyplácena čtvrtletně ve výši 1500 Kč. Od ostatních členů DR mám podepsané čestné prohlášení, že odvádějí zdrav. pojištění u svého hlavního zaměstnavatele a srážím jim 4,5% z 1500 Kč, tj. 68 Kč. Mohu to u star. důchodce srážet stejným způsobem?
Díky za pomoc