Re: Pachtovní smlouva na zemědělský poze
Nevím jestli je to v rozporu se zákonem, s dobrými mravy podle mne asi ano. Já pracuji v zemědělské firmě. Nájemní (pachtovní) smlouvy na dobu neurčitou míváme standardně s 2 letou výpovědní lhůtou, 10 let je opravdu moc. Možná byste mohli zkusit vyjednat dobu určitou na 10 let (takové smlouvy u nás také máme) s možností prodloužení na další období po vzájemné dohodě obou smluvních stran. A opravdu hlavně do smlouvy uvést že prodloužení je možné po vzájemné dohodě, nenechat si do smlouvy propašovat automatické prodloužení o dalších 10 let, pokud byste smlouvu včas nevypověděli. Pozor také na to, že by se smlouva na dobu určitou po oněch 10 letech neupravila nebo neuzavřela nová, jestliže by se dále plnilo podle staré smlouvy, platí že smlouva je dále v platnosti za podmínek v ní uvedených.
Určitě by to ale chtělo nějakou úpravu sjednat, původní smlouva (která je podle OZ stále v platnosti) je ještě méně výhodná než to, co vám teď navrhují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 10. 2015 10:23
Dobrý den.
Mám dotaz. Moje matka vlastnila zemědělské pozemky, které teď darovala mě. Matka měla se zemědělským družstvem uzavřenou smlouvu o pronájmu z roku 2006 na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 10 let. Nyní mi družstvo jako novému vlastníkovi nabízí novou pachtovní smlouvu s vyšším nájemným, ale opět na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 10 let. Může vůbec družstvo sepisovat smlouvy s takovou dlouhou výpovědní lhůtou? Není to v rozporu s dobrými mravy? Mohu třeba napadnout i tu původní s matkou? Nájemné mi za tuto dobu nabídli pro mě zajímavé. Pokud, ale upraví lhůtu, půjde dolů i nájemné. Není tedy v rozporu se zákonem vůbec uzavírat 10-tileté smlouvy?
Děkuji za odpověď.
Veronika