Re: Propustka a její náhrada
>Dobrý den prosím o ujištění.
>Pokud zaměstnanec nepřišel do práce a šel k doktorovi
>s tím že mu není dobře - doktor mu řekl že je zdravý
>jako řípa a že mu nic není vystavil mu propustku kterou
>zaměstnanec přinesl zaměstnavateli - kolik hodin mu
>náleží k proplacení jsou to pouze 4 hodiny ?
>Děkuji za objasnění.
Nezbytně nutnou dobu.
>
HMM děkuji za info. podobnou odpověď jsem očekával.
Na propustce nejsou vyplněné žádné časy takže proplatit dle jiných podobných případů.
Druhá podotázka - pokud zaměstnanec jede na vyšetření např. z Brna do Prahy je jasné že to zabere celý den proplatí se celých 8 hod.
>>>Dobrý den prosím o ujištění.
>>>Pokud zaměstnanec nepřišel do práce a šel k doktorovi
>>>s tím že mu není dobře - doktor mu řekl že je zdravý
>>>jako řípa a že mu nic není vystavil mu propustku
>>>kterou
>>>zaměstnanec přinesl zaměstnavateli - kolik hodin mu
>>>náleží k proplacení jsou to pouze 4 hodiny ?
>>>Děkuji za objasnění.
>>
>>Nezbytně nutnou dobu.
>>>
>
>HMM děkuji za info. podobnou odpověď jsem očekával.
>Na propustce nejsou vyplněné žádné časy takže
>proplatit dle jiných podobných případů.
Dát si práci s tím, zjistit kolik je nezbytně nutná doba. To nemá s jinými podobnými nic společného, každý případ hezky indiv. Nebo donutit dr, ať se naučí psát časy.
>
>Druhá podotázka - pokud zaměstnanec jede na vyšetření
>např. z Brna do Prahy je jasné že to zabere celý den
>proplatí se celých 8 hod.
Když nelze vyšetření udělat v Brně, tak celých 8.
>>>>Dobrý den prosím o ujištění.
>>>>Pokud zaměstnanec nepřišel do práce a šel k doktorovi
>>>>s tím že mu není dobře - doktor mu řekl že je zdravý
>>>>jako řípa a že mu nic není vystavil mu propustku
>>>>kterou
>>>>zaměstnanec přinesl zaměstnavateli - kolik hodin mu
>>>>náleží k proplacení jsou to pouze 4 hodiny ?
>>>>Děkuji za objasnění.
>>>
>>>Nezbytně nutnou dobu.
>>>>
>>
>>HMM děkuji za info. podobnou odpověď jsem očekával.
>>Na propustce nejsou vyplněné žádné časy takže
>>proplatit dle jiných podobných případů.
>Dát si práci s tím, zjistit kolik je nezbytně nutná
>doba. To nemá s jinými podobnými nic společného, každý
>případ hezky indiv. Nebo donutit dr, ať se naučí psát
>časy.
Děkuji za informace.
>>
>>Druhá podotázka - pokud zaměstnanec jede na vyšetření
>>např. z Brna do Prahy je jasné že to zabere celý den
>>proplatí se celých 8 hod.
>Když nelze vyšetření udělat v Brně, tak celých 8.
Ono je to někdy s nezbytně nutnou dobou těžké, zažila jsem lékaře, kteří (nebo jejich sestry) si neuměli zorganizovat objednávání pacientů a strávila jsem u nich prakticky celý den v čekárně. (nebo bych do práce přijela třeba na 1 hodinu a to je k ničemu, zvlášť když dojíždím). Potom jsem si našla lékaře s obdobnou specializací ve větší vzdálenosti, u kterých ale zameškám mnohem méně. Nebo mám možnost jet tam až na odpoledne a dobu návratu už neřešit.
Nemůžete očekávat nic jiného, než co nám naši zákonodárci napsali do zákonů. Zde je citace a nic jiného nezmůžete..Dokazujte zaměstnanci, že vyšetření šlo udělat mimo pracovní dobu, nebo že lékař není nejbližší zdravotnické zařízení. To abychom se nenudili:-)) Hezký den
Příloha k nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Jak jsem psala výše, nejbližší zdrav. zařízení nemusí vždy znamenat nejkratší zameškanou dobu. Takže je to hodně individuální. Zažila jsem ordinaci odborného lékaře kam se zásadně neobjednávalo, když jste přišli ráno, tak jste měli šanci že ten den budete ošetřeni, ale třeba až odpoledne. I přes výbornou zkušenost s odborností tohoto lékaře jsem si raději našla jiného, v místě, kam mám z práce komplikovanou dopravu a přesto zameškám méně času. A nesedím celý den v čekárně. A také jsem zažila sestru, která musela mít všechny pacienty v čekárně v 7 hod. ráno. Ani tam jsem nechodila dlouho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 10. 2015 11:01
Dobrý den prosím o ujištění.
Pokud zaměstnanec nepřišel do práce a šel k doktorovi s tím že mu není dobře - doktor mu řekl že je zdravý jako řípa a že mu nic není vystavil mu propustku kterou zaměstnanec přinesl zaměstnavateli - kolik hodin mu náleží k proplacení jsou to pouze 4 hodiny ?
Děkuji za objasnění.