Re: Dovolená při nerovnoměrné prac. době
Jedna věc je rozsah pracovního úvazku, jiná rozvržení pracovní doby. Pokud bude i nadále mít PD rozvrženou rovnoměrně na 5 dnů v týdnu, počet dnů dovolené se mu měnit nebude - rozdíl bude ve výši náhrady mzdy, kterou za dobu čerpání dovolené obdrží.
Dovětek "stanoveno průměrem" se nechá vysvětlit tak, že se má jednat o PD rozvrženou nerovnoměrně, pokud ano, pak dovolenou přepočítáte podle počtu naplánovaných směn.
Co je to za kooficient těch 130,44?
Počítat podle zákona - § 213 odst. 4 ZP:
počet naplánovaných směn/počet týdnů vyrovnávacího období, výsledek * počet týdnů dovolené korigovaný dle délky vyrovnávacího období.
O rozvržení PD na jednotlivé týdny nic nepíšete, takže nelze zkontrolovat, zda se o nerovnoměrně rozvrženou PD vůbec jedná a zda počet směn 58 je správně.
Já se omlouvám za zmatky, ale v tomto se moc nevyznám. zaměstnanec má v plánu od 1.10. do 31.12. - 58 pracovních směn ( sečetla jsem ve firemním plánu pouze jeho pracovní dny, nikoli volno), roční nárok na dovolenou zůstává 25 dní. Rozvržení PD na jednotlivé týdny, někdy pracuje 5 dní, někdy žádný, někdy jen 1, takže jsem sečetla na toto období pouze pracovní dny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2015 11:13
Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu. Zaměstnanec pracoval 40h/týdně 5 dní v týdnu. Od 1.10.2015 zahájil studium, kdy bude v zaměstnání skoro celý měsíc, kromě celého týdne v každém měsíci, kdy bude mít studijní volno. Vše obsahuje i změna v pracovní smlouvě a jeho pracovní úvazek se z 40h/týdně mění na 30h/týdně, stanoveno průměrem. Mám mu v tomto směru pokrátit i nárok na dovolenou? Děkuji všem