OT: Nárůst exekucí

• (neregistrovaný)

9. 10. 2015 10:23

Exekuce nemusím řešit, ale podle počtu dotazů je to dost velký problém v účtárnách.

Dnes jsem se dočetl:

1) aktuálně je vedeno 4,5 milionů případů, o 1 milion více než před 2 lety

2) vymáhaná jistina přesahuje 300 miliard Kč (1/4 státního rozpočtu)

3) jedna exekuovaná fyzická ossoba má v průměru 5,8 exekuce (před 2 lety to bylo 3,3 exekuce)

4) lidí co mají více než 10 exekucí je 120 000. Rekordman má 250 exekucí

Článek navrhuje pro snížení marných exekucí zavést jejich zpoplatnění. To považuji za rozumné. Pokud někdo půjčí někomu kdo už má nějakou exekuci, tak by si měl exekutora zaplatit.

Stát by se měl podle mého názoru více zapojit do prevence a měl by zvýšit ve školách výuku finanční gramotnosti.

Pevné nervy s exekucemi.

Hezký den!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 10. 2015 10:35

MarketaK (neregistrovaný)

Re: OT: Nárůst exekucí
      Taky jsem včera slyšela na radiožurnálu tuto statistiku. Naštěstí mám jen jednoho zaměstnance s exekucemi - bohužel patří do té skupiny nad 10 exekucí.

• 9. 10. 2015 10:36

Jana Veselá (neregistrovaný)

Ano, taky jsem zaslechla. Mám tu 9 zaměstnanců s exekucemi, jeden jich má 18, prozatím rekordman v počtu i s celkovou částkou.

• 9. 10. 2015 11:22

Lenka F. (neregistrovaný)

Já jsem několik let měla pokoj, teď ale mám 3 zaměstnance, každý z nich má 3 ex. Zjišťuji, že např. poplatky jsou opravdu hodně drsné - co si myslet například o tom, když na exe. s jistinou 20 tis. už bylo za 9 let vybráno 65 tis, ale povinné osobě naopak narostla dlužná jistina s příslušenstvím na cca 33 tis.? Všechny dosud vybrané částky šly zřejmě na poplatky exekutorovi, možná mimo pár korun na úroky. V tomto případě nešlo o půjčku, ale o dluh po rozvodu, takže úroková sazba asi nebude tak drsná jako jindy.
      Nebo jiný příklad - před měsícem nám přišla nová exe. - napsala jsem, že budu posílat částku která zbyde po výživném po doplacení zbytku (asi 6 tis.) starší exe. Exekutor hned sebral zaměstnanci celé penzijko. Takže ve výsledku zam. přijde navíc o příspěvky 1 tis. měsíčně, které mu už nebudeme posílat.

• 9. 10. 2015 12:14

v.e.n.d.y.

Znám jednu menší rodinnou firmičku, která se prostě exekucemi odmítá zabývat a zaměstnance, na něhož ex. přijde, prostě upozorní, že to bud celé hned zaplatí, nebo k poslednímu podepíše dohodu o rozvázání prac.poměru. Drsné, ale nějak té paní majitelce rozumím :-)))

• 9. 10. 2015 12:33

Lenka F. (neregistrovaný)

Já tomu rozumím taky, ale nějak to nejde udělat spolehlivému zaměstnanci s čerstvě narozeným dítětem, s výživným na další, navíc v regionu, kde těžko najde jinou práci. V těch dalších případech minimálně jeden by možná takové řešení snesl (i když práci by taky nesehnal). Vím že ani jeden z těch našich dlužníků peníze najednou nesežene, jeden alespoň splácí po částech nad rámec srážek ze mzdy - i na exe., na kterou ještě srážet nemůžu kvůli pořadí.

• 26. 4. 2016 18:24

Branmese (neregistrovaný)

Nyní je k řešení problémů s exekucemi k dispozici nový projekt, který má za cíl poskytnout dlužníkům (ale nejen jim) skutečně efektivní právní pomoc. www.branmese.cz pomůžeme každému, kdo má problém s exekucí nebo postupem exekutora, eventuálně i s dlužníkem. Portál přináší skutečné a rychlé řešení v podobě konkrétních právních podání a nikoliv jen pouhou radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).