Re: daňové zvýhod. - komb.studium,a za-n
Rozhodující je od kdy začalo studium nebo kdy byl zápis na VŠ. To z VAšeho sdělení "že potvrzení je s datem potvrzení 2.10.2015.."
nejde určit.Také píšete,že zároveň od září nastpila do zaměstnání. Zároveň myslíte s čím ? Se začátkem studia ? MUsíte upřesnit ,aby odpověď mohla být správně.
přesné znění na potvrzení je: je v akadem.roce 2016/2016 tj. od 1.9.2015 do 31.8.2016 studentkou 1. ročníku kombinovaného studia. Potvrzení vydané dne 2.10.2015.
A do zaměstnání nastoupila 1.9.2015.
jestli tomu rozumím správně, já zaměstnance na dceru mohu uplatnit dan.zvýhodnění již za 9/2015.
Studentce-zaměstnané u Vás náleží při podepsaném Prohlášení sleva na poplatníka a na studenta od září. Zaměstnanci,který ji vyživuje náleží rovněž od září. Ale protože předložila doklad s datem z října, můžete dát až od října a za září srovnáte u obou v ročním zúčtování daní,pokud budete jejich posledním zaměstnavatelem v r.2015.
studentka u nás zaměstnaná není, pouze její otec (náš zaměstnanec)chce na ni uplatňovat danové zvýhodnění... a já jsem nevěděla, zda-li ve výše popsaném případě vůbec můžu a pokud ano, tak od kt. měsíce, když je potvrzení o studiu s datem podpisu 2.10.2015
Re: studium dítěte od 09, potvrzení 2.10
Mám pocit, že názory zde na foru se na toto poněkud tříští.
ZDP § 38k / 1 ... K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění splněny, podepíše-li poplatník současně prohlášení podle odstavce 4 a nebo tyto skutečnosti v již podepsaném prohlášení současně uvede.
Myslím, že jsme toto diskutovaly v případě, že doklad byl s datem 1.9,, tady je to až 2.9..
" nejdříve však počínaje kalendářním měsícem,
na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání
slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění
splněny"
skutečnosti rozhodné pro uznání jsou studium a doložení potvrzení, tady je splněna podmínka první, tedy studium , ale podmínka druhá - doložení potvrzení není na počátku, tedy tak si to vykládám já, budu rády, když se k tomu vyjádří další.
donesl mi potvrzení s datem 2.10.2015 včera, tedy 6.10.2015 - já už mám samozřejmě rozpracované výplaty a zítra je musím mít uzavřené... když mu to zvýhodnění dám od 10/2015, tak pokud mu bude náležet i za 9/2015, tak se to vyřeší v ročním zúčtovaní... rozumím tomu správně? díky
K předloženým dokladům přihlédne
plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím
po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně
prokázány
Prokázala v říjnu, přihlédnu v listopadu. Toť moje pochopení této věty. (která mi teda moc smyslu nedává, když už v říjnu vím, že náleží od září, proč nedat i za září)
VŠEM DÍKY ZA NÁZORY :-)
>
>>>>>>Mám pocit, že názory zde na foru se na toto poněkud
>>>>>>tříští.
>>>>>>ZDP § 38k / 1 ... K předloženým dokladům přihlédne
>>>>>>plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím
>>>>>>po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně
>>>>>>prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním
>>>>>>měsícem,
>>>>>>na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání
>>>>>>slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění
>>>>>>splněny, podepíše-li poplatník současně prohlášení
>>>>>>podle
>>>>>>odstavce 4 a nebo tyto skutečnosti v již podepsaném
>>>>>>prohlášení současně uvede.
>>>>>>
>>>>>Myslím, že jsme toto diskutovaly v případě, že doklad
>>>>>byl s datem 1.9,, tady je to až 2.9..
>>>>>" nejdříve však počínaje kalendářním měsícem,
>>>>>na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání
>>>>>slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění
>>>>>splněny"
>>>>>
>>>>>skutečnosti rozhodné pro uznání jsou studium a
>>>>>doložení potvrzení, tady je splněna podmínka první,
>>>>>tedy
>>>>>studium , ale podmínka druhá - doložení potvrzení
>>>>>není
>>>>>na
>>>>>počátku, tedy tak si to vykládám já, budu rády, když
>>>>>se k tomu vyjádří další.
>>>>donesl mi potvrzení s datem 2.10.2015 včera, tedy
>>>>6.10.2015 - já už mám samozřejmě rozpracované výplaty
>>>>a
>>>>zítra je musím mít uzavřené... když mu to zvýhodnění
>>>>dám
>>>>od 10/2015, tak pokud mu bude náležet i za 9/2015,
>>>>tak
>>>>se to vyřeší v ročním zúčtovaní... rozumím tomu
>>>>správně? díky
>>>Já tomu dokonce rozumím tak, že až od listopadu (a
>>>9+10 srovnat v RZD).
>>Nikolivěk - dcera ZAČALA studium, tedy náleží od
>>září,ale jelikož ato se opakuji je potvrzení s datem
>>vystavení až říjnovém, dostane od října a září se
>>srovná v
>>RZ.
>k Vašemu názoru se také přikláním... uplatním za
>10/2015 a září se srovná v RZ nebo DP....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2015 14:46
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit: v únoru 2015 mi zaměstnanec nahlásil, že dcera ukončila studium na VŠ. Vepsali jsme to do prohlášení, přestala jsem mu d.zvýhodnění uplatňovat. Nyní mi donesl potvrzení nové, že dcera začala opět studovat na VŠ ale již v kombinovaném studiu a zároveň od září 2015 nastoupila do zaměstnání.
Potvrzení je s datem potvrzení 2.10.2015 a není jí ještě 26let, žije se zaměstnancem ve společně hospodařící domácnosti.
Prosím, jak je to nyní s daňovým zvýhodněním - mohu nebo nesmím uplatnit? díky moc.