Re: OČR - smlouva od 2.10.2015
Zrušit PP lze kdykoliv, ale bohužel i matky musí někdy pracovat, nebyla bych tak tvrdá a ještě chvíli bych s tím zrušením počkala...
A výpočet:
§18 ZNP
(5) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce tohoto kalendářního měsíce a pokud zaměstnání netrvalo do konce tohoto kalendářního měsíce, do dne, kterým doba zaměstnání skončila zaměstnání skončilo.
(6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.
To máte pravdu, ale jestliže si nemůže zajistit hlídání ani první týden po nástupu do zaměstnání, tak v tom vidím velký problém. A bohužel mě, jako personalistu, hodnotí nadřízený nikoliv za nepřítomnost zaměstnanců, ale za to, že přijmu lidi, kteří budou pracovat, ne že budou na výplatní listině.
Také jsem měla problémy s nemocí dítěte, stejně jako asi všechny matky, ale aspoň pro ten začátek by třeba mohl ošetřovat tatínek, nebo kdokoliv z rodiny. Toť má letitá zkušenost. Také se mi podařilo prošvihnout zkušební dobu u ženy, která u nás odpracovala cca 2 měsíce a potom byla 6 let doma s dětmi a zaměstnavatel platil jen za dovolené ....Ale samozřejmě záleží na jednotlivých případech a okolnostech.
Jj, leckdy člověk neodhadne...
já také posuzuji z vlastní zkušenosti-když jsem před lety byla samoživitelka, s dětmi jsem nemohla sehnat práci. Sehnala jsem ji až v momentě, kdy jsem si vymyslela "hlídací babičku".A co čert nechtěl, desetiletý synek týden na to dostal pásový opar, babička 100 km daleko a já s ním také musela zůstat doma. V práci mě naštěstí nechali a já měla ošetřovačku vždycky tak 1x do roka...
Máte pravdu, mě toto potkalo naštěstí až po návratu z mateřské, ne ve zkušební době. Ale za ty 2 roky se vyměnilo celé vedení firmy, takže na mě koukali dost divně. A u syna jsme nedávno také ocenili, že ho jiná firma nepropustila při nemoci v ochranné lhůtě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2015 9:52
Dobrý den,
moc prosím o názor.
Zaměstnankyně nastoupila v pátek 2.10. do prac. poměru.
dnes mi oznámila, že si musí vzít ošetřování na nemocné dítě.(průměr bych použila pravděpodobný?)
Při nástupu nic není problém, hlídání mám...
Ach jo...
My máme štěstí na lidi
Všem moc děkuji