Jednosměnný nebo dvousměnný provoz

• (neregistrovaný)

6. 10. 2015 9:34

Dobrý den,

mám dotaz ohledně provozu v baru. Bar bude mít otevírací dobu od 9.00 - 5.00
    Zaměstnanci budou pracovat na směny. Jeden zaměstnanec odpracuje 12 hod, další 8 hod. a takto se budou střídat. Pokud by se takto střídali, jednalo by se o dvousměnný provoz s nerovnoměrně rozvrženou dobou - týdenní pracovní doba 38,75 hod.? Je to tak?

Pokud by se sice střídali, ale byli tam každý den spolu třeba hodinu, mám na mysli že první zaměstnanec by pracoval od 9.00 - 21.00 - 12 hodin a ten druhý od 20.00 - 05.00
    Toto by byl jaký provoz? Taky dvousměnný?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2015 9:41

Líba (neregistrovaný)

Re: Jednosměnný nebo dvousměnný provoz
      § 78

"Ustanovení odstavce 1 písm. d) až f) platí i v případě, kdy při pravidelném střídání zaměstnanců ve směnách dojde k souběžnému výkonu práce zaměstnanců navazujících směn, avšak jen po dobu nejvýše 1 hodiny."

• 6. 10. 2015 10:37

aaaaa (neregistrovaný)

Děkuji za informace. Pokud by tedy byli spolu v práci nejvýše 1 hodinu byl by to dvousměnný provoz s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou a pokud by tam spolu byli více hodin, tak to je jednosměnný provoz? Já jsem to hledala v paragrafu co uvádíte, ale ohledně hodin jsem nic nenašla.
      Děkuji.

• 6. 10. 2015 10:47

VH

Délka překryvu je důležitá pro posouzení, zda se jedná o jedno nebo dvousměnný pracovní režim. Zda je to pracovní doba rozvržená nerovnoměrně, závisí na tom, zda zaměstnavatel plánuje na jednotlivé týdny odlišný počet hodin. Pokud ano, jedná se o PD rozvrženou nerovnoměrně a pak zaměstnavatel musí stanovit vyrovnávací období, v rámci kterého zaměstnanci PD vyrovnají.

• 6. 10. 2015 10:54

aaaaa (neregistrovaný)

Děkuji, teď jsem z toho opravdu zmatená.
      Pokud jeden zaměstnanec bude pracovat od 9.00 - 21.00 (12 hod.), druhý bude pracovat 21.00 - 05.00 (8hod.), a takto se budou střídat 3-4 zaměstnanci, toto by tedy byl dvousměnný provoz s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou?

Pokud by jeden zaměstnanec pracoval od 9.00 - 21.00 a druhý od 19.00 - 05.00, toto by byl jaký pracovní poměr?

• 6. 10. 2015 10:59

VH

Už jsem vám to psala: V prvním případě dvousměnný, v druhém jednosměnný (překryv více než 1 hodina).
      Zda PD rozvržená nerovnoměrně, se z vašich informací nedá posoudit - nepíšete, kolik hodin mají naplánováno na jednotlivé týdny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).