Plátce DPH, vklad do majetku, odpočet

• (neregistrovaný)

8. 10. 2015 12:34

Dobrý den, prosím o radu.

Začal jsem v průběhu tohoto roku podnikat (poradenské služby) a tento měsíc překročím obrat pro plátcovství, tzn. že od 12/2015 budu vystavovat faktury s DPH.

Zajímalo by mě, jak je to s možností odpočtu DPH z majetku pořízeného 12 měsíců před registrací. V majetku nemám žádný DM, ale kupoval jsem vůz, mohu ho vložit do podnikání a případně jak (stačí na základě nějakého zápisu), abych mohl uplatit poměrnou část nároku na odpočet?

V rámci DPFO budu uplatňovat výdaje paušálem 60 %. Z čeho všeho je tedy možno uplatňovat DPH, když budu k podnikání používat vůz v majetku? Z PHM (musí se předpokládám vést kniha jízd - zde ale nevím, jak nakládat s účtenkami, poměrově krátit?), opravy, mytí,...?

Předem děkuji, snad můj dotaz není moc zmatený. Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2015 16:07

mirka..p (neregistrovaný)

Re: Plátce DPH, vklad do majetku, odpoče
      Máte to nastudováno celkem dobře. Auto vložíte do majetku na základě interního dokladu. Odpočet uplatníte poměrem, jakým předpokládáte, že bude auto využito pro podnikání. Stejným poměrem pak budete krátit všechny nákupy s autem související ( pneu, mytí, opravy, PHM...)
      V posledním přiznání za rok 2015 musíte provést případné vyrovnání...tzn. spočítáte si dle knihy jízd skutečný poměr jízd služební/soukromé a pokud se v % neodlišíte od původního odhadu o víc, jak 10% nic se neděje, kdyby byl rozdíl větší, musíte jej zahrnout do přiznání a dodanit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).